onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Öz Eleştiri Yaparken Kendinizi Yerden Yere Vuruyorsanız Bu 7 Tavsiyeye Mutlaka Kulak Verin

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Öz Eleştiri Yaparken Kendinizi Yerden Yere Vuruyorsanız Bu 7 Tavsiyeye Mutlaka Kulak Verin

İç dünyamızda kendimizle yaşadığımız her bir diyalog, her bir alışveriş bizleri bir adım daha öteye götürmeye yardımcı olabilir. Bu iletişim sayesinde hedeflerimizi belirler hatta onlara daha da yakınlaşırız. 

Fakat öyle zamanlar gelir ki, içimizde kendimizle konuştuğumuzda adeta kendimize hakaret eder, tüm motivasyonumuzu yerle bir ederiz. İşte Psychologytoday'den derlediğimiz bu tavsiyeler de, kendini acımazısca eleştirip, kendi canını yakanlara umarız çok iyi gelecek.

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/blog/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Düşüncelerinize gerçek anlamda kulak verin.

Düşüncelerinize gerçek anlamda kulak verin.

Eğer öz eleştiri konusunda tehlikeli sularda yüzüyorsanız, muhtemelen bazen kendi düşüncelerinizi bir kenara bırakıp, kafanızda kurduğunuz negatif eleştirilere kapılıyorsunuzdur.

İnsan beyninden günde ortalama 60.000 düşünce geçtiği düşünülüyor. Bu da kendinizi motive etmek için 60.000 fırsat demek. Ayrıca olumlu düşünmenin olumlu sonuçlar getireceği ve sizi daha iyi hissettireceği kesinlikle doğru bir yaklaşım.

Sıkıldığınız zaman kumandayı elinize alın ve kanalı değiştirin! Kafanızın içindeki kanalı...

Sorunlarınızı çözmek sizin için oldukça faydalı bir durumdur. Fakat dertleri büyütüp çığ haline getirmek gereğinden fazla tahribata sebep olabilir. 

Yaptığınız bir hatayı kafanızda tekrar tekrar canlandırmak, kötü bir olayı sürekli düşünüp durmak sizi sadece dibe çeker.

Kafanızın içindeki kanalı değiştirmek için fiziksel bir aktivite yapın. Yürüyüşe çıkın, sürekli ötelediğiniz bir işi bitirin ya da arkadaşlarınızla sohbet edin. Beyninizin sizi yiyip bitirmesine izin vermeyin!

Ortada gerçek delil var mı bir düşünün!

Düşüncelerimiz her zaman gerçekleri ifade etmez. Hatta çoğu zaman abartılmış derecede negatiflerdir. İşte bu yüzden kendi düşüncelerimize bile inanmadan önce kanıt aramalıyız.

'Bu sunumu yaparken rezil olacağım,' diye aklınızdan geçirdiğiniz zaman bir durup düşünün. Gerçekten başarısız olmanız için sebepler var mı? Olumlu ve olumsuz faktörler için bir liste çıkarın. Tüm bu kaygılarınızın temeli olmadığını göreceksiniz.

Abartılmış negatif düşüncelerin yerine gerçekçi ifadeler kullanın!

Abartılmış negatif düşüncelerin yerine gerçekçi ifadeler kullanın!

Bir önceki adımı atladıktan, yani olumsuz düşüncelerinizin aslında gerçeği yansıtmadığını gördükten sonra sıra gerçekçi ifadelerle kendinizi telkin etmeye geliyor.

Örneğin, 'İşimde asla terfi almayacağım' demek yerine, 'Daha verimli çalışır, kendime yatırım yapmaya devam edersem birgün daha yüksek bir pozisyona geçeceğim' diyerek gerçekçi hedefler ve sonuçlar belirleyin.

Gereğinden fazla olumlu düşünmek ya da Polyanna'cılık oynamak da size zarar verir fakat düşüncelerinizin dengeli olmasına özen gösterin.

Düşünceleriniz gerçekten 'gerçek' olsaydı durumun ne kadar vahim olacağını düşünün.

Ufak bir hatanın bile dev bir felakete dönüşecek olması senaryosunu yazmak öyle kolaydır ki... Ama aslında en büyük felaket senaryosu bile çoğu zaman düşündüğümüz kadar feci son bulmaz...

İşte bu bağlamda, örneğin bir projeyi bitiremeyeceğinizi ya da bir işe alınamayacağınız düşündüğünüz zaman kendinize 'ne kadar kötü olabilir ki' demenin tam zamanı!

Aslında bu kendinize 'ben zor zamanları da atlatırım' demenin alternatif bir yoludur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Bir arkadaşım aynı durumda olsaydı ona ne tavsiye verirdim?' diye bir düşünün.

İnsan kendine göstermediği merhameti çoğunlukla başkalarına gösterir. Yaptığınız bir hata yüzünden kendinize 'gerizekalı' dersiniz ama sevdiğiniz biri için bunu hemen hemen asla düşünmezsiniz.

Zor zamanlar geçiriyor, aklınızdan başarısızlık senaryolarını atamıyorsanız, 'aynı durumda bir arkadaşım olsaydı ona ne derdim' diye düşünün. Ona söyleyeceğiniz güzel sözleri, tavsiyeleri kendinize de söyleyin.

Kişisel gelişim çabalarınızı ve kendinizi olduğunuz gibi kabul etme yeteneğinizi dengeleyin.

Kendinizi sürekli olarak yerden yere vurmak yerine gelişmek, daha iyisini yapabilmek için imkan olduğunu söylemelisiniz. Hatalarınızı kabul etmek kendinizi durdurmak değil, nelerin düzeleceğini bilmek anlamına gelir.

Yani eğer yapacağınız sunum konusunda anksiyete duymaya başladıysanız, belki toplum içinde konuşma tarafınızı geliştirmeniz gerekiyordur.

Kendinize verebileceğiniz en iyi öğüt, 'ben aslında şimdiki halimin bir yüksek versiyonu olmak istiyorum' olsun!

Kendinize verebileceğiniz en iyi öğüt, 'ben aslında şimdiki halimin bir yüksek versiyonu olmak istiyorum' olsun!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
119
34
8
6
3
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

her şeye küfür ettiğim gibi kendime de küfür ederim. ana bacı etmem tabi. ben kendim de dahil her şeye sinirlenir her şeye küfür ederim.

inci küpesiz kız

acayip bir düşünce tarzın var gerçekten