onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Reflü İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Reflü İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Elif Ateş
25.08.2021 - 09:37

Reflü hastalığının toplumda görülme sıklığı tam olarak bilinemese de her insan hayatının bir döneminde reflü şikayetlerini yaşamıştır. Reflü genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan hazımsızlık, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile kendini belli eder. Bazı insanlarda aniden ortaya çıkar sonrada kendiliğinden geçer. Reflü, bazılarında ise kronikleşebilir ve çok ağır bir şekilde geçebilir. Reflü basit bir rahatsızlık gibi görünse de tedavi edilmediği takdirde zamanla ilerleyerek kişinin yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca kronik faranjitin en büyük nedenlerinden biri reflü olarak kabul edilmiştir. Peki, reflü için hangi bölüme gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Reflü, mide organının içindeki sıvıların yer değiştirmesidir. Yemek borusu ve mide arasında mide kapakçığı bulunur. Bu kapakçığın görevi gıdaların mideye girmesine izin verir fakat midedekilerin yukarısı çıkmasını engeller. Mide içinde besinlerin sindirilmesini sağlayan asitler mide kapakçığı sayesinde yukarı çıkamaz. Mide kapakçığının çok sık gevşemesi mide asidinin yemek borusuna kaçmasına sebep olur. Bu durum sonrasında ise reflü oluşur. Reflü hastalığı belirtileri arasında görülen göğüs ve sırt ağrısı çok şiddetlendiği zaman kalp krizi ile karıştırılmaktadır. Reflü hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

REFLÜ İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bir mide rahatsızlığıdır. Mide asidinin geri kaçması yemek borusunun alt uç bölgesindeki mukozada hasarlanmaya yol açar. Bu asidin içinde zaman zaman yemek parçacıkları da olabilir. Reflü hastalığı tipik ve atipik olmak üzere ikiye ayrılır. Midede yanma, ağızda acı tat hissedilmesi, ekşime, göğüste ağrı, yediklerinin ağıza gelmesi tipik reflü belirtileridir. Kusma, sinüzit, diş çürüğü, kuru öksürük ise atipik reflü belirtileridir. Bebekler de görülen reflü genellikle fizyolojik reflüdür. Fizyolojik reflünün görülmesi oldukça normaldir. Bebeklerde reflü kendini kusma şeklinde gösterir. Eğer çocuk yeterli kilo alamıyorsa ve iştahsızsa reflü hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Çocuk ve bebeklerde görülen reflüler iyi ayırt edilebilmelidir. Hamilelikte görülen reflüler de oldukça normaldir. Bebeğin büyüdükçe mideye baskı yapması ve hormonal dengesizlikler reflü hastalığını da beraberinde getirebilir.

Reflü aynı zamanda da birçok hastalığa da neden olabilmektedir. Astım, kronik farenjit, akciğer hastalıkları reflü sonucunda oluşan hastalıklardandır. Kişinin yeme alışkanlıklarını değiştirmesi reflü belirtilerini en aza indirgeyebilir. Reflü hastalarının uzak durması gereken yiyecekler ise şunlardır:

  • Alkollü içecekler

  • Baharatlı yiyecekler

  • Gazlı içecekler

  • Yağlı besinler

  • Soğan ve sarımsak

  • Turşu

Reflü hastalığının tedavisi için dahiliye bölümüne gidilmelidir. Reflü hastalığının tanısı için ilk yapılacak işlem gastroskopidir. Bu işlem ile mide kapakçığı incelenerek mide fıtığı ve yemek borusuna verilen hasara bakılır. Eğer doktor gerek görürse mideden parçada alabilir. Tanı için diğer yöntemler ise pHmetre ve manometredir. Manometre sayesinde yemek borusunda reflüye neden olan başka bir durumun olup olmadığına bakılır. Yemek borusundaki asit miktarı ise pHmetre ile ölçülür.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın