Görüş Bildir
Haberler
Orhan Pamuk'tan Mirzabeyoğlu'na Destek

Orhan Pamuk'tan Mirzabeyoğlu'na Destek

Onedio Medya
02.02.2014 - 13:18 Son Güncelleme: 02.02.2014 - 13:33

Orhan Pamuk'tan Mirzabeyoğlu'na Destek

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, New York Times gazetesine verdiği röportajda 28 Şubat sürecinde müebbet hapse mahkum edilen yazar Salih Mirzabeyoğlu'nun davasına dikkat çekti. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 28 Şubat sürecinde aldığı müebbet hapis cezasını çekmekte olan yazar Salih Mirzabeyoğlu'na destek verdi.

Röportaj verdiği gazeteciyle Fatih Camii avlusunda gezerken 'Mirzabeyoğlu'na Özgürlük!' duvar yazıları dikkatini çeken Orhan Pamuk Salih Mirzabeyoğlu'nu 'Kar' romanıdaki 'Mavi' isimli karaktere benzetti.

Orhan Pamuk'un aynı isimli romanında diğer karakterlerin ismi 'Necip' ve 'Fazıl''dı. Romanın çıktığı ilk dönemler karakterlerin bu isimleri ve romanın konusu 'Orhan Pamuk ne mesaj vermek istiyor?' sorusuyla oldukça tartışılmıştı.

İşte Orhan Pamuk'un röportajının ilgili bölümleri:

'…. Bir mermer bahçede, yandaki İslam dünyasındaki en muhteşem camilerden biri olduğu farzedilen yoğun pembe kumla inşâ edilmiş camide, bir duvar kâğıdı Sayın Pamuk'un gözüne çarpıyor. Bu duvar kâğıdında, radikal İslâmcı yazar ve kışkırtıcı politik söylemlere sahip ve 12 yıl önce terörizm suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Salih Mirzabeyoğlu için, 'Salih Mirzabeyoğlu'na Özgürlük' yazıyor.

Sayın Pamuk- Türkiye ve Orta Doğu'daki siyasal İslamın yükselişinden rahatsız olmuş ve şaşırmış olduğu hâlde- Mavi isimli terörist lider karakteri üzerine bina ettiği 'Kar' isimli roman, kısmen Salih Mirzabeyoğlu üzerineydi.

Kar romanındaki Mavi, şiddet eylemlerini destekleyen, bu fikri aşılayan ama kendisi bilakis bu eylemlerden uzak duran, iki anlamlı karizmatik entelektüel bir şahsiyetti.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Gundem/2014/0...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0