Görüş Bildir
Haberler
Nöroteknoloji: Beyin Okuma Çağı Başlıyor

Nöroteknoloji: Beyin Okuma Çağı Başlıyor

Onedio Medya
08.05.2015 - 08:18 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 15:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika Birleşik Devletleri'nde beyin okuma teknolojinde patent başvurularında görülmedik ölçüde bir artış yaşandığı belirtiliyor.

Bu başvurular, beyinden geçenleri anlama yöntemlerinden tüketicileri hangi reklamların heyecanlandırdığını bulmaya ve depresyonu azaltan cihazlara birçok alanı kapsıyor.

Merkezi California'da bulunan piyasa araştırma şirketi SharpBrains'in raporuna göre, 2000-2009 yılları arasında ABD'de 400'ün altında nöro-teknoloji patenti verildi.

Bu sayı 2010'da ikiye katlanarak 800'e çıktı.

2014'te ise bu alandaki patent sayısı 1600'a çıktı.

Rapora göre, mucitlere verilen patent sayısı tıbbi şirketlere verilenlerden daha fazla.

Nöroteknoloji patentlerinde lider, tüketici araştırma devi Nielsen.

SharpBrains'in İcra Kurulu Başkanı Alvaro Fernandez, bu teknolojinin tıbbi amaçlar dışındaki kullanımında görülen artışa dikkat çekerek'Bu durum, gündelik hayatta teknolojinin beyinle iletişim halinde olacağı bir nöroteknoloji çağının başlangıcına işaret ediyor' dedi.

Fernandez, 'Nöroteknoloji tıbbın ötesine geçti. Başka alanlarda faaliyet gösteren ve genellikle göz önünde olmayan şirketler iş ve yaşam kalitemizi artıracak teknolojiler geliştiriyor' dedi.

'Beyin dalgaları değiştiriliyor'

Medtronic adlı tıbbi cihaz şirketi, beyindeki lezyonun ne kadar vahim olduğunu belirleyen bir cihaz için patent aldı. Cihaz, beyin dalgalarını elektriksel yolla ölçen Elektroensefalografi (EEG) yöntemini kullanıyor.

St. Jude Medical adlı başka bir şirket ise örneğin gözün daha iyi görmesini sağlamak için beyin dalgalarını değiştiren bir yöntem için patent aldı.

'Kullanıcının kafası karışık'

Ancak, video oyunlarının beyin dalgalarıyla kontrol edildiği nöroteknolojinin tıbbi alan dışındaki kullanımı daha yaygın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Örneğin Nielsen'in patent aldığı bir cihaz, EEG yöntemiyle beyin dalgalarını algılayıp, bir kişinin bir ürün, reklam ya da ürünün paketi hakkında ne düşündüğünü anlayabiliyor.

Yazılım devi Microsoft'un patentini aldığı bir yazılım, bilginin sunulacağı en uygun anı tespit etmek üzere kullanıcının zihinsel durumunu anlıyor.

O an kullanıcının kafası karışıksa anlalaması kolay olmayan bilginin sunulması erteleniyor.

Başka bir Microsoft yazılımı, bilgisayar kullanıcısının reklamları anlamaya vakıf olup olmadığını tespit ediyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0