Gerçek olmasına rağmen bu bilgi sanki bir şehir efsanesiymiş gibi ağızdan ağıza dolaşırdı. Ofistekilere “Cüneyt Arkın denince aklınıza ne geliyor?” diye sorduğumda gelen yanıtlar süper. Kılıç, Malkoçoğlu, Battal Gazi, Kurt (ki kurt daha çok Kartal Tibet ama olsun), bir vuruşla 10 kişiyi savurmak, karate, Dünyayı Kurtaran Adam.
Neden Cüneyt Arkın ismini aldığını ve bu konuda yaşadığı sıkıntıları anlatırken, Cüneyt Gökçer’in Cüneyt’ini, kitapçı Ramazan Arkın’ın da Arkın’ını alan oyuncu o günden sonra sinemasever belirli bir kitle için Cüneyt Arkın oluveriyor. Adını Unutan Adam kitabında da bir anekdot paylaşıyor adıya alakalı, bir yandan çeşitli coğrafyalarda da ünlenen Arkın, kimi yerde Steve Arkın, bir diğerinde George Arkın, eş dost arasında Fahrettin, çok uzaklarda Lee Arkın olarak anılıyor. Lokalleşme sırasında aldığı isimlerle bir anda isim benliğini yitirdiğini hissettiğini anlatıyor. (Think Global, Act Local) Bir dönem herkesin gönlünde taht kuran iki karakteri ile parlıyor Arkın, Malkoçoğlu ve Kara Murat. Hele ki 70’li yıllarda Kıbrıs Harekâtı ile oluşan kısıtlılık günlerinde bir hayal kahramanı olarak tutunacak dal oluyor ve herkesin duygularına hitap ediyor. Bir yandan da yakışıklılığıyla kadınların gönüllerini fethediyor.
Yerelden gelen ama uluslararası camiada da bilinen Arkın, aynı zamanda benzer aksiyon filmi çeken yabancı starların da fenomeni. Jean-Claude Van Damme Türkiye’ye geldiğinde sıkı bir Cüneyt Arkın hayranı olduğunu her yerde söylüyor, ondan imza alıyor ve beraber televizyon programına konuk oluyorlar. Yarattığı karakterler yakışıklı, sevilen, güçlü, dayanıklı, karizmatik ve bir yandan da romantik. (Marka için kullanılan arketiplerin birleşimi gibi) Dövüş filmlerinin yanında Türk Milletinin büyük önem verdiği görevlerle ilgili, toplumsal etkisi olan filmler de çekiyor. Emniyet güçleri ile ilgili filmleri hem sosyal yaralara parmak basıyor hem de Türk halkının gözündeki Türk Polisi imajını güçlendiriyor. Hep vurdulu kırdılı filmlerle anılırken kendine münhasır bir espri anlayışıyla da komedi filmleri de çekiyor. Gırgır Ali, Üç Kâğıtçılar (1975- Türk-İtalyan-İran yapımı) gibi filmlerde rol alıyor. (Benim tarzıma uygun olmasa da ilginç bir komedi anlayışı olduğunu kabul ediyorum.)
Yorum Yazın