Görüş Bildir
Haberler
Sayılarla Türkiye'de 'Engellilik'

Sayılarla Türkiye'de 'Engellilik'

Deniz Gök
03.12.2016 - 11:20 Son Güncelleme: 03.12.2016 - 15:24

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Türkiye'de 5 milyona yakın engelli var. Erişilebilirlik, eğitim, çalışma hayatı ve sağlık Türkiye’de engellilerin en çok zorlandıkları, sıkıntıya düştükleri alanlar. Yani hayatın kendisi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de engelli olmak zor. Engelli bireylerle ilgili veriye ulaşmak da zor. 

Al Jazeera'den Başak Çubukçu'nun haberine göre engellilerle ilgili en güncel kaynak 2011 yılına ait. TÜİK verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 5 milyon engelli var. 

Yani Türkiye nüfusunun yüzde 6,6'sını engelliler oluşturuyor. Bunun yüzde 42,8’i erkek, yüzde 57,2’si kadın.

Erişilebilirlik, eğitim, çalışma hayatı ve sağlık... İşte Türkiye’de engellilerin en çok zorlandıkları, sıkıntıya düştükleri alanlar. 

Erişilebilirlik sorunu, engellilerin sosyal hayata katılmasının önündeki en büyük engel. Büyük çoğunluğu kaldırımlar ve yollardan şikayetçi. Evlerinin, kamu binalarının engelli kullanımına uygun olmadığını düşünenlerin oranı da yine yüzde 60’larda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışma hayatına bakacak olursak; Engelli nüfusun 1 milyona yakını çalışıyor. Yaklaşık 4 milyon engelli istihdam sürecinin dışında. Çalışmak isteyip de iş bulamayanların oranı yüzde 8,8. Kadın engellilerin işi çok daha zor. İşe yerleştirilen her 5 erkeğe karşın sadece bir kadın engelli istihdam ediliyor.

Devlet, en önemli iş kapısı. Ama devlette bile kadrolar boş. Engellilerin hakları için çalışan Toplumsal Haklar ve Araştırma Derneği’ne göre kadroların sadece yüzde 60'ı dolu. 2014 yılı verilerine baktığımızda 24 bin 566 engelli memur kadrosu boş bırakıldı.

Engelli nüfusun eğitim düzeyi nüfusun geneline göre düşük. Okuma yazma bilmeyen engellilerin oranı yüzde 23,3. Bu oran erkeklerde yüzde 10,9. Kadınlardaysa yüzde 32,4. Yükseköğretim mezunu olanların oranı erkeklerde yüzde 4. Kadınlarda ise yüzde 1,5.

Engellilerin yarıya yakını sosyal yardım alıyor. Engelli aylığı alanların oranı yüzde 27. Kurumlar değişiyor ama sonuç pek değişmiyor. Devlet kurumlarından ayni ya da nakdi yardım alanların oranı da yaklaşık yüzde 20.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
M

Evrim teorisinin engelliler için söylediği insanlık dışı ifadeleri paylaşıyorum, bu teori bilim ve akıl dışı bir hurafedir. Darwin'e göre, hayvan yetiştirici... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bu ülkede engelsiz insana da değer yok, engelliler için hayat defalarca kez zor. Bari bizler kolaylaştıralım çünkü ne zaman bir uzvunu kaybedeceğinin bir yet... Devamını Gör

asker asker

Allah sabır versin engellilere , herşeyi mükemmel hale de getirseniz hiçbiri herhangi bir uzvun yerini tutamaz. O yüzden sabır versin Allah hepsine.