Reddi Miras Nedir, Nasıl Yapılır?
Hukukumuzda miras; kendiliğinden, külli olarak muristen (mirasbırakan) varise (mirasçı) intikal eder. Bir başka deyişle; murisin mal, alacak, hak ve borçlarının bir kısmı değil tümü muris öldükten sonra hiçbir işlem yapmaya gerek olmaksızın varislere geçer. Peki bu söz ettiğimiz borçlar; mal, alacak ve haklardan fazla ise murisin borcu varise mi yüklenmelidir? Yani varisler bu terekeden aktifiyle pasifiyle (mal, alacak, hak ve borçlar) kendi mal varlıklarınca sorumlu mu olmak zorundadırlar?
Eğer mirasın reddi kurumunu bilmiyorsanız ve vaktinde bu talebi beyan etmezseniz evet. Ancak mirasın reddi talebini süresinde ve doğru usulle beyan ederseniz evet. Mirasın reddi kurumu ya da “reddi miras” işte bu durumda önem kazanır. Burada önemli bir husus da mirasın reddedilebilmesi için murisin ölmüş olması gerektiğidir. Muris öldükten sonra eğer tereke borca batık ise bu yolu izleyebilirsiniz. Ancak muris ölmeden de “Mirastan Feragat Sözleşmesi” ile mirası önceden talep etmeme kararı alabilir ya da miras hakkınızı devretmek yoluyla mirası bir anlamda reddedebilirsiniz.
Miras nasıl reddedilir?
Mirası reddetmenin süresi nedir?
Mirası reddetmenin süresi Türk Medeni Kanunu’nun 606. maddesinde hükme bağlanmıştır. İşbu madde mirasın reddi talebini beyan etmek için bir süre öngörmüştür. Eğer miras yasal veya atanmış mirasçı tarafından biliniyorsa murisin öldüğü tarihte tereke açılır ve 3 aylık yasal hak düşürücü süre başlar. Ancak yasal veya atanmış mirasçılar mirasçı olduğunu bilmiyorsa mirasçı olduğunu öğrendikleri tarihten itibaren 3 aylık süre başlayacaktır. Bu 3 aylık süre içerisinde mirasbırakanın terekesinin açıldığı yani mirasbırakanın yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesine gitmek suretiyle mirasın reddi beyanında yazılı ya da sözlü olarak bulunmak mümkündür. Ancak ikinci durumda mirası sonradan öğrenmiş mirasçılar, mirası öğrenememe nedenlerini anlatmakla ve mirası öğrenmediklerini ispat etmekle mükellef olacaklardır. Miras 3 aylık yasal süre içerisinde reddedilmediği takdirde alacağı ve borcuyla kabul edilmiş sayılacaktır.
Mirasın reddinin türleri nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nun 605. maddesinde reddi mirasın iki türü vaz edilmiştir. Bunlardan bir tanesi mirasın gerçek reddi, diğeri ise mirasın hükmen reddidir.
Mirasın gerçek reddi – Mirasın hükmen reddi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın