onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Onlara Göz Bebeğiniz Gibi Bakın: Güzellikleri ile Evinize Renk Katan Sukulentler İçin Bakım Rehberi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Onlara Göz Bebeğiniz Gibi Bakın: Güzellikleri ile Evinize Renk Katan Sukulentler İçin Bakım Rehberi

01.02.2022 - 07:30

Salonunuzdaki o minik ama dayanıklı sukulentlerin gücünü hafife almayın. Bitkiler verdikleri yaşama sevinciyle evinize ve hayatınıza değer katabilirler. Elbette bunun karşılığında da bakım ve emek istiyorlar. Her ne kadar dayanıklı bitkiler olsalar da sukulentlerin de sağlıklı bir şekilde evinizin enerjisini yükseltmeye devam edebilmeleri için bazı ihtiyaçları var. Öncelikle sukulentlerin türlerine göre farklı bakım rutinlerine ihtiyaç duyduklarını belirtelim. Yeni başlayanlar için en uygun türler Aeonium, Aloe, Crassula, Echeveria, Graptopetalum, Haworthia, Lithops, Pleospilos Nelii, Portulaca, Sedum, Sempervivum ve Senecio olarak sayılabilir. Bu türlerin bakımı diğerlerine kıyasla daha kolay. Sukulentleri saksıda yetişmiş halde satın alabileceğiniz gibi bir sukulent bitkisinin yapraklarını nazikçe kopartıp bundan kendi sukulentinizi üretmeniz de mümkün. Koparttığınız bu yaprakları birkaç gün kuruttuktan sonra sprey şişesiyle ara ara ıslatarak yaprağın dibinin tomurcuklanmasını bekleyin. Tomurcukları gördüğünüzde sukulentinizi uygun bir toprağa ekebilirsiniz. Sukulent bakımı ile ilgili püf noktalarına gelin, birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sukulentiniz yeterli ışık alıyor mu?

Sukulentiniz yeterli ışık alıyor mu?

Sukulentler çöl kökenli, ışığı seven bitkiler ve türüne bağlı olarak her gün altı saat civarı güneşe ihtiyaç duyuyorlar. Yeni ekilen sukulentler için doğrudan güneş ışığı kavurucu olabilir. Bu nedenle onları aniden değil yavaş yavaş güneşe çıkarmanız veya ışığı geçiren ince bir perde ile gölgelemeniz iyi olabilir.

Güneşe ulaşması için onu döndürmeyi unutmayın.

Güneşe ulaşması için onu döndürmeyi unutmayın.

Özellikle büyüme aşamasında sukulentlerin tüm yapraklarının güneş alması gerekiyor. Bu nedenle işin uzmanları, sukulentleri sık sık döndürmenizi tavsiye ediyor. Zaten onlar ihtiyaçlarını aydınlığa doğru eğilerek size gösterecekler. Siz de sukulentlerinize kulak verin ve onları eğildiklerinde ışığa doğru çevirin.

Her mevsimde aynı miktarda su vermeyin.

Her mevsimde aynı miktarda su vermeyin.

Tıpkı insanlar gibi sukulentler de büyüme dönemindeyken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. İlkbahar ve yaz ayları, bitkiler için gelişim dönemidir. Bu nedenle bu mevsimlerde sonbahar ve kış aylarına nazaran çok daha fazla suya gereksinimleri oluyor. Su miktarını ayarlamak için uzmanlar, toprağı parmağınızla test etmenizi tavsiye ediyor. Üstteki 3 cm'lik kısım kuruduğunda sulama zamanı gelmiş demek. Aşırı sulama sukulentinizi öldürebilir, bu nedenle su verirken toprak kontrolü yapmayı unutmayın.

Sprey şişesine veda edin.

Sprey şişesine veda edin.

Sukulentlerinizi sulamak için sprey şişesi kullanmayın. Çünkü spreyden çıkan damlacıklar zaman içinde kırılgan köklere ve küflü yapraklara neden olabilir. Sulama işlemini küçük bir sulama aracı ya da daha küçük bitkileriniz için şırınga yardımıyla yapabilirsiniz. Ayrıca saksıları bir su kabına yerleştirebilir ve toprağın suyu drenaj deliğinden yavaş yavaş emmesini sağlayabilirsiniz. Ancak toprağın üstü nemlendiğinde saksıyı mutlaka su kabından çıkarın.

Fazla su dışarı atılabiliyor mu?

Fazla su dışarı atılabiliyor mu?

Sukulentler su dolu topraklarda durmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle çürümeyi önlemek için drenaj yani fazla suyun dışarı atılması önemli. Fazla suyun dışarı çıkmasına izin vermek için kabınızda bir drenaj deliği olmalı. Pişmiş toprak kaplar yeni başlayanlar için ideal olabilir. Eğer yaratıcılığınızı kullanıp eski fincan, demlik ve benzeri saksı olmayan eşyaları saksı yerine kullanacaksanız altlarına seramik ya da metal delmeye uygun matkapla drenaj deliği açabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sukulentler de temizlik ister.

Sukulentler de temizlik ister.

Uzmanlar ev bitkilerinin tıpkı evdeki eşyalar gibi zaman içinde toz topladığına ve bunun bitkinin büyümesini yavaşlattığına dikkat çekiyor. Bunun önüne geçmek için bitkinizin üzerindeki yaprakları ve dikenleri zaman zaman nemli bir bezle nazikçe silin. Ulaşılması zor noktalara erişmek için gerekirse yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz. Bu işlem için eski makyaj fırçalarınızdan yardım alabilirsiniz.

Sukulentiniz her toprakta yaşayamaz.

Sukulentiniz her toprakta yaşayamaz.

Sukulentler geçirgen toprağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle sıradan çiçek toprağı - veya bahçenizden alacağınız toprak - bu bitkiler için iyi bir ortam sağlamaz. Kaktüs toprağı tercih edin ya da çiçek toprağını kum ve pomza ile karıştırın. Sukulent kökleri çok kırılgandır; saksı değiştirirken dikkatli olmalısınız.

Böceklenmeleri önlemek için izopropil alkol kullanın.

Böceklenmeleri önlemek için izopropil alkol kullanın.

İç mekanda fazla görülmese de bitki bakımında bazen böceklerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Böcek ve sinek yumurta ve larvalarından kurtulmak için toprağa yüzde 70 izopropil alkol püskürtün. Sukulent sahiplerinin uğraşması gereken başka bir haşere de unlu bitlerdir. Aşırı sulama ve aşırı gübreleme, unlu bitlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu durumda enfekte olmuş bitkileri diğer sukulentlerden uzaklaştırın ve yine yüzde 70 izopropil alkol kullanın. Ancak alkolü doğrudan toprağa dökmeyin bu noktada kontrollü müdahale için sprey önemli bir detay.

Gübreleme için doğru mevsimi seçin.

Gübreleme için doğru mevsimi seçin.

Sukulentler genelde çok fazla gübreye ihtiyaç duymaz; ancak ilkbahar ve yaz büyüme mevsimi boyunca onlara hafif gübre verebilirsiniz. Ama aşırı gübrelememeye dikkat edin; fazla gübre sukulentinizin çok hızlı büyümesine ve zayıflamasına sebep olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın