Sadece Biraz Bilinçli Davranarak Düğün Hazırlık Sürecinde Nasıl 20 Bin TL Tasarruf Ettim?
Hayatımızın belki de en zorlu ve masraflı sürecinde tasarruf etmek kadar değerli hiçbir şey yok. Elbette herkesin bütçesi ayrı, istekleri ya da hayal ettikleri ayrı. Ama biliyorum ki birçok çift de ben ve nişanlıma olduğu gibi başkalarından duydukları sonucu büyük bir paniğe kapılıyor. Sakin olun, bu iş aslında hiç de o kadar zor değil. İstedikten sonra her şeyin olabileceğine inanın ve bu süreci daha stresli hale getirmeden mutlulukla sonuçlandırın.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, başlığı görünce sakın gerçekten istediğim eşyalar yerine eski modelleri vs. tercih ettiğimi düşünmeyin. Biz hem bütün aşamaları gerçekleştirdik (söz, nişan, kına vs.), hem de istediğimiz her şeyi aldık, hem de hep son modellerini.
Hepsinden önce, tam olarak tarih belli olmasa da sevgilimle aklımızda düğün için belirlediğimiz bir yıl vardı.
Herkes için bu tarihin belli olmayacağını elbette biliyorum, ama hayatınızın bir döneminde evleneceğinizi düşünüyorsanız izlediğim yöntemi siz de izleyebilirsiniz demektir. Bizim sözlenmemiz ve tahmini olarak planladığımız düğünümüz arasında yaklaşık 1 buçuk yıl vardı, işte her şey tam da burada başladı.
Ülkemizde evlilik süreci bir hayli uzun. Evlilik teklifi, sözlenme, nişan, kına ve düğün. Daha önce de belirttiğim gibi biz bu aşamaları tamamen gerçekleştirdik. Bu durum da her biri için ayrı masraf demek tabii ki.
Hiçbiri de aile arasında olmadı, bu aslında biraz da çılgınlık gibi ama sözümüzde en az 60 kişi vardı, nişanımız küçük bir düğün gibiydi. Ama minimum masrafla üstesinden geldik. (Bu süreçleri atlayanlar için problem yok, atlamayanlar için devam edelim 👇)
Belirtmeliyim ki, asla bir organizatörle çalışmadım. Eğer biraz çaba gösterirseniz yapılan her şeyi sizin de yapabileceğinizi bilmelisiniz.
Bu durumda anlaşacağınız organizasyon şirketine göre 500 TL-2.000 TL (belki de daha fazlası) ödeyeceğiniz masraftan kurtulmuş olursunuz. Sözümde ya da nişanımda her süsü kendim yaptım ve yalnızca yakınlarımdan yardım aldım. Nişan süsleri, masa düzenleme, masa süsleri, hediyelikler vs. hepsinin maliyeti toplamda 200 TL civarıydı. Görsele temsili bir masa koymak durumunda kaldım, ancak bizim nişan masamız da hiç de fena değildi.
Nişan sürecini de geride bırakıp düğüne ve ev kurmaya geçelim: Genelde çiftler hazırlık sürecinde kendilerine bir bütçe belirliyor, ancak biz öyle yapmadık. Fiyatlar oldukça esnekti ve bir kalıba sığmak, çok istediğimiz bir şey için bir diğerinden vazgeçmek istemedik.
Bunun yerine ilk olarak bir alınacaklar listesi belirledik. Bu listeye internet üzerinden de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tam olarak ihtiyacınız olmayan şeyleri listeden çıkarmayı unutmayın!
Daha sonra fiyatı büyük oranda değişebilecek olan eşyaları belirledik. Yani 1 ay önce ya da 1 ay sonra aldığımızda gerçekten fiyatı büyük oranda değişebilecek olanları kastediyorum. Siz de tahmin edersiniz ki beyaz eşyalar bunların başında geliyordu.
Öncelikle alınması gerekenler olarak beyaz eşya ve mutfak gereçlerini belirledikten sonra piyasa araştırması yapmaya başladık. Eğer vaktiniz varsa, bütün alacaklarınız için indirim dönemlerini beklemenizi öneririm, özellikle de yılsonu indirimlerini!
Beyaz eşya tercihlerimizi yaparken önce marka belirledik ve piyasanın üstünde bir markadan bütün beyaz eşyalarımızı düğünümüzden 1 sene önce aldık.
Bu bizim için şu demekti; düğünümüze 5 ay kala borcu sıfırlamak, son anda alsak ödeyeceğimiz miktardan en az 5.000 TL az ödemek!
NOT 1: 5.000 TL düğünümüzün hemen öncesinde girdiği indirimli fiyat, yani indirimde de olsa son ana bırakmış olsaydık 5.000 TL fazla ödemek zorunda kalacaktık.
NOT 2: Eğer kendi bayiilerinden alırsanız eşyalarınızı ellerinde tutacaklar, evleneceğiniz zaman yeni üretilmiş olan ürünleri size teslim edeceklerdir. Bu süreçte ürün satıcının elinde olduğundan başka bir ürünle değiştirmek isterseniz, bu hakka da sahip olacaksınız.
Beyaz eşyalarımızla hemen hemen aynı dönemde mutfak için gerekli her şeyi aldık. Evet, yanlış okumadınız; her şeyi!
Bu artık yaygınlaşan bir durum ama benim de sizlere büyük bir önerim: tabakları, bardakları, tencereleri vs. ayrı ayrı almaktansa evlilik/çeyiz paketi şeklinde tamamını almak büyük bir tararruf etmenize yardımcı olur. Bu setin içinde bıçak takımı ve cezve seti bile vardı ve biz sadece 2.800 TL ödedik. 'Sen de ucuza mı aldığını sanıyorsun?' dediğinizi duyar gibiyim, ama daha önce dediğim gibi tüm ürünlerin en iyilerini ve en son çıkanlarını aldım, üstelik tam fiyatı belli olmasa da ayrı almaya kalktığınızda sadece 12 kişilik yemek takımına 1.000 TL'nin üzerinde bir miktar ödersiniz. Blender, mikser, mutfak robotu için de yine set olarak satılanları tercih ettim.
NOT: Kullanmadığınız takdirde tüm bu evlilik paketindeki ürünleri de değiştirme imkanına sahipsiniz, ayrıca ortalama 5 yıl da garanti veriyorlar.
Aslında her şey için öncelikle yapmanız gereken indirim zamanlarını takip etmek. Düğün salonumuzu tarihi belirledikten hemen sonra tutarak ve indirim zamanına denk getirerek normal fiyatından 8.000 TL uyguna tutmuş olduk. (Küçük bir şehirde yaşıyorsanız zaten çok daha uygun fiyata tutacaksınız ancak İstanbul için durumlar pek de öyle değil.)
Sene sonu indiriminden yararlanarak, üstelik nakit ödemeyle değil taksitle gelinliğimi de piyasanın yarı fiyatına diktirdim.
NOT: Görsel temsilidir.
Eğer teknik bilginiz yoksa, herhangi bir mağazaya gidip yeni evleneceğinizi belirtin ve örneğin alabileceğiniz en iyi elektrik süpürgelerini sorun.
Bütün markalar olduğundan, size fiyat&performans açısından alabileceğiniz ürünleri belirteceklerdir. Daha sonra internetten elinizdeki ürünleri karşılaştırın. Daha sonra aceleniz yoksa indirim zamanını bekleyin, yoksa internette aynı ürünü daha uygun fiyata bulabileceğiniz bir siteden satın alın. Biz sene sonu indirimiyle 1.400 TL gerçek değeri olan ürünü neredeyse 3'de 1'i fiyatına satın aldık. TV için de aynı yöntemi izleyebilirsiniz ancak bunun için internet çok güvenilir gelmeyeceğinden, mağazalara özel indirimleri takip etmeniz çok daha yararlı olacaktır.
Mobilyalar içinse, fabrika satış mağazalarını ya da marka takıntınız yoksa bir mobilyacıda yaptırmayı tercih edebilirsiniz.
Bu yöntemle de ödeyeceğiniz ücretin yarı fiyatına mobilyalarınızı almanız mümkün olacaktır.
Temelde ihtiyacınız olan şeyler aslında biraz zaman, mantıklı davranmak, piyasayı takip etmek ve teknolojiden faydalanmak.
Kiminize pintilik gibi gelebilir ancak eğer çok iyi bir kazancınız ve daha önceden birikiminiz yoksa, borçsuz evlenmek size büyük bir ödül gibi gelecektir. Evlendikten sonra borç ödeme stresine girmemek harika bir duygu. Bizim hiç birikimimiz yoktu ve son anda kredi çekip borç ödemek yerine biraz planlı davranarak hem her şeyin en iyisini aldık, hem 'bunu niye yapmadık?' gibi bir duyguya girmedik.
"Madem bütçe belirlemediniz, nasıl tasarruf ettiniz?" diyenler için de, az önce belirttiğim gibi birikimimiz yoktu ve tüm bunları kredi çekip almak durumunda kalacaktık. Son anda alacak olsak ödeyeceğimiz miktarla kıyaslarsak, aslında tasarrufumuz 20.000 TL'nin de üzerinde!
Ee ne demişler, her yiğidin yoğurt yiyişi ayrıdır. Yazmadığım diğer ayrıntılarda da hep aynı yöntemleri izledik. Bu süreçte ürünleri/eşyaları paket şeklinde almak, beğendiğiniz eşya için internet aracılığıyla farklı fiyatları görmek, sırf daha popüler diye fiyat&performans karşılaştırması yapmadan pahalı olanı almaktan kaçınmak, kendi kendimize de üstesinden geleceğimiz şeyler için başkasına ödeme yapmamak bu işin püf noktası. Çünkü işin temelinde maddiyat olduğundan, birçok çift bundan zarar görüyor. Kafanız ne kadar rahat olursa, partnerinizle o kadar mutlu bir ilişkiniz olur.
Yorum Yazın
Ama en kalitelisini aldim En iyisini aldım Ayyyy,uyuz oldum okurken.
Her gördüğünü istemeyen, azını bükerek ama bir kere evleniyoruz bahanesine sığınmayan aklı başında bir kadınla evlenmek yeterli.
Öylesini bulmak çölde vaha bulmak gibi birşey falan.
"Ama aşkım bir defa evlenicez, bir defa alıcaz, güzel olsun, gösterişli olsun."
Sanki damat birden fazla kez evlenecek. Çok aptal bir yaklaşım ama kuyumcularında en sevdiği müşteri tipi. Gelinin damadın ailesi ile alışveriş için kuyumcuy... Devamını Gör