Orta Asya'dayken Çeşitli Şamanizm Adetleri Uygulayan Türkler Şaman Ayinini Nasıl Yapıyordu?
Orta Asya'dayken Çeşitli Şamanizm Adetleri Uygulayan Türkler Şaman Ayinini Nasıl Yapıyordu?
Şamanizm bir din olmamakla birlikte, Türklerin en eski inanış biçimi olarak kabul edilir. İnanışa göre şamanizmin genetik kökenleri var ve şaman olup olamayacağınız çocukluğunuzdan belli olur. Tanrıdan işaret alındıysa başka bir seçenek de kalmaz geriye.
Gelelim bambaşka adetlere sahip şamanların ayinleri nasıl yaptığına:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şamanizm öğretisine göre dünya iyi veya kötü ruhların etkisi altındadır. Şaman da genellikle davul veya topuz ile yapılan ayinlerde şaman transa geçerek bu ruhlarla iletişime geçer.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Davulu olmayan şamanlar davul yerine bir tür binek hayvanı kabul ettikleri asayı kullanırlar.
Şamanın kendisine yardım eden unsurlardan bir diğeri de elbisesidir.
Şamanın giydiklerinin toplamda 600 parçadan oluştuğunu söyleyelim, bu bambaşka bir konu diyebiliriz. Gelelim törenlere...
Altaylılar’da şaman (kam) sadece Ülgen’e kurban sunmak için göğe çıkar ve bu yolculuk üç gün sürer.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir de hastalar için olan ayine bakalım... Şaman saçlarını çözerek dağıtır, hıçkırmaya başlar, giysilerini giyer ve süslerini takar.
Bir de kadın şaman ayinine bakalım: Tacik ve Özbek şamanları, diğerlerine göre çoğunlukla kadınlardan oluşur. Bu kadınlar genellikle koruyucu ruhları izin vermediği için evlenemez.
Tabii bir içerikte ayinleri her bir detayıyla incelemek mümkün değil. Üzerine tez bile yazılır. Sizin bildiğiniz başka şaman ayini ritüelleri varsa yorumlarınızı bekliyoruz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
İslamdan iyidir aq
İyi yazı! Her insan kendine dikkat etmelidir. Göz sorunu olan varsa buraya gidin ve tüm bilgileri kontrol edin ve a href=" test edin/a. Harika bilgiler payla... Devamını Gör