Öğretmenlikte gelinen son nokta
Öğretmenlikte gelinen son nokta
Milli Eğitim Bakanlığı ’ndaki fişleme iddiaları gündemi meşgul ederken, yeni yasa tasarısı da öğretmen adayları için sübjektif düzenlemeler getiriyor. Aday öğretmenler, bir yıl görev yaptıktan sonra performans değerlendirmesine alınacak. Başarılı bulunurlarsa da sözlü veya yazılı sınav yapılacak. Yeni yasaya göre, öğretmen alımlarında siyasî görüşün etkili olacağı iddia edildi.
Zaman gazetesinde yer alan habere göre, Meclis’e gönderilen Milli Eğitim ile ilgili yasa tasarısı, öğretmen adayları için tartışmalı düzenlemeler içeriyor. Halen 300 bin öğretmen adayı atama beklerken öğretmenliğe giriş siyasî etkiye açık hale getiriliyor. Tasarıya göre atanan öğretmenler, aday öğretmenlikten öğretmenliğe geçiş için bir yıl görev yaptıktan sonra performans değerlendirmesine alınacak. Başarılı bulunursa sözlü veya yazılı sınava tabi tutulacak, başarılı olanlar atanacak. Başarılı olamayanlara, başka il veya ilçede görevlendirilerek bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Üst üste iki kez başarılı olamayanlar aday öğretmen statüsünü kaybedecek ve memuriyetle ilişikleri kesilecek.
Tasarının 5. maddesi, aday öğretmen olan kişilerin öğretmenliğe atanmasını düzenliyor. Kanuna göre mülakatları uygulamak için oluşturulacak sınav komisyonunun üyeleri bakanlık personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel ile öğretim elemanları arasından seçilecek. MEB’in objektif kriterleri içermediği için öğrencilere uygulamadığı mülakat sistemini öğretmenler için hayata geçirecek olması pek çok suistimale yol açacak. Mevcut sistemde KPSS ile atanan aday öğretmenler, birinci yılın sonunda öğretmenliğe geçişte iki yazılı sınava giriyor ve dosya hazırlıyor.
Yorum Yazın