Sağlık Alanında Devrim Yaratan Yapay Zeka, Felçli Bir Hastanın 18 Yıl Sonra Tekrardan Konuşabilmesini Sağladı!
Sağlık Alanında Devrim Yaratan Yapay Zeka, Felçli Bir Hastanın 18 Yıl Sonra Tekrardan Konuşabilmesini Sağladı!
Her geçen gün gelişen yapay zeka teknolojisi, her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de devrim yaratacak yeniliklere imza atıyor. Son olarak Nature dergisinde yayınlanan yeni bir yazıda, beyin felci geçiren Ann Johnson isimli bir hastaya uygulanan yapay zeka destekli beyin implantı tedavisi sonuç verdi ve hasta tam 18 yıl sonra tekrardan konuşmaya başladı. İşte detaylar...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ann Johnson adlı bir kadın 2005 yılında henüz 30 yaşındayken beyin felci geçirerek konuşamaz hale geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Aradan 18 yıl geçti ve Ann son çare olarak, Kaliforniya Üniversitesinde görevli bir grup araştırmacı tarafından uygulanan yapay zeka destekli bir deneysel tedaviye başlama kararı aldı.
Ünlü bilim dergisi Nature'da yayınlanan tedavi çalışması, 18 yıldır felçli olan Ann Johnson'un hasar gören beyin sinyallerinin yapay zeka desteği ile tekrardan duyurulması olarak aktarıldı.
Geçtiğimiz aylarda çalışmalara başlayan araştırmacılar, Ann'in beynindeki konuşma eylemi için kritik olan bir bölgeye 253 elektrot bağlayarak, bazı önemli sinyaller kaydetmeye başladı.
Gerekli sinyallerin kaydedilmesinin ardından araştırmacılar, geliştirdikleri ChatGPT benzeri bir yapay zeka dil modeli üzerinden Ann'den alınan konuşma sinyallerini anlamlı ses ve kelimelere dönüştürebildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ekip ,daha sonrasında ise Ann'in felç geçirmeden önceki düğün gecesinde kaydedilen sesi ile özelleştirilen bir dijital avatar geliştirdi. Yeni avatar, Ann'in beyninde kurduğu basit cümleleri saniyeler içinde anlayarak seslendirmeyi başardı.
Adeta Ann'in beyni ile çalışan yeni yapay zeka, 500'den fazla cümleyi içeren bir test çalışmasında kelimelerin yüzde 78'ini doğru bir şekilde anlayarak ilk sınavını büyük bir başarı ile tamamladı.
Ann Johnson, yapay zeka destekli beyin implantı sayesinde konuşmalarını dakikada 78 kelimelik bir hızda dijitale aktarabiliyor. Araştırmacılar bu hızın normal insanlara kıyasla yavaş olduğunu ancak yeni teknolojinin ilerleyen süreçte bu ve diğer alanlarda gelişim katedeceğini söylüyor.
İşte Ann'in yapay zeka desteği ile 18 yıl sonra ilk kez konuştuğu anlar:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın