onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Rüyalarımızı Neden Renkli Görürüz? Siyah-Beyaz Rüyalar Görür müyüz?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Rüyalarımızı Neden Renkli Görürüz? Siyah-Beyaz Rüyalar Görür müyüz?

Pelin Gülşen
15.08.2023 - 22:06 Son Güncelleme: 18.09.2023 - 20:44

Zaman zaman hepimizin aklına gelmiş olabilir. Neden rüyalarımızı renkli görürüz? Siyah beyaz rüyalar gördüğünüz oluyor mu? Peki rüyalarınızı hatırlıyor musunuz? Bu soru hepimizi farklı düşüncelere itebilir ancak evren rengarenk! Rüyalarımız neden renkli olmasın? Bu soru aslında düşünce şeklimizi ve dünyayı nasıl algıladığımızı da ortaya koyuyor. Aslında 20. yüzyılın başında rüyalarımızın renk değiştirmeye başladığını biliyor muydunuz? Daha doğrusu rüyalarımıza ilişkin tanımlarımız değişmeye başladı. Peki neden?

20. yüzyıldan önce rüyalarımız rengarenk iken, 1900’lerde aniden siyah-beyaz rüyalar daha çok görülmeye başlanmıştır. Hatta yüzyılın ortasındaki araştırmacılar rüyaların gri tonlarda olduğunu genel bir kabul olarak görüyordu. Ancak 1960’larda araştırmacılar “Renkli rüya görüyor musunuz?” sorusunu daha çok sormaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki neden 20. yüzyılın başında rüyalar rengini kaybetmeye başladı ve sonraki yüzyıl rüyalardaki renkler nasıl tekrar ortaya çıktı? Oldukça ilginç!

Peki neden 20. yüzyılın başında rüyalar rengini kaybetmeye başladı ve sonraki yüzyıl rüyalardaki renkler nasıl tekrar ortaya çıktı? Oldukça ilginç!

Bu durumun en popüler açıklamalarından biri o dönemlerde popüler olan siyah beyaz filmler, televizyonlar, gazeteler ve fotoğraflardır. Daha önce de siyah beyaz medya ve basın organları olmasına rağmen, basın ve yayın organlarının kitle iletişim organı haline gelerek yaygınlaşması ve herkes için erişilebilir olması 20. yüzyılın başını bulmuştur. Bu yüzden siyah-beyaz basın ve medya insanların hayatında daha fazla yer ettikçe rüyalarda siyah-beyaz görülme olasılığı artmıştır. Daha önceki yıllarda renkli olan rüyalar günden güne siyah-beyaz olarak görülmeye başlanmıştır. 

Rüyalardaki renkler konusunda yapılan en eski çalışmalardan birisi 1943’te W.C. Middleton tarafından gerçekleştirilmiştir. 277 üniversite öğrencisi ile yapılan çalışmada öğrencilerin %70.7’si rüyalarında nadiren veya hiç renk görmediklerini söylemişlerdir. Öğrencilerin sadece %10’u sıklıkla veya çok sık renkli rüya gördüklerini belirtmiştir. Rüyalardaki renkleri çalışan birçok akademisyen de benzer sonuçlara ulaşmış ve rüyaların doğal olarak gri tonlarda olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Renkli rüyalar sadece duygusal olarak yoğun hissedildiğinde veya psikolojik olarak bastırılmış duyguların dışa yansıması olarak görülmüştür.

1950’ler ve 1960’larda renkli televizyon ve fotoğrafların yaygınlaşması ile insanlar tekrar renkli rüyalar görmeye başladığını söylemiştir. Tıpkı Oz Büyücüsü filminde Dorothy’nin siyah-beyaz dünyadan renkli dünyaya dönüşü gibi rüyalarda renklenmeye başlamıştır. 2001 yılında ise geçmiş yıllardaki araştırmalara benzer şekilde Eric Schwitzgebel tarafından California Üniversitesi’nde benzer gruptaki üniversite öğrencileri ile yeni bir araştırma yapılmıştır. Öğrencilerin sadece %17.7’si asla veya nadiren hiç görmediğini, %56.5’i ise sıklıkla veya çok sık renkli rüyalar gördüğünü belirtmiştir. Dünya genelinde yapılan diğer araştırmalar da bu şekilde sonuç vermiştir. Örneğin Çin’de de renkli televizyon ve basına daha önce ulaşımı olmayan kırsal kesimlerde siyah-beyaz rüyalar daha çok görülürken, renkli ekranlar ve gazetelerin artmasıyla kırsal kesimlerdeki insanlar da daha renkli rüyalar görmeye başlamıştır. 

Rüyalarla ilgili yapılan birçok araştırma sonucu bu şekilde anket sonuçları ile elde edilmiştir. Metodolojik olarak insanların rüyalarını hatırlama becerisi anket yapıldığı sırada daha az güvenilir olduğu için bu metodoloji zaman zaman tartışmalı bulunmuştur. Bu yüzden özellikle 1960’lardan itibaren araştırmacılar katılımcılarla olan araştırmaları rüyadan uyanır uyanmaz veya katılımcılar laboratuvarda REM uykularında iken uyandırarak gerçekleştirmiştir. Bu araştırmalardan elde edilen bulgular sonucunda insanlar uyanır uyanmaz araştırmayı gerçekleştirmenin rüyalardaki renkler konusunda daha güvenilir bilgilere ulaşılmasını sağlamıştır. 

Neden bazı kişiler siyah-beyaz rüyalar görür?

Herkesin renkli rüyalar görmediğini biliyor muydunuz? Kimi insanlar siyah beyaz rüyalar görüyor. Hatta siz de zaman zaman siyah beyaz rüyalar görüyor olabilirsiniz. Bunun cevabı hafızamızda gizlidir. Siyah beyaz gördüğümüz rüyalar önceki günün canlı detaylarını tam olarak hatırlayamadığımız içindir. Bazı insanlar ise siyah beyaz rüya görmenin yaratıcılıkla ilgisi olduğunu düşünüyor. Ne kadar yaratıcı iseniz o kadar renkli ve macera dolu rüyalar görüyorsunuz. 

Instagram

Instagram Renkgurusu

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın