Görüş Bildir
Haberler
O Gelecek Geldi: Yapay Zeka Teknolojisinin Günümüzde Yaygın Olarak Kullanıldığı 12 An

etiket O Gelecek Geldi: Yapay Zeka Teknolojisinin Günümüzde Yaygın Olarak Kullanıldığı 12 An

Merlot Vinho
10.02.2022 - 12:00

1950'li yıllarda ilk kez ortaya atıldığından beri gelişme gösteren yapay zeka, günümüzde uzak bir geleceğe ait fantezi ürünü olmaktan çıktı ve hayatın hemen hemen her alanına işledi. Çeşit ve amaç bakımından giderek farklılaşan yapay zeka teknolojisi insani duyguları anlamaya, öğrenmeye ve geleceği şekillendirmeye çoktan başladı. Günlük hayatın her alanına işlemiş olan bu teknoloji akıllı cihazlardan otomotiv sanayiine, iletişim sektöründen robot bilimlerine kadar pek çok alanın vazgeçilmezi oldu. İşte yapay zeka kullanımını gözler önüne seren modern örnekler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Otonom araçlar

1. Otonom araçlar

'O gelecek geldi!' dediğimiz yapay zeka kullanım alanlarının başında otonom araçlar var. Bilimkurgu filmleri ve dizilerinden alışkın olduğumuz bu teknoloji, her geçen gün günlük hayatın içine daha çok ekleniyor. Günden güne gelişen bu rüya, son birkaç yıl içinde fazlasıyla ilerleme kaydetmiş ve Tesla gibi öncü firmalar sayesinde neredeyse gerçek olmuş durumda.

2. Navigasyon uygulamaları

2. Navigasyon uygulamaları

Google Haritalar gibi navigasyon uygulamaları bir yerden bir yere gitmeyi fazlasıyla kolaylaştırıyor. Trafik akışı, en hızlı rota ve mekan önerileri ile yolculukları daha verimli hale getiren navigasyon uygulamaları, GPS üzerinden konum takibi yapmak ve yol inşaatı gibi anlık gelişmelerden haberdar olmak için fazlasıyla kullanışlı.

3. Akıllı ev sistemleri

3. Akıllı ev sistemleri

Günlük hayatta sıklıkla kullanmaya alıştığımız akıllı ev sistemlerinin çoğunun arkasında yapay zeka teknolojisi var. Odanın boyutunu tarayan, engelleri tespit ederek en verimli rotayı ayarlayan robot süpürgeler, uygulama üzerinden kontrol edilen akıllı lambalar, ev sıcaklığını ideal değerde tutan akıllı termostatlar, eksiklere göre alışveriş listesi hazırlayan buzdolapları ve çok daha fazlası bu grubun en popüler üyelerinden.

4. Sanal asistanlar

4. Sanal asistanlar

Siri'yle popüler hale gelen; Alexa, Google Asistan ve Cortana ile daha da yaygınlaşan sanal asistanları aslında sandığımızdan daha çok kullanıyoruz. Sesli komutları algılayan, kişi listesi ve kamera ayarlarını bizim yerimize yapan sanal asistanlar, aynı zamanda cihaz kullanım deneyimini iyileştirmek için sürekli güncellenerek yeteneklerini artırıyor.

5. Sosyal medya uygulamaları

5. Sosyal medya uygulamaları

Günümüzde çoğumuzun telefonunda Instagram, Facebook, Snapchat ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarından en az biri yüklü. Bu uygulamaların arkasında ise yapay zeka teknolojisi var. Haber akışları, arkadaş önerileri, takip edilecek hesaplar ve çok daha fazlasında bunun izlerini görmek mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yayın akışı uygulamaları

6. Yayın akışı uygulamaları

Spotify, Netflix ve Youtube gibi video yayın platformları da sosyal medya uygulamalarından farklı değil. Kullanıcı davranışlarını kaydederek hoşunuza gidebilecek içerikleri sizin için bulan bu uygulamalar, aslında gösterdiğinden çok daha fazlasını yapıyor. Arama terimleri ve izlenen içerikler dışında; atlanan sekanslar, video durdurma ve geri sarma süreleri gibi çok detaylı analizler yaparak ruh halinizi tespit edebiliyor ve içerik önerilerinde bu verileri kullanıyor.

7. Arama motorları

7. Arama motorları

Arama motorlarının arkasında oldukça gelişmiş yapay zeka algoritmaları var. İnternetteki bütün aktivitenizi kaydedip, gelişmiş analiz teknikleri ile birleştiren bu motorlar aratılan sonuca en hızlı şekilde yanıt veriyor.

8. Bankacılık hizmetleri

8. Bankacılık hizmetleri

Günümüzde bankacılık sektörü neredeyse tamamen dijital platformlara kaymış durumda. Artık pek çoğumuz bankaya gitmek yerine mobil bankacılık hizmetlerini tercih ediyor. El yazınızı tanıyarak önemli sözleşmeleri imzalamanızı sağlayan, dijital çeklere ve süper hızlı para transferlerine izin veren bu uygulamalar oldukça güvenli ve gelişmiş bir hizmet sunuyor.

9. Chat botları

9. Chat botları

Pek çok uygulama müşteri deneyimini iyileştirmek ister, bunun için de hazırda sohbet botları bulundurur. Bu botlar, konuşma tarzlarını taklit ederek bir müşteri temsilcisi ile gerçekleştirdiğiniz sohbete en yakın hizmeti vermek için sorulara yanıt verir.

10. Siber güvenlik önlemleri

10. Siber güvenlik önlemleri

Hayatın içine işleyen bir diğer yapay zeka kullanımı da siber güvenlik araçları. Bu araçların çok farkında olmasak da aslında sürekli kullanıyoruz. Spam filtreleri, dolandırıcı hesap bildirimi, izinsiz hesap girişi tespiti, kimlik doğrulaması, bot alarmı gibi pek çok önlem bu teknoloji sayesinde alınıyor ve kullanıcı güvenliğini koruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sağlık hizmetleri

11. Sağlık hizmetleri

Giyilebilir teknoloji ürünlerinin kullanımının artmasıyla birlikte sağlık hizmetleri de tedavi süreçlerini daha iyi kontrol etmeye başladı. Hayatı daha sağlıklı ve basit hale getiren bu akıllı teknolojiler kalp atış hızı, kan şekeri, aktivite yoğunluğu ve çok daha fazlası ile sağlık sisteminin daha verimli çalışmasını sağlıyor. Hastane ve sağlık merkezleri de benzer teknolojilerden faydalanıyor.

12. Yüz tanıma sistemleri

12. Yüz tanıma sistemleri

Snapchat, Facebook ve LucidPix gibi uygulamaların tümünün arkasında gelişmiş yüz tanıma algoritmaları var. Bu teknoloji, kaliteli özçekimler yaparak 3 boyutlu fotoğraflar hazırlıyor ve yüz filtreleme sistemi ile kişileri ayırt edebiliyor. Böylece otomatik etiket daveti gibi araçları daha verimli hale getiriyor.

Ve çok daha fazlası...

Ve çok daha fazlası...

İster inanın ister inanmayın, yapay zeka hayatın akla gelen her alanında kullanılıyor. Sadece bizim beklediğimiz gibi değil! Okumayı, yazmayı, koku almayı ve analiz etmeyi öğrenen yapay zeka teknolojisi; yaratma, düşünme ve akıl okuma gibi yetenekler kazanarak hala gelişimini sürdürüyor. Temelinde insan hayatını daha yaşanabilir ve kolay hale getirmeye çalışıyor, aynı zamanda üretkenliği artırıyor. Yakın zamanda öz farkındalık kazanarak dünyayı ele geçirmeye çalışan bir robot devrimi görüp görmeyeceğimiz ise hala meçhul!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın