Satürn’ün Uydusunun Uzaya 10 Bin Kilometre Öteden Su Püskürttüğü Görüntüler Büyük İlgi Uyandırdı
Satürn’ün Uydusunun Uzaya 10 Bin Kilometre Öteden Su Püskürttüğü Görüntüler Büyük İlgi Uyandırdı
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Satürn'ün uydusu Enceladus'un uzaya yaklaşık 10.000 kilometre su püskürten dumanını görüntülediği sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Enceladus'un meşhur püskürmesi, ayın kendisini bile gölgede bırakacak kadar etkileyici. Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, bu buzlu uydunun gayzerlerinin su buharını, Enceladus'un çapının yaklaşık 19 katı kadar uzaya püskürttüğünü belirtiyor. Eğer bu olaylar Dünya'da gerçekleşseydi, su buharı gezegenimizin atmosferinin kenarına kadar ulaşabilirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Enceladus'un meşhur püskürmesi ayın kendisini bile gölgede bırakıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gayzerler Dünya'da olsaydı, su buharı gezegenimizin atmosferinin kenarına değecekti.
Kasım ayında James Webb Uzay Teleskobu güçlü kızılötesi kamerasını ilk kez Enceladus'a çevirdi.
NASA'nın Greenbelt, Md'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden gezegen bilimci Geronimo Villanueva, "Bu kadar büyük olduğunu ve suyun her yerde olduğunu görmek bir tür sürprizdi" diyor.
James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan bu yakın kızılötesi görüntü Satürn'ün küçük uydusu Enceladus'tan püsküren su buharını gösteriyor (Cassini görüntüsü, iç kısım).
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Moleküllerin yaklaşık yüzde 30'u, Satürn sisteminin tamamını çevreleyen ve torus adı verilen çörek şeklindeki bir halkayı besliyor.
Plume'un tutarlılığı Villanueva'ya, bilim insanları Enceladus'a başka bir görev gönderdiğinde gayzerlerin hala aktif olacağı umudunu veriyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın