Pixar'ın Formülüne Göre Animasyonları Bu Kadar Çok Sevmemizin Ardında Yatan 22 Neden
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Pixar'ın Formülüne Göre Animasyonları Bu Kadar Çok Sevmemizin Ardında Yatan 22 Neden
Her bir Pixar hikayesinde uyulması gereken 22 kural vardır, bu kurallara sadık kalındığı sürece ortaya harika bir hikaye çıkıyor. Yazarların uyması gereken bu kurallar şimdiye kadar hiç şaşmadı ve Pixar animasyonlarının bel kemiği oldu. Önceden Pixar'da, şimdi Google'da çalışan Emma Coats bir tweet zincirinde Pixar'da hikaye anlatıcılığının 22 kuralını listelemişti.
Bakalım nelermiş o kurallar...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Bir karakterin sevilmesini istiyorsanız, karakterin başarılı olmasından ziyade çabalamaktan vazgeçmemesi daha etkileyici olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Seyirci olarak hoşunuza gidecek hikayeyi, yazar olarak hoşunuza gidecek hikayeye tercih edin. Bazen bu ikisi arasında dağlar kadar fark olur.
3. Belli bir tema üzerine yazmak önemlidir, ancak ihtiyacınız olan temayı hikaye sona ermeden bulamayabilirsiniz. Böyle olursa hikaye bitse bile onu tekrar yazmanız gerekir.
4. Kalıp: Bir zamanlar _____ vardı. Her gün, _______ yapardı. Bir gün _______ oldu. Bu yüzden _______. Ve yine bu yüzden, ________. Ve sonunda ________.
5. Basitleştirin. Odaklanın. Karakterleri kombin yapın. Yol ayrımlarını es geçin. Kıymetli eserinizi kaybettiğinizi sanacaksınız ama bu manevralar sizi özgür kılacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Karakteriniz hangi konularda başarılı? Kendini en rahat hissettiği yer neresi? Onu tam ters köşeye yatırın. Bakalım nasıl başa çıkıyor?
7. Hikayenin ortalarına gelmeden sonunu yazın. Sonlar daima zordur, o yüzden sonu baştan netleştirirseniz işiniz kolaylaşır.
8. Hikayenizi tamamlayın. Mükemmel olmasa bile... İdeal bir dünyada hikayeler daima mükemmel sonlanır, ama bu dünyada değil. Boşverin, bir dahaki sefere daha iyisini yaparsınız.
9. Tıkandığınız zaman, hikayenin bir sonraki adımında "gerçekleşmeyecek" olan olayların listesini yapın. Sizi bu tıkanmışlıktan kurtaracak maddeler kendiliğinden belirecektir.
10. Sevdiğiniz hikayeleri bir kenara ayırın. Bu hikayeleri sevmenizin sebebi, içlerinde kendinizden bir parça bulmanızdır; hikayeleri kullanmadan önce o parçayı bulmanız gerekir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Kağıda yazdığınızda düzeltmek daha basit olur. Mükemmel bir fikir kağıda dökmeden kafanızda kalırsa, onu kimseyle paylaşma imkanınız olmaz.
12. Aklınıza gelen ilk fikri eleyin. İkinciyi de üçüncüyü de hatta dördüncü ve beşinciyi de... Herkesin aklına gelebilecek olanları önünüzden kaldırın. Kendinizi şaşırtın.
13. Karakterlerinizin bir fikri, bir duruşu olsun. Pasif, yumuşak başlı karakterleri yazmak kolaydır ama seyirci için adeta bir zehirdir.
14. Neden özellikle bu hikayeyi anlatmak istediğinizi bilin. İçinizde sizi ille de bunu yazmaya iten şey nedir? İşte hikayenin kalbi de tam orasıdır.
15. Eğer yazdığınız karakterin yerinde olsaydınız, böyle bir durumda nasıl davranırdınız? Dürüstlük inanılması güç durumları inanılır hale getirir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Riskler neler? Okurun karakterle kendini özdeşleştirebilmesi için sebepler verin. Karakter başarısız olduğunda nasıl davranır? Bir deneyip görün.
17. Hiçbir çalışmanız boşa gitmez. Yazdıklarınız şu an işe yaramıyorsa demlemeye bırakın, başka bir yönde ilerleyin. Daha sonra baktığınızda işe yarar hale gelecektir.
18. Kendinizi tanıyın: Yapabileceğinizin en iyisiyle “öylesine” arasındaki farkı idrak edin. Hikaye anlatmak kendinizi zorlamaktır, vasatı cilalayıp parlatmak değil.
19. Karakterlerin başını belaya sokacak tesadüfler harikadır, ama onları beladan kurtaracak tesadüfler seyirciyi kandırmaktan başka bir şey değildir.
20. Örnek bir alıştırma: Sevmediğiniz bir filmi yapı taşlarına ayırın. Onu, "seveceğiniz" bir film yaratmak adına tekrar nasıl düzenlerdiniz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
21. Hikayedeki durum veya karakterleri iyi ölçmelisiniz, "öylesine" yazamazsınız. Sizi "öylesine" yazmaya iten şey ne ise onu bulmalısınız.
22. Hikayenizin özü nedir? Onu en ekonomik, en kısa şekilde nasıl anlatabilirsiniz? Oradan yola çıkın ve hikayenizi geliştirin.
İşte bu kurallara sadık kalındığı için böylesine kaliteli animasyonlar ortaya çıkıyor. 👊
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
heyt be saçlarım filan savruluyo. bak hele bak tam bir premsesim. oku çekişimi gördünüz mü? <3
3d animasyon sektörünün bir bireyi olmak gurur verici.
"İdeal bir dünyada hikayeler daima mükemmel sonlanır, ama bu dünyada değil."