onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 5

etiket Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 5

Umut Nur Sungur
09.09.2023 - 18:21 Son Güncelleme: 14.09.2023 - 11:46

Bu yazı dizisinde amacım, galerilerde, müzelerde veya sosyal medyada gördüğümüz çalışmaları incelerken, anlamaya ve yorumlamaya çalışırken, bu eserlerle ilgili bilgileri okurken karşılaşacağımız ve bu eserleri daha iyi çözümlememize yardımcı olacak bazı sanat terimlerini bir araya getirmek ve kelime dağarcığımıza eklemek. Belki böylelikle sanat ve arkasındaki hikayeleri daha keyifle keşfeder hatta belki başkalarının da sanata bakarken daha çok şey kazanmalarına yardımcı olabiliriz.

Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 1Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 2Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 3 ve Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 4 yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Staffage

Staffage

The Calm, 1651, Nicolas Poussin

Eserin ana konusu olmayan, özellikle bir manzarada tasvir edilen insan ve hayvan figürleridir. Tipik olarak küçüktürler ve bir ölçek göstergesi ve ilgi uyandırmak için oradadırlar, derinlik kazandırıp ana konuyu pekiştirirken, kompozisyonun geri kalanına net bir ölçek verirler.. Barok döneminde, Nicolas Poussin ve Claude Lorrain gibi ressamlar yaygın olarak kullanmışlardır.

Tekstür

Tekstür

Bottle and Fishes,1912, Georges Braque

Görsel sanatlarda doku, gözde oluşan dokunma etkisidir. Başka bir deyişle, baktığımız yüzeylerin ona dokunmaksızın üzerimizde bıraktığı dokunma etkisidir. Görsel dokular sadece gözle algılanabilir. İki boyutludur. Çizgilerle, noktalarla, boyalarla açık ve koyu tonlarla yüzeye derinlik kazandırılır. Doku, maddelerin dış yüzeyindeki görüntüsüdür bir yüzeyin kabarıklık derecesidir. Örneğin, rölyef sanatı. Bilinçli olarak dokuyu ilk kullananlar, Braque ile Picasso olmuştur.

Trompe l'oeil

Trompe l'oeil

Yergiden Kaçış, 1874, Pere Borrell del Caso

Gözü yanıltan illüzyonist resim. Fransızca bir terim olarak 1893 yılında kullanılmıştır. Bu sözcük 'gözü aldat' anlamına gelir. Bu öykünmeci biçemin en önemli özelliği, izleyicinin ilk bakışta imgeyi temsil ettiği şeyin ta kendisi olduğunu sanmasıdır. Trompe l'oeil etkileyici bir aldatma sanatıdır, böylece bir nesne yüzeyden fırlıyormuş gibi görünür. Trompe l'oeil biçemiyle çalışan ustalar resimlerini fırça darbesi görülmeyecek bir biçimde oluşturuyorlardı. Bu resimler ancak tek bir açıdan bakıldığında bu etkiyi görkemli bir biçimde yaratırlardı. Bundan dolayı resmin konulacağı yer önemliydi.

Vanitas

Vanitas

Keman ve Cam Küre tablosu, 1628, Pieter Claesz 

Latince 'kibir' anlamına gelir. Vanitas, sanatta, 17. yüzyılın başlarında Hollanda'da gelişen bir natürmort resim türüdür. Bir vanitas resmi, hayatın geçiciliğini, ölümün kaçınılmazlığını ve dünyevi başarıların ve zevklerin geçiciliğin, kibrini sembolize eden nesneleri içeren bir sanat türüdür. Genellikle nesnelerin insan hayatının geçiciliğinin simgesi haline geldiği alegorik bir natürmort tablosudur.

Web

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Art Ankara

Güzel bir seri olmuş elinize sağlık.

Art Ankara

Bu arada part 3'te gözüme çarptı ufak bir düzeltme yapmak istedim, Grisaille en temel klasik resim tekniklerinden biridir bunu sadece barok resimlerde heykel... Devamını Gör