onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Pelteklik İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Pelteklik İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
20.10.2021 - 10:27

Artikülasyon bozukluklarından biri olan pelteklik, toplumda birçok insan tarafından yaşanan bir sorundur. Bu konuşma bozukluğunda harfleri doğru çıkartmada konusunda sıkıntı çekilir. Pelteklik küçük çocuklarda her ne kadar sevimli gözükse de, bir süre sonra psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. Çocuklar ilk 2 yıl fizyolojik olarak peltek konuşurlar. Bunun nedeni ise konuşma için gerekli olan yanak, dudak ve ağız gibi bölgelerin uyumunun sağlanmamasıdır. Bölgeler arasındaki uyum sağlandıkça pelteklik de zamanla ortadan kalkmaya başlar. Bazı durumlarda ise pelteklik düzelmez ve kişiler bazı sesleri tam çıkartamaz. Peki, pelteklik için hangi bölüme doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Birçok ülkede pelteklik kişiler f harfini ve s harfini çıkartmada zorluk çekerler. Özellikle s harfinin söylenebilmesi için dilin uç tarafını ön üst dişlere temas ettirmek gerekir. Böylece dilin konumu orta hatta yer alır ve arkada kalan kısım ile s harfi çıkartılır. Pelteklik birçok durumdan kaynaklı gelişebilir. Eğer pelteklik tedavi edilmez ise çocukların sosyal sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Bu durum ileri ki dönemler de birtakım psikolojik travmalara yol açabilmektedir. Ayrıca pelteklik anatomik problemlerden kaynaklı da gelişebilir. Peltekliğe neden olan yarım damak durumu, aileler tarafından çoğu zaman fark edilmez. Ancak fark edilmeyen bu durum tedavi edilmez ise tekrarlayan zatürreleri de beraberinde getirir. Çocuklarda çok sık görülen pelteklik için hangi bölüme gidilmesi gerekildiği sizler için derledik...

Pelteklik İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Pelteklik İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Peltekliğe yol açan olan birçok durum bulunmaktadır. Bu durumlar konuşma bozukluğuna neden olabilmektedir. Peltekliğe sebep olan durumlar ise şunlardır:

  • Bademcik de denilen tonsillerde fazla büyüme

  • İşitme problemleri

  • Diş eti perdelerinin aşırı fazla kısa olması

  • Çocuklarda ön dişlerinin çıkmaması

  • Doğuştan yarı damak 

  • Diş çevresinde, ağız çevresinde  ve dilin etrafında oluşmuş bir sorun

  • Dil altı perdelerinin kısa olması

  • Diş eti perdelerinin aşırı kısa olması

  • Yetişkinlerde görülen parkinson hastalığı

  • Ani felç durumları

Pelteklik oldukça kolay fark edilen bir durumdur. Ayrıca belirli harflere karşı zor telaffuz sağlanır. Özellikle b, z, s ve r seslerinin çıkarılmasından zorluk yaşanır. Pelteklik ve konuşma bozukluğu yaşayanların, konuşma terapistlerine ya da ortodonti uzmanlarına gitmeleri gerekmektedir. Eğer aniden gelişen pelteklik durumu var ise inmeden kaynaklı oluşabileceği için mutlaka hastanelerin acil bölümüne gidilmelidir.

Pelteklik eğer diş ve diş eti problemlerinden kaynaklı oluşuyorsa, problem çözüldükten sonra düzelmektedir. Ancak kişide pelteklik, diş dışı sorunlardan kaynaklanıyorsa dilin konumu düzeltilip,  yeni konumuna getirilmelidir. Kişilerin dillerini ağız bölgesinin alt tarafında veya damak kısmına yapıştırarak kullanmaları gerekir. Bu durumda dil, bir süre sonra konumuna alışacak ve pelteklik düzelmeye başlayacaktır. Ayrıca konuşma terapistlerinde pelteklik için çeşitli araç ve gereçlerle tedavi uygulanır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın