Görüş Bildir
Haberler
Rusya Kabul Ettirdi, Esad 2 Yıl Daha Kalacak

Rusya Kabul Ettirdi, Esad 2 Yıl Daha Kalacak

rexho
25.12.2015 - 15:08

Rusya Kabul Ettirdi, Esad 2 Yıl Daha Kalacak

Rejimle müzakere edecek muhalif heyeti de kendine ve Esed'a yakın isimlerle şekillendirmeye çalışan Rusya, Suriye'de sivil kayıplar verdirmeye devam ediyor.

GEÇİŞ SÜRECİ KARARA BAĞLANDI

Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun 18 Aralık'ta New York'taki toplantısında mutabık kalınan konular, aynı gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oylanarak karara dönüştü.

Suriye'de ocak ayı başında ülke genelinde ateşkes uygulanması ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında mutabık kalınan zeminde siyasi geçiş sürecinin başlatılması çağrıları, BMGK'nın 15 üyesi tarafından karara bağlandı.

GENEL SEÇİMLER 2017'DE

Karara göre, BM Ocak ayı başında Esed rejimi ile müzakereye oturacak muhaliflere davetiye gönderecek. Eş zamanlı olarak BM, ülkede ateşkes uygulanması için DAEŞ ve Nusra Cephesi dışındaki rejim ve silahlı muhaliflerle görüşecek.

Ocak ayından itibaren 6 aylık geçiş sürecinin sonunda, yani Haziran 2016'da rejim ve muhalefetin karşılıklı rızasıyla tam yetkili geçiş hükümetini kurması gerekiyor. Bundan sonra yeni hükümet Anayasa reformunu hazırlayacak. 12 ay sonra, Haziran 2017'de de ülkede genel seçimler düzenlenecek.

ESAD EN AZ İKİ YIL ZAMAN KAZANDI

BMGK kararında şimdiye kadarki görüşmelerde aşılamayan birçok sorun netliğe kavuşturulmadı. Örneğin kararda Esed'in siyasi geçiş sürecinde rol oynayıp oynamayacağına ilişkin herhangi bir madde yer almadı. Dolayısıyla BMGK kararıyla Esed'in muhtemel gecikmelerle birlikte kağıt üzerinde en az 2 yıllık zaman kazandığı söylenebilir.

SURİYE ESKİ BAŞBAKANI MUHALİFLERİN BAŞKANI OLDU

Esed'in iktidarını güvenceye alan Rusya, kararda öngörülen süreçte muhalifleri BM üzerinden zayıflatmanın hesaplarını bir süredir yapıyordu.

Bundan sonraki süreçte rejime açık muhalefet eden ya da sahada onunla çatışan muhalif gruplar BM'den müzakereler için davet beklerken, Rusya'nın bir süredir BM kanalıyla kendine ve Esed'a yakın muhalif grupların heyette etkili olmasını sağlamaya çalıştığı biliniyor.

Ilımlı muhalifler, New York toplantısı için hazırlık sürecinde 9-10 Aralık'ta Suudi arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya gelerek Esed rejimiyle Cenevre Bildirisi çerçevesinde müzakere kararı almıştı. Müzakere heyetinin başına ise Suriye'nin eski başkanlarından Riyad Hicab'ı seçmişti.

Kaynak: http://www.tahahaber.com/rusya-kabul-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0