Görüş Bildir
Haberler
Saatlerce Süren Uzun Mesafeli Uçuşlarda Vücudunuzda Meydana Gelen İlginç Değişiklikler

Saatlerce Süren Uzun Mesafeli Uçuşlarda Vücudunuzda Meydana Gelen İlginç Değişiklikler

nazlı kale
05.03.2023 - 09:54

Hava yolu taşımacılığı ile saatler içerisinde ülke hatta kıta değiştirebiliyoruz. Uçak yolculuğu özelliklede uzun süreli yolculuklar, yolcuların sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Uçakla yolculuk en güvenli ulaşım yolu olarak kabul edilse de vücudumuz bu uzun mesafe uçuşlarına nasıl tepkiler veriyor? Doktor ve pilot Tony Schiemer, The Conversation'da kaleme aldığı yazıda yolculuklarda insan vücuduna neler olduğunu anlattı. Vücudumuzda ne gibi tepkiler ortaya çıkıyor gelin hep birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Uzun uçak yolculuklarında sussuz kalmamaya dikkat etmenizde fayda var.

1. Uzun uçak yolculuklarında sussuz kalmamaya dikkat etmenizde fayda var.

Uçak yolculuğu vücudunuzun normalden daha fazla su kaybetmesine neden olur. Nem kabinde yüzeye göre daha düşüktür ve bu sebeple susuzluğa yol açar. Kabinde dolaşan havanın büyük kısmı dışarıdan geliyor. Yüksek havada çok fazla nem bulunmuyor. Vücudun normalden fazla su kaybedip, kaybedilen suyun yerine konulmamasına dehidrasyon denir ve eğer dehidrasyon seviyesi yükselirse pek çok ciddi sorunla karşı karşıya gelebiliriz. Bu durumda vücudunuzun nem dengesi bozulur. Göz, burun, ağız ve boğazda kuruma ve yanma hisleri oluşur. Yeterince su içmemeniz dehidrasyon tehlikesini artırıyor. Bu nedenle uçağa binmeden önce ve uçuş esnasında normalden daha fazla su içmeniz tavsiye ediliyor.

2. Kulak, burun, bağırsak ve uykusuzluk sorunları:

2. Kulak, burun, bağırsak ve uykusuzluk sorunları:

Uçak kabinleri basınçları sabitlenmiştir ancak, uçma yüksekliğinde kabin havası basıncı deniz seviyesindeki basınca göre daha düşüktür. Uçak yükseldikçe ve basınç düştükçe bu dengesizlik artar. Yükselme ve alçalma sırasında kabin basıncı değiştikçe vücutta hapsolan gaz ve sinüsler sırayla reaksiyona girer. Bu durumda kulak zarının her iki tarafındaki basınç farkı nedeniyle kulak ağrıları, burun sinüslerinin içinde genişleyen hava nedeniyle baş ağrıları ve bağırsakta şişen gazı çıkarma ihtiyacı yer alır. Doktor Schiemer, konuyla ilgili normalden daha uykulu hissedebileceğinizi de söyleyerek ''Bunun nedeni vücudun yükseklikte ve kabin havasında, yüzeydeki kadar oksijen alamaması'' dedi. Vücudun kendisini korumak için yavaşladığını ve bunun insanları uykulu hissettirdiğini belirtti.

3. Hareketsizlik ve dolaşım problemleri pıhtı riskini arttırıyor.

3. Hareketsizlik ve dolaşım problemleri pıhtı riskini arttırıyor.

Schiemer, uzun süre hareketsiz kalmanın pıhtı riskini artırdığını söyledi. Bacakta atan pıhtının akciğere kadar gidebileceğini hatırlattı. Özellikle yaşlı bireylerin, önceden pıhtıdan muzdarip olanların, kanser hastalarının, yakın zamanda ameliyat olanların ve hamilelerin uzun süreli uçuşlarda pıhtıya dikkat etmesi gerektiğini önerdi. Kanın tekrar hareket etmesi için birkaç saatte bir kalkıp dolaşmalısınız. Susuz kalmamalısınız ve içki tüketimini sınırlamalısınız. Kalkması kolay olmayan bir koltukta sıkışıp kalırsanız, oturduğunuz yerde bacaklarınızı ve ayaklarınızı esnetmek ve döndürmek bile kan akışını hızlandırabilir.

4. Saat dilimlerinden dolayı jetlag olabilirsiniz.

4. Saat dilimlerinden dolayı jetlag olabilirsiniz.

Jet lag, uzun mesafeli uçuşlarda vücudun, değişen zaman dilimine uyum sağlayamamasıdır. Jet lag'ın olumsuz etkileri dehidratasyon, bitkinlik ve stresten oluşur. Hazımsızlık, genel halsizlik, uyuyamama, düşük fiziksel ve zihinsel performans gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca havada ne kadar uzun süre kalırsanız aldığınız radyasyon miktarı da o kadar artıyor. Radyasyon kanser ve üreme sorunu riskini artırıyor.

Jet Lag Etkileri Nasıl Azaltılır?

Jet Lag Etkileri Nasıl Azaltılır?
  • Yolculuktan birkaç gün önce gideceğiniz yerin yerel saatine göre vücudunuzu alıştırmaya çalışmak adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

  • Alkol ve kafein jet lag etkisinde artışa sebep olabilmektedir. Uçuştan önce bu içeceklerden kaçınmak jet lag etkisini azaltabilir.

  • Kabinde oluşan kuru hava ile kişinin susuz kalması bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Bol su içerek de vücudunuzu rahatlatabiliriz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
12
10
4
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zafer Unlu

Uzun mesafede cok ucan biri olarak sunu ekliyeyim, business class ve ekenomi arasinda da buyuk farklar olusur (buna Jetlag dahil). 18-35 yas kolaylikla ekono... Devamını Gör

çılgın serseri

neyse ki fakirlikten uçak yolculuğu yapamıyorum da böyle sıkıntılarım olmuyor