onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Öksürük İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Öksürük İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Elif Ateş
31.08.2021 - 10:10

Kış mevsiminde çoğu insanın yaşadığı bir durum olan öksürük kişinin gündelik hayatını alt üst edebilir. Kişinin hem sağlığı hem de psikolojisini etkileyen öksürüğün altında birçok sebep yatmaktadır. Bazen basit gibi görünen rahatsızlıklardan kaynaklandığı gibi bazen de öksürüğe kanser, kist, zatürre gibi hastalıklar neden olabilmektedir. Akciğer kanserinin en yaygın belirtisi olan kuru öksürük ve kanlı balgam tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu bu hastalıklar belirti gösterdiği anda hastanelerin ilgili bölümlerine başvurulması gerekilmektedir. Peki öksürük için hangi bölüme/doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Vücut, yabancı maddelerin akciğer organlarına ulaşmasını engellemek için öksürük refleksini oluşturur. Soluk borusu ve bronşlar, yabancı maddelere karşı zayıftırlar. Eğer bu maddeler içeri girerse vagus sinir aracılığı ile beyine uyarı gönderilir. Bu uyarı ile birlikte vücudun savunma mekanizması olan öksürük başlamış olur. Öksürük, üst solunum yolları veya alt solunum yolları ilgili de olabilir. Genellikle sabahın erken saatlerin de başlayan öksürüğün en önemli sebebi ise sigara kullanımıdır. Sigara kullanımı akut öksürük veya uzun süren kronik öksürükler için risk faktörüdür. Kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkileyen öksürük hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

ÖKSÜRÜK İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Öksürüğün süresi, tipi ve şiddeti oldukça önemlidir. Akut öksürük aniden başlayıp üç hafta içinde kaybolur. Grip, soğuk algınlığı, farenjit, bahar alerjisi, bronşit, zatürre, sinüzit, boğmaca, boğazı tahriş edebilecek maddeler solumak akut öksürüğe neden olan hastalıklardır. Kronik öksürük ise 4 haftadan uzun süre devam eden öksürüklere verilen addır. Özellikle sigara kullanımı, reflü hastalığı, astım, geniz akıntısı, solunum yolu alerjileri, koah, tüberküloz, akciğer embolosi, akciğer kanseri, kistik fibrozis, solunum yollarında meydana gelen mukoza tabakasında kuruluk gibi durumlar kronik öksürüğe neden olabilmektedir. Kronik öksürüğün belirtileri ise şunlardır:

  • Şiddetli öksürük

  • Öksürükte günden güne artış

  • Yutma güçlüğü 

  • Boyun bölgesinde ele gelen şişlikler

  • Nefes almada güçlük

  • Seste kalıcı değişiklikler

  • Göğüs ağrısı gelişirse

  • Düşmeyen yüksek ateş

  • Kan tükürme

Kişilerde görülen kuru öksürük beraberinde balgam üretimi olmaz. Genellikle astım hastalarında kuru öksürük görülür. Aynı zamanda reflüden kaynaklı mide asidi yemek borusuna geçer kaçar. Bu asitler de tahrişe neden olduğundan dolayı kuru öksürük oluşturabilir. Grip ve bahar alerjilerinden kaynaklı oluşan geniz akıntıları da kuru öksürüğe neden olmaktadır. Bazı tansiyon ilaçları, boğmaca, akciğer kanseri, kalp yetmezliği kuru öksürüğe neden olabilmektedir.

Eğer hastalarda belirtilerle birlikte 3 haftadan uzun süren öksürükler var ise acilen sağlık kuruşlarına başvurmaları gerekmektedir. Kişiler, öksürük için hastanelerin dahiliye bölümüne veya kulak burun boğaz doktorlarına giderek tedavi olabilirler. Hastaya fiziki muayeneden sonra kan tetkikleri, göğüs röntgeni, bt taraması, sürüntü testi, balgam örneği, spirometri, bronskopi tetkitleri yapılabilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın