onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
O Susuyorsa Sen Söyle, O Korkuyorsa Sen Dimdik Dur; Ateş Böcekleri Birleşin!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

O Susuyorsa Sen Söyle, O Korkuyorsa Sen Dimdik Dur; Ateş Böcekleri Birleşin!

İnsana, kadına, çocuğa ve hayvana şiddettin günbegün arttığını görüyoruz. Kas gücünü akıl gücünden önde görenlerin yaşadığı bir dünyada; aklın, eşitliğin, sevginin ön planda olduğu... Erkeğin değil insanın ön planda olduğu bir toplumun hayali kuruyoruz. Kadına şiddeti gazete sayfalarında görerek normalleşmesini istemiyoruz! İşte tam da bu nedenle, aydınlık yarınlar için kadın ve erkek elele vermeli ve şiddete “dur” demeli!

Şiddete “dur” demeden önce, kısaca tanımlamak isteriz ki karşılaştığımızda onu tanıyalım.

Şiddete “dur” demeden önce, kısaca tanımlamak isteriz ki karşılaştığımızda onu tanıyalım.

Şiddet, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, “fiziksel güç ya da iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” durumu olarak tanımlanmaktadır.

En genel tanımıyla; fiziksel, cinsel, psikolojikve/veya ekonomik açıdan zarar veren veya verebilecek olan eyleme şiddet denir. Bu anlamda zarar verecek eylemlerde bulunma tehditi de şiddettir.

Aile içi şiddetin tanığı olmak da aile içi şiddete maruz kalmak demektir.

Aile içi şiddetin tanığı olmak da aile içi şiddete maruz kalmak demektir.

Aile içi şiddet, aile ya da hanede meydana gelen fizilsel, cinsel, psikolojik ve/veya ekonomik şiddet eylemleridir. Genelde aynı evde yaşayan veya daha önce yaşamış aile bireylerince gerçekleştirilirse de eylemi gerçekleştirenin mağdurla aynı evde yaşaması gerekmez. 

Şiddetin, 'aile içi şiddet' olarak tanımlanması için tarafların resmi olarak da evli olmasına gerek yoktur; eski eş ya da sevgili tarafından uygulanan eylem de aile içi şiddettir. Kadına yönelik şiddet hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı problemidir.

Türkiye'de ve dünyada binlerce kadın şiddete maruz kalıyor ve seslerini duyuramıyor.

Türkiye'de ve dünyada binlerce kadın şiddete maruz kalıyor ve  seslerini duyuramıyor.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre her 5 kadından 2’si fiziksel ya da cinsel şiddet görmekte, kadına yönelik şiddetle mücadelenin sonuçsuz kalmasındaki en önemli nedenlerden birisi şiddet gören kadınların çeşitli nedenlerle suskun kalması olduğu kadar, buna şahit olanların sessiz ve kayıtsız kalarak şiddete uğrayan kadınları yalnız bırakması.

Eğer bir toplumda farkındalık yaratılmak ve halkın dikkatini bir konuya çekmek isteniyorsa kitlelerin hareket etmesi, örgütlü bir kampanya başlatılması gerekmektedir. Şiddete karşı topyekün birlik olmak şiddetin son bulmasındaki ilk adımdır.

Sessiz direniş değil, haykırarak direnmemiz gerekiyor!

Sessiz direniş değil, haykırarak direnmemiz gerekiyor!

Dünya Sağlık Örgütü 2014 yılında kadına yönelik şiddeti “küresel salgın” ve halk sağlığı krizi olarak nitelemiştir. 

Kadınlara yönelik şiddeti körükleyen toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını yıkarak  toplumun zihinsel algısını dönüştürecek, şiddetin her kadının başına gelebileceğini ve sadece şiddete uğrayan kadınların şiddet sarmalından çıkabilmeleri için sesimizi çıkarmamız gerektiği mesajını vereceğimiz kampanyalar üretmeliyiz. Bu yüzden Birleşmiş Milletler'in yaptığı çalışma ile #ateşböcekleri projesi üretildi.

Bu proje ile birlikte dijital mecrada kadına şiddete yönelik farkındalık arttırılacak.

Bu proje ile birlikte dijital mecrada kadına şiddete yönelik farkındalık arttırılacak.

Ateş böcekleri, gecenin karanlığında birbirlerini korumak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. Yalnız olmadıklarının farkındalar. 

 Her yıl binlerce kadın yalnız bırakıldığı, sesini duyuramadığı için şiddet görmeye devam ediyor. Şiddete tanık olanların sessiz ve kayıtsız kalması, şiddet gören kadının şiddet sarmalından çıkamaması ve hatta sonucunda öldürülmesine kadar giden bir süreci destekler.  Siz de bir yerlerde sesini duyuramayan, şiddet gören bir kadın tanıyorsanuz yaşadığı şiddete “dur” demek için bu ışığı yakın. Onun cesareti, gücü olun. Ona yalnız olmadığını gösterin.

Sesimizi sadece ateş böcekleri gibi beraber olursak duyurabiliriz...

Sesimizi sadece ateş böcekleri gibi beraber olursak duyurabiliriz...

Tehlikeden korunmak, güçsüzken güçlü olmak için ateş böcekleri gibi beraber olmalıyız. Ateş böcekleri gibi ışığımızı birleştirip kadına şiddete karşı dik durmalıyız.

Siz de #ateşböcekleri projesine destek verin, kadına karşı şiddete sessiz kalmayın!

Siz de #ateşböcekleri projesine destek verin, kadına karşı şiddete sessiz kalmayın!

Eğer şiddete maruz kalan bir kadın tanıyorsanız, sessiz kalmayın #ateşböcekleri ile şiddete dur demek için bir ışık yakın!

Detaylar için tıkla!

Kadına yönelik şiddete tanık olduğunuzda aramanız gereken numaralar:

183 - Sosyal Destek Hattı

155 - Polis İmdat

156 - Jandarma İmdat

112 – Acil Çağrı Merkezi

(0212) / (0549) 656 96 96 - Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı

157 - İnsan Ticareti İhbar Hattı