Özlem Gökbel Yazio: 23 Nisan’da Kutlanacak Bir Şeyimiz Daha Var: Kitaplar!
Bugün özel bir gün olması sebebiyle neşe dolu olsam da bir miktar da duygusalım. O yüzden bahsedeceğim konuya girişim milli hislerle olacak. Evet; bugünün mimarı Atamızı, ulusumuzu, egemenliğimizi, vatanımızı, çocuklarımızı, bu özel günün kutlanmasına -tarihte aldığı rollerle- vesile olan nice kahramanı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kendisini, hepsini çok seviyoruz. Bu anlamlı tarihi -her seferinde yaşanan tüm acıları ve verilen tüm mücadeleyi minnetle anarak- bağımsız ve cumhuriyetine sahip çıkan bir ülke olarak coşkuyla kutlayabiliyor olmayı çok çok seviyoruz. Ve bu coşkunun daim olmasını diliyoruz.
İşte bu sürdürülebilirlik noktasında Atatürk’ün ilke, inkılap ve önermelerine bağlı kalmanın önemi de yeniden kendisini hatırlatıyor. Araştıran, sorgulayan, ahlaklı, demokratik, akılcı, ileri görüşlü ve aydınlık bir toplum olmanın anahtarlarından biri de OKUMAK!
OKUMAK ama özellikle KİTAP okumak
Pandeminin kitap okuma alışkanlıklarında yarattığı değişim!
Peki Türkiye’de durum ne?
Birkaç sene öncesinin araştırmalarına göre Türkiye kitap okuma alışkanlığında dünyada 86.sıradaolsa da (!), ülkemizde her 100 kişiden sadece 4’ü kitap okuyor dense de (!) kitap okumanın memleketlimin ihtiyaç listesinde (güya) 235. sırada yer aldığı iddia edilse de (!) ben şahsen bu %35’lik gelişmeden ülkemiz insanının da nasiplendiğini düşünmek istiyorum. Tabii aramızda kalsın ama, istatistiksel olarak kafamı kurcalayan mesele de; o “her 3 kişiden biri” önceki araştırmalarda hali hazırda kitap okuyan her 3 kişiden birine denk geliyorsa, yani zaten okuyan daha da çok okumaya başlamışsa, okuyan toplum olma yolunda ilerlediğimiz söylenemez elbette.
Yine de bardağın dolu tarafından bakıp, pandeminin bizim ülkemizde de okuma alışkanlığına olumlu katkısı olduğuna inanıyorum, en azından gözlemlerim bu doğrultuda. Her ne kadar Şubat 2022’de bir ara bilgilendirme yapan Yay-Bir’e göre geçen yıl Şubat ayında 26 milyon civarındaki kitap üretimi bu Şubatta 24 milyon 202 bin 341 adet gerçekleşerek %9 oranında düşse de artan sesli kitap, e-kitap, askıda kitap ve bağışlar gibi farklı yollardan okuma katsayımızın artmış olması mümkün!
Türkiye’de her konunun dünya ile eşzamanlı gitmediğini biliyoruz zaten. 2021’de dünya çapında yaklaşık 1,5 milyon yeni kitap yayınlanıp basılı kitaplara ilgi artarken, e-kitap satışları %8 azalmış mesela. Bizde ise dövizin dev dalgalarının yayıncılık sektörünü ne kadar zorladığını ve bu nedenle e-kitap, baskı dışı ya da alternatif baskı çözümlerinin gündeme alındığını/alınacağını biliyoruz. Nasıl mı? Bakınız: Bookinton 😊
Türkiye’nin yepyeni kitap platformu: Bookinton
Son not 1:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın