onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Prompt Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar?

etiket Prompt Mühendisliği Nedir, Ne İş Yapar?

Ufuk Tarhan
15.08.2023 - 22:10 Son Güncelleme: 11.11.2023 - 14:38

Prompt mühendisliği, yıllık kazancı 300 bin dolar civarında olan, yapay zekânın yükselişi ile sıkça duymaya başladığımız, en yeni ve popüler mesleklerden sadece biridir…

Prompt engineering, özellikle gelecek birkaç yılda en gözde olacak, en aranacak, en fazla talep edilecek olan işler arasında yer alıyor… Aslında yapay zekâ ile ortaya çıkacak yeni işleri, meslekleri 2017’den bu yana yazıyorum. Daha da yazacağım tabii ancak bugün işinize en fazla yarayacak olanlardan ve en hızlı yükselenlerden birini paylaşmak istiyorum: Prompt mühendisliği…

Prompt, İngilizce kelime anlamı olarak “hemen, çabuk, dakik, vb.” demek. Teknolojide ise bir yapay zekâya sorduğunuz her soru, ona yazdığınız her şey demek oluyor. Yani yapay zekâya sorduğunuz, ondan istediğiniz her şey aslında bir 'prompt” yani bir istek, bir giriş verisi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Prompt mühendisliği de yapay zekâ modellerini eğitmek ve yönlendirmek için kullanılan teknik ve becerileri tanımlıyor.

Prompt mühendisliği de yapay zekâ modellerini eğitmek ve yönlendirmek için kullanılan teknik ve becerileri tanımlıyor.

Yapay zekâdan istediklerimizi en iyi şekilde nasıl formüle edeceğimizi, yapay zekâya ne sormamız, onu nasıl tetiklememiz gerektiğini belirliyor. Biraz daha teknik anlatımla prompt, yapay zekâ modellerine verilen talimat veya yönergeleri, prompt mühendisliği de yapay zekâ modellerinin en iyi şekilde performans göstermesi için promptları tasarlayan ve optimize eden mühendisliği anlatıyor. 

Mesela, bir firma yeni bir yapay zekâ projesi başlatıyor. Ancak bu projede en verimli sonuçları alabilmek için doğru 'prompt'ları belirlemesi gerekiyor. İşte burada bu konunun uzmanları yani prompt mühendisleri devreye giriyor. Ve düşünün ki daha pek çok şirket böyle bir uzmana ihtiyacı olduğunun ya da olacağının farkında bile değil. Bu yüzden yapay zekâ modellerinin yeteneklerini genişletmek ve yeni uygulamalar geliştirmek için büyük bir potansiyele sahip. Dolayısı ile prompt mühendisliği yakın geleceğin en gözde mesleklerinden biri.

Prompt mühendisliği neden bu kadar önemli ve gözde?

1. Hızla büyüyen AI sektörü: Yapay zekâ her sektöre, her işe ve her katmanda girecek hatta girmeye başladı. Bu durumda hangi mesleği seçerseniz seçin ya da hangi işte olursanız olun yapay zekâyla çalışacaksınız. 3-5 seneye kadar yapay zekâsız iş kalmayacak.  

2. Optimizasyon ihtiyacı: AI'ya doğru soruları sormak, daha verimli, daha doğru, daha hızlı çözümler demek. Bu durum doğal olarak prompt mühendislerini stratejik bir konuma taşıyacak. Nasıl ki bir şirkette artık finans, satış, pazarlama, lojistik, vb. vazgeçilmez fonksiyonlar; bu da öyle olacak. 

3. Yetişmiş eleman açığı: Küresel olarak talebi her geçen gün artan bu yeni meslek dalında henüz hem dünyada hem Türkiye'de uzmanlaşan çok az kişi var. Öne çıkmak için fırsatlar çok fazla. Geleceği, gelecekteki işini, kariyerini planlayanların prompt mühendisliğini ciddiyetle düşünmesinde fayda var.

Prompt mühendisliği için neler gerekiyor?

Prompt mühendisliği için neler gerekiyor?

- Meraklı olmak, araştırmak, sürekli öğrenme ve gelişim heyecanı kuşkusuz en temel özellik. 

- Yapay zekâ, en iyi sonuçları dil bilgisiyle birleştiğinde veriyor. O yüzden başta İngilizce olmak üzere bir ya da birkaç dili iyi seviyede bilmek kritik.  

- Yapay zekâ konusunda teknik bilgiye açık olmak ve yapay zekâ platformlarını, kütüphanelerini, yapay zekânın temellerini, yapay zekâ algoritmalarını ve yapay zekâ uygulamaları gibi konuları iyi bilmek, eğitimini almak, bilgileri sürekli artırarak, deneyimleyerek geliştirmek şart. 

-  Prompt mühendisliği, programlama gerektiren bir alan olduğu için bu konuda kariyer yapmak isteyenlerin programlama öğrenmesi gerekiyor. Python, Java, C++ gibi yaygın olarak kullanılan programlama dillerini veya farklı iş ve alanlar için başka dilleri öğrenmek söz konusu.   

-  Yapay zekâ modellerini eğitme, test etme ve kullanma gibi adımlarda, yapay zekâ modelleri üzerinde pratik yapmış olmak çok önemli avantajlar sağlıyor. O yüzden yapay zekâ modelleri ile mümkün olduğu kadar çok gerçek deneme ve çalışma yapılması gerekiyor. Ancak bu şekilde daha iyi prompt tasarlanabilir, geliştirilebilir, yazılabilir ve uygulanabilir.  

Prompt Mühendisliğine en kolay geçiş yapabilecek meslek ve alanlar: Yapay Zekâ Mühendisi, Veri Bilimci, Yazılım Geliştirici, Mobil Uygulama Geliştirici, Web Geliştirici, Sistem Mühendisi, Makine Öğrenmesi Mühendisi, Doğal Dil İşleme Mühendisi, Görsel Algı Mühendisi, Bulut Mühendisi, Siber Güvenlik Mühendisi, vb. 

Instagram

X

Linkedln

Facebook

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
7
3
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın