Görüş Bildir
Haberler
Özellikle Masabaşı Çalışanların Sağlığı İçin Mutlaka Bilmesi Gereken 9 Önemli Bilgi

Özellikle Masabaşı Çalışanların Sağlığı İçin Mutlaka Bilmesi Gereken 9 Önemli Bilgi

Özellikle masa başı mesleğe sahip olursak olalım işlerimizi kolaylaştırmak, hızlandırmak ve dolayısı ile daha az yorulmak için bilgisayarları kullanıyoruz. Ancak çalışma saatlerimiz değişmediği için aslında sadece daha fazla iş yapmış oluyoruz. Aynı noktaya odaklanmak ve bilgisayar başında çalışmak aslında insanın doğasına çok uygun değil. Bu yüzden de farketmeden karşımıza birçoğu yeni, çeşitli sağlık problemleri çıkıyor. Bilek, boyun, baş ve göz ağrılarınız son zamanda kronik hale gelmeye başladıysa sebebi çok uzakta aramayın. Bilgisayarlardan vazgeçemeyeceğimize göre modern sağlık problemlerini yenmek için bilgisayar karşısında çalışma ergonomisine dikkat etmek gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Omurganın Anatomisini ve İşlevini Tanıma

1. Omurganın Anatomisini ve İşlevini Tanıma

Omurga, vücudun en sağlam yapılarından biridir. Sert kemiklerden (omurlar) ve omurlar arası disklerden oluşur; eklemler bu kemiklere güç ve esneklik sağlar. Dayanıklı tendonlar, gergin bağlar ve güçlü kaslarla

sağlamlığı artırılmıştır. Omurga, insana üç önemli şekilde hizmet eder: 

Dik durma: Vücudun merkez ekseni olarak omurga ile omurgaya bağlı sırt kasları insanın dik durmasını sağlar. 

Devinim: Olağanüstü bir yapı, insanın dinamik ve farklı biçimlerde devinimini mümkün kılar. İnsan, dönebilir, bükülebilir, esneyebilir ve daha pek çok şekilde hareket edebilir. 

Koruma: Omurganın osseöz (kemik) kanalı, belkemiğini ve önemli sinir hücrelerini korur.

2. Sandalyede Oturma Biçimi

2. Sandalyede Oturma Biçimi
www.ofiskoltuklari.gen.tr

Kalçanızı, sandalyede gidebildiği kadar geriye itin ve belinizi iyice yaslayın. Ayaklarınızı yere tam, düze basacak şekilde oturma yüksekliğinizi ayarlayın ve dizlerinizin kalçanızdan çok az daha alçakta ya da aynı hizada olmasına özen gösterin. Sandalyenizin arkasını 100-110 derecelik bir geniş açı yapacak şekilde ayarlayın. Sırtınızın alt ve üst kısmının desteklendiğinden emin olun. Gerekiyorsa özel bel yastıklarından yararlanın. Ayaklarınız havada kalıyorsa, altına mutlaka bir ayak desteği koyun.

3. Klavyenin Konumu

3. Klavyenin Konumu

Masaya bağlı masfalı bir klavye altlığı en iyi konumlandırmayı sağlayabilir. Ayarlanabilir yükseklik ve eğme mekanizmasına sahip olursa daha iyi olur. Kullanırken klavyeyi kendinize doğru çekin ve olabildiğince yaklaşmaya çalışın. Klavye, doğrudan vücudunuzun önünde olacak şekilde yerleşmeli. Hangi bölümünü daha fazla kullandığınızı belirleyip bu bölümü vücudunuzun ortasına denk gelecek şekilde ayarlayın. Klavyenin yüksekliği omuzlar rahatlatacak şekilde olmalı. Dirseklerinizi 100 ve 110 derecelik hafif bir açıklıkta ve bileklerinizle, ellerinizi de düz vaziyette tutun. Bilek dinlendiricileri, sert yüzeyleri yumuşatacak ve nötr bir duruş almanıza yardımcı olur. Ancak, bilek dinlendiriceleri, sadece klavyeyle yazma aralarında avuç içlerini dinlendirmek kullanılmalı. Klavyede yazarken aynı zamanda bilek dinlendiricisi kullanmayın. “Boşluk” tuşundan yüksekte olan bilek dinlendiricileri kullanmayın.

4. Monitör Pozisyonu

4. Monitör Pozisyonu

Ekranı boynunuz, rahat ve nötr pozisyonda olacak şekilde ayarlayın ve klavyenizin üzerinde, tam önünüzde olacak şekilde ortaya alın. Ekranın tepesini, göz hizasından 5-7 santimetre yukarda olacak şekilde ayarlayın. Bilgisayarınızı kullanırken meydana gelebilecek göz zorlanması, boyun ağrısı ve omuz yorgunluğunu engellemek için  mutlaka monitör yüzeyinin temiz olmasına özen gösterin ve parlaklık ile kontrast ayarını size en uygun şekilde yapın. Monitörü rahat izleme mesafesi 50 ile 75 cm arasında olmalı. Ekran üzerindeki parlamayı azaltmak için de monitörleri pencerelere dik açı oluşturacak şekilde yerleştirmek gerekir. Benzer şekilde monitör yükselti açısını tavan ışıklarını ekrandan yansımayacak şekilde ayarlayın.

5. Çalışma Masasının Yüksekliği

5. Çalışma Masasının Yüksekliği
www.casellastore.com

Ayarlanamıyorsa (genelde yüksekliği 72cm’dir), koltuğunuzun yüksekliği, ön kolunuz paralel haldeyken, dirseklerinizin yaklaşık masanın yüksekliğine denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Kollarınızın ön bölümünü masanızın üzerine koyabilmeniz gerekir. Bu, daha kısa boylu kişilerin daha yüksek oturma pozisyonunu, uzun boylu kişilerin de daha alçak pozisyonları seçmeleri gerektiğini belirtir. Ancak bacaklarınızın üst bölümünün yere paralel, dizin altındaki bölümünün de dik durması gerekir. Kısa boylu kişilerin ayak desteği kullanmaları gerekecektir. Masanızın yüksekliği ayarlanabiliyorsa, bacaklarınızın dizlerde dik açı oluşturmasını

sağlayan ve ayaklarınızın yere rahatça basmasına izin veren oturma yüksekliğini seçersiniz. Kısa boylu kişiler bu durumda daha alçak, uzun boylu kişiler de daha yüksek konumda oturacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Oturma Derinliği

6. Oturma Derinliği
www.nazalli.com.tr

Koltuğunuzun oturma derinliğini ayarlayarak bacaklarınızın üst bölümünü destekleyen ve rahat ettiren bir yüzey oluşturabilirsiniz. Ancak diz boşluğunda baskı oluşmamasına dikkat etmeniz gerekir. REFLEX koltuğun fontunun sağında bir düğme bulunur. Bu düğme, oturma yüzeyini öne ve arkaya getirmenizi sağlar.

7. Mola Vakitleri

Ortam ne kadar mükemmel olursa olsun, uzun, sabit oturuşlar, kan dolaşımını engeller ve vücudunuza zarar verir. Her 20-30 dakikada bir esnemek ve gerinmek için 1-2 dakikalık kısa aralar verin. Her iş saatinden sonra bir ara verin ya da en azından yaptığınız işi 5-10 dakikalığına değiştirin. Monitörden başka bir leye bakın ve daha uzaktaki bir objeye odaklanın. Ellerinizin avuç içleriyle gözlerinizi 10-15 saniyeliğine kapatarak, gözlerinizi dinlendirmeye alın.

8. Ofiste Hareket Etme

8. Ofiste Hareket Etme

Boyun ağrısının ya da sırt gerginliğinin oluşması nasıl önlenebilir? Çok basit, hareket ederek! Kaygılanmayın, spor salonuna gitmek için öğle tatilinizi göz den çıkarmanız gerekmeyecek. Ofisteyapacağınız birkaç basit egzersiz kendiniz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

9. Ergonomi ve Koltuk Arasındaki İlişkiyi Tanımak

9. Ergonomi ve Koltuk Arasındaki İlişkiyi Tanımak
www.ofiskoltuklari.gen.tr

Omurganın, omurlar arası disklerin ve sırt kaslarının yukarıda tanımlanan yapısı ve işlevleri, bir ofis koltuğunun ergonomik tasarımına ilişkin temel gereksinimleri belirlememizi mümkün kılmaktadır. Ergonomi açısından bakıldığında temel tasarım ölçütleri şunlardır: Koltuğun geometrik yapısı; örneğin, oturma yeri ile sırtlığının ölçüleri ya da hatları. Ayarlanabilir özellikleri; örneğin, oturma yüksekliği ve buna bağlı ayar aralığı. Kullanıcının bireysel ölçülerine uygun olarak yapılan ayarlar ideal oturma pozisyonunu destekleyecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
87
11
5
5
5
4
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?