Ölçülü kullanıldığında şeker zehir değildir
Şekerin her ne kadar kötü olduğu aktarılsa da özellikle zihinsel faaliyetlerimiz için gereklidir. Ancak ölçülü kullanıldığında… Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, hangi şekerin kaliteli olduğu ve kullanımındaki sağlık sınırı ile ilgili bilgiler verdi.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, hazır işlenmiş gıda yerine işlenmemiş gıdaların tercih edilmesini önererek, “Hazır gıdaları almak zorundaysanız fruktoz veya glikoz şurubu yerine şeker (pancar şekeri, çay şekeri, sukroz veya sakkaroz) kullanılmış ürünleri tercih edin” ifadesini kullandı.
Halk arasında Nişasta Bazlı Şeker olarak bilinen Mısır Şurubunun toz şeker gibi katı olmayıp bal gibi akışkan olmasından kaynaklı şurup kelimesinin kullanıldığını söyleyen Gültekin şunları aktardı:
“Şeker yerine bunun bilimsel ismi olan sukroz kelimesini kullanırsak bazı karışmaları da engellemiş oluruz. Çünkü şeker bir yandan çay şekerini ifade ederken diğer yandan geniş bir grubu da temsil etmektedir. Sukroz, glikoz ve fruktoz denen iki tane basit şekerin birleşmiş halidir. Sukrozdaki glikoz ve fruktoz birbirine bağlı halde bulunurlar. Glikoz şurubunda ise sadece glikoz tanecikleri bulunur. Fruktoz şurubunda ise belirli oranlarda glikoz ve fruktoz tanecikleri karışık halde bulunurlar, ancak bunlar sukrozda olduğu gibi birbirlerine bağlı halde değil serbest haldedirler”.
Vücutta yağ yapımını artırmakta
Serbest fruktoz içeren fruktoz şuruplarının kullanılmasının önermediklerini bunların düşük miktarda alınsa bile vücutta yağ yapımını artırdığını belirten Gültekin, “Fruktoz şurubu içinde aldığımız serbest fruktoz kısa sürede kana geçer ve hızla yağa dönüşür. Gıdalarla aldığımız şeker türleri bağırsaklardan kana geçer geçmez karaciğere gelir ve burada önce glikojen şeklinde depolanır. Artanlar ise yağa dönüştürülerek depolanır. Fruktoz bu şekildeki düzenleme mekanizmasından bağımsızdır. Bu arada yanlış anlaşılma olmasın. Meyvelerin içinde de fruktoz vardır. Ancak bu, fruktoz şurubunda olduğu gibi serbest ve hızla kana geçebilecek bir halde bulunmaz, diğer şekerlere ilişkili bir şekilde lifli maddeler, yağ asitleri, vitaminler ve mineralleri içeren kompleks bir yapının parçası olarak bulunur. Bu yüzden kana geçişi zaten yavaş olmaktadır” dedi.
Tatlıdan tuzluya her üründe kullanılıyor
Gültekin, “Şeker zehirdir, meyve içindeki fruktoz zehirdir, kesinlikle yenmemelidir” yaklaşımına katılmadığını ve bir miktar şeker yenilebileceğini miktarının önemli olduğunu vurgulayarak, “Evde yaptığımız tuzlu pastalara da bir miktar şeker koymaktayız. Glikoz ve fruktoz şurupları da tatlı ürünlerde daha yaygın olmakla birlikte tuzlu ürünlerde de kullanılmaktadır” dedi. Ne kadar yaygın kullanıldığının görülmesi için kullanılan ürünlerin bir kısmını şöyle sıraladı.
Kola, enerji içeceği, meyveli gazoz, meyve aromalı maden suyu, meyve nektarı, meyveli içecek, meyve aromalı içecek, meyveli kek, tatlı ve tuzlu bisküvi türleri, salep, reçel ve marmelat, yumuşak jöle ve meyve aromalı şekerlemeler, sakız, krem şanti, acılı ve acısız ketçap, mayonez, nar ekşili sos”
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın