Görüş Bildir
Haberler
Pelin Vardarlıer Yazio: Değerlendirme Merkezi Uygulamasına Hazır mısın?

etiket Pelin Vardarlıer Yazio: Değerlendirme Merkezi Uygulamasına Hazır mısın?

“Üniversiteli Yetenek”ler bu projede buluşuyor! 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son zamanlarda firmalar tarafından uygulanmaya başlanan ve adını çok duyduğumuz Değerlendirme Merkezi Uygulamalarını merak edenler var mı?

Son zamanlarda firmalar tarafından uygulanmaya başlanan ve adını çok duyduğumuz Değerlendirme Merkezi Uygulamalarını merak edenler var mı?

Daha önce bu deneyimi yaşamış olanlar kendilerini şanslı saysın... Çünkü artık firmalar işe alım süreçlerinde ve terfi süreçlerinde bu yöntemleri uyguluyor. Bir kere bile olsa değerlendirme merkezi uygulamasına katılmış olmakta, deneyimlemekte fayda var. Sonunda başarılı olmasanız bile önemli olan katılmaktı diyebileceğiniz türden bir deneyim fırsatı. Katılım sağlayanlar hiç değilse firmaların hangi aşamalardan geçen bir işe alım veya terfi sürecinin olduğunun farkında oluyorlar.

Değerlendirme merkezi insan kaynakları departmanı tarafından uygulanan, işe alım ve geliştirme prosedürlerinden hem içerik hem de uygulama düzeyi olarak farklılık gösteriyor. İnsan kaynakları departmanının uygulamalarına göre daha geniş kapsamlı çalışmaları içeriyor.. Değerlendirme merkezi özellikle potansiyel yeteneklere odaklanıyor..

Değerlendirme merkezinin başlangıç noktasına bakarsak, ilk olarak 1930 ve 1940 yılları arasında İngiliz, Alman ve Avusturalya askeri birliklerinin subay seçimi alanında kullanıldığını görürüz. 1950’nin başlarından itibaren ise özel sektörde işletmeler tarafından uygulanmaya başlanıyor.. Özel sektörde ilk olarak Amerikan Telefon ve Telgraf Şirketi’nin 1956 yılında başlattığı uygulamalar ile beraber Değerlendirme Merkezi Uygulamaları insan kaynakları süreçleri ile adeta bütünleşiyor..

Değerlendirme Merkezi Uygulamalarının 1950 yıllarında başlamış olmasına rağmen popülerliği ve adayları seçme, aynı zamanda terfi etme amaçlarında organizasyonlarda kullanılma tercihleri her geçen gün artmakta.

Değerlendirme Merkezi Uygulamalarının 1950 yıllarında başlamış olmasına rağmen popülerliği ve adayları seçme, aynı zamanda terfi etme amaçlarında organizasyonlarda kullanılma tercihleri her geçen gün artmakta.

Hem personel seçiminde kriterlerin geçerliliğini sağlaması hem de değerlendirilen adaylar tarafından da pozitif bir değerlendirme olarak görülmesi popülerliğini korumasının başlıca sebeplerinden sadece birkaçı. Hem özel hem de kamu sektöründe kullanılan Değerlendirme Merkezi Uygulamaları süreçlerinde her geçen yılda binlerce aday değerlendiriliyor. Değerlendirme merkezi uygulamalarına hazırlanmak isteyenler için sevgili meslektaşım Selin Yetimoğlu’nun “Değerlendirme Merkezi ve Mülakatlarda %100 Başarı” kitabını özellikle okumanızı tavsiye ederim.

Değerlendirme merkezi ile ilgili biraz daha detay vermek gerekirse; alanında uzman bir grup değerlendiricinin bir araya gelerek, çeşitli değerlendirme yöntemleri kullanarak, birey veya grupları değerlendirme süreci olduğunu söyleyebiliriz. Adayın rutin ya da kriz anlarında karşı karşıya kalabileceği durumlardan hareketle bunların kurgu haline getirilerek adaya rollerin ve sorumlulukların verilerek adayın her yönden değerlendirildiği uygulamalardan oluşmakta.

Değerlendirme merkezinde karşılaşabileceğiniz uygulamaları ise şöyle sıralayabiliriz.

Grup Tartışması Egzersizi : Bu egzersiz öncesinde adaylara egzersizin içeriği ve süreç hakkında değerlendirici tarafından kısa bir açıklama yapılır.

Evrak Sepeti Egzersizi : Günlük çalışma temposunda karşılaşabileceği konulardan oluşan egzersizde adayın planlama, organize etme ve yaratıcı düşünme gibi özellikleri gözlemlenir.

Rol Oynama Egzersizi : Bu egzersiz iki kişilik bir senaryoyu içermektedir. Departman yöneticisi olarak seçilecek adayın değerlendirilmesinde kullanılır.

Örnek Olay Egzersizi : Örnek olay mülakat sırasında adaya sorulur veya değerlendirme uygulamalarında yazılı olarak verilebilir. Aday belli bir süre içinde örnek olayı okuyup, üzerine düşündükten sonra olayla ilgili düşüncelerini, çözüm önerilerini yazılı veya sözlü olarak dile getirir.

Peki o halde, Değerlendirme Merkezi uygulamasını deneyimlemek ister misiniz? O zaman size yeni bir projeden bahsetmek istiyorum. ‘’Üniversiteli Yetenek’’ler bu projede buluşuyor…

Peki o halde, Değerlendirme Merkezi uygulamasını deneyimlemek ister misiniz? O zaman size yeni bir projeden bahsetmek istiyorum. ‘’Üniversiteli Yetenek’’ler bu projede buluşuyor…

Bu proje üniversite öğrencilerini iş hayatlarında işe alım ve terfi süreçlerinde sıkça karşılaşacakları Değerlendirme Merkezi uygulamalarına hazırlamayı amaçlıyor. Bu projeye üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri katılım göstermekte ve başvuran öğrenciler belirli aşamalardan geçmektedir.

Peki bu yetenekleri neye göre değerlendiriyoruz ve hangi aşamalardan

geçiriyoruz?

Üniversiteli Yetenek” projesi altı aşamalı bir değerlendirme uygulaması olarak tasarlanmıştır. Şimdi sırasıyla her aşama ile ilgili bilgileriler verelim.

Birinci aşama:  Adayların başvuru aşamasıdır.

İkinci aşama: Adayların özgeçmişlerinin değerlendirildiği aşamadır.

Üçüncü aşama: Adaylara çeşitli envanterlerin uygulandığı aşamadır.

Dördüncü aşama: Adayların yabancı dil seviye ölçme testlerinin yapıldığı aşamadır.

Beşinci aşama: Adaylardan kendilerini tanıttıkları, hangi okulda ve bölümde okuduklarından, deneyimlerinden sahip oldukları yetkinliklerden, güçlü ve gelişime açık yönleri ile kişisel özelliklerini anlattıkları bir video istenir.

Beşinci aşama ise adayların değerlendirme merkezi egzersizlerine tabii tutulduğu aşamadır.

Değerlendiriciler bu aşamada adayın yetkinliklerine göre puanlamalar yapmakta ve En yüksek puanı alan aday bu süreci başarı ile tamamlamaktadır.

Siz siz olun, bu yarışta elinizden gelenin en iyisini yapın.. Ve son olarak Atlet Carl Lewis’in sözünü daima hatırlayın. “Yarış öncesi düşüncelerim çok basittir. Kendimi şöyle telkin ederim: Engelleri geç, yarışını yap, sakin kal. Bunu yaparsan kazanırsın. Enerjini topla, odaklan.”

Instagram

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın