Görüş Bildir
Haberler
Sabiha Gökçen'in Tamamlanamayan Pistinden Tanıdık Üçlü Çıktı: Makyol, Cengiz Holding ve Kalyon İnşaat

etiket Sabiha Gökçen'in Tamamlanamayan Pistinden Tanıdık Üçlü Çıktı: Makyol, Cengiz Holding ve Kalyon İnşaat

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası sonrası bir türlü tamamlanamayan ikinci pist yeniden gündeme geldi. Pistin 14 ayda tamamlanması öngörülüyordu, ancak 43 ay geçmesine rağmen bitmedi. Pistin yapımını üstlenenlerin son yıllarda adlarını dev altyapı projeleriyle duyuran üç şirket olduğu ortaya çıktı: Makyol İnşaat, Cengiz Holding ve Limak İnşaat... Cengiz Holding ve Kalyon İnşaat, aynı zamanda İstanbul Havalimanı'nın işletmecileri arasında. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İhalesi 7 Haziran 2016’da yapılan ikinci pist ikinci etap inşaatı, (Yeni Pist, Apron, Taksiyolları Yapımı İle Mevcut Pistin Yenilenmesi ve Üstyapı Grubu İşler) 14 ayda bitirilmesi taahhüt edilmesine rağmen 43 aydır bitirilemedi. 

Sözcü'den Emre Deveci ve Can Mumay'ın haberine göre, pistin inşaatını yapan şirketlerle İstanbul Havalimanı’nı rekor sürede tamamlayıp işletmeye başlayan şirketlerin aynı olduğu ortaya çıktı.

Haziran ayında ihale alındı, aralık ayında taşeronu odaya kayıt oldu

Haziran ayında ihale alındı, aralık ayında taşeronu odaya kayıt oldu

 Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan önceki gün bir uçak inişe geçtiği sırada pist dışına çıkmış ve üç parçaya ayrılmıştı. Üç kişi hayatını kaybetmiş, 180 kişi de yaralanmıştı...

Haziran 2016’da 21/b davet usulüyle yapılan 1 milyar 397 milyon 839 bin 963 TL maliyete sahip Sabiha Gökçen ikinci pist ikinci etap ihalesini Makyol İnşaat kazandı. Ticaret Sicil Gazetesi’nden derlediğimiz bilgilere göre, 20 Aralık 2016’da “A K A İnşaat Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi” adıyla bir şirket kuruldu ve kuruluşundan kısa bir süre sonra Sabiha Gökçen’deki pist inşaatının alt yüklenicisi olarak bu şirket seçildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şirketin amacı pisti yapmak

Şirketin amacı pisti yapmak

Ticaret Sicil Gazetesi’nde A K A İnşaat’ın “Ortaklığın Oluşturulma Amacı” şöyle yer aldı:

 'Sabiha Gökçen Havalimanı 2 Pist Ve Mütemmimleri II Etap İşleri (Yeni Pist, Apron, Taksiyolları Yapımı İle Mevcut Pistin Yenilenmesi ve Üstyapı Grubu İşler) Yapımı İşini Yapmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için ortaklık; işyeri açabilir, şantiyeler kurabilir, her türlü inşaat ve yapım faaliyetinde bulunabilir. Menkul ve Gayrimenkuller edinebilir, bunlara karşılık olarak teminat veya kefalet verebilir, gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlar ile abonelik sözleşmesi imzalayabilir. Yukarıdaki amaçları gerçekleştirebilmek için gerekli gördüğü diğer tüm faaliyetleri yerine getirebilir. Ortaklığın Pilot Firması Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’dir.”

Cengiz ve Kalyon Holding ortaklar arasında

Cengiz ve Kalyon Holding ortaklar arasında

Yani A K A İnşaat Sabiha Gökçen’in ikinci pistinin yapılması için kurulmuş bir şirket. Peki ya A K A İnşaat’ın kurucu ortakları kimler? Ortaklığın pilot firması Kalyon İnşaat. Projede yer alan ve aynı zamanda Kalyon ile birlikte İstanbul Havalimanı’nı da işleten Cengiz İnşaat, A K A’da Ahen Madencilik firması ile yer alıyor. Pist yapım işini ihale eden Makyol da alt yüklenici şirkette, bağlı firması Atlas Madencilik ile bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şirket yetkilileri görüş vermedi

Şirket yetkilileri görüş vermedi

Haberde, A K A İnşaat’ın Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan telefon numarasını arandığında Cengiz Holding çıktığı belirtildi. Cengiz Holding yetkilisinin, A K A İnşaat için verdiği telefon numarası aradığında ise yanıt veren kişinin “telefonun A K A İnşaat’a ait olup olmadığı” sorusuna bile yanıt veremeyeceğini söylediği belirtildi.

Cengiz Holding yetkililerinin konu hakkında görüş bildirmediği kaydedildi.

Ulaştırma Bakanı "pist yorgun" demişti

Ulaştırma Bakanı "pist yorgun" demişti

Sabiha Gökçen’de meydana gelen kazadan sadece iki gün önce Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sabiha Gökçen’le ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “İstanbul’un trafiği de giderek artıyor ancak Sabiha Gökçen’de bir pistimiz var. Bu pistimiz çok yoruldu. Uçuşların olmadığı saatlerde hemen hemen her gece piste bakım yapılıyor” ifadelerini kullanmıştı.

“Dünyanın en büyük havalimanı” İstanbul Havalimanı’nı ise 42 ayda tamamlanmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
261
76
25
12
8
8
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın