Nasıl Oluyor da Bazılarımız Yazın Denize Girerken Bile Üşürken Bazılarımız Kışın Buzlu Sularda Yüzebiliyor?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Nasıl Oluyor da Bazılarımız Yazın Denize Girerken Bile Üşürken Bazılarımız Kışın Buzlu Sularda Yüzebiliyor?
Kimi insanlar için soğuk fikri bile dayanılmazken kimisi soğuğa karşı aşırı dayanıklı olabiliyor. Ama bu nasıl oluyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pek çoğumuz içinde bulunduğumuz coğrafyanın da etkisiyle daha çok sıcağı seviyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ama nasıl oluyor da bazı insanlar buzların içinde yüzebilecek kadar soğuğa dayanıklı olabiliyor?
Atalarımızın 50 bin yıl önce Afrika'dan çıkıp kuzeye doğru Avrupa'ya göç etmesiyle meydana gelen gen mutasyonu bunun ilk sebebi.
Ayrıca yağ tabakasının kalınlığına ve beden ölçüsüne bağlı olarak da soğuğa dayanıklılık kişiden kişiye değişiyor.
Kaslarımızdaki liflerde alfa-aktinin-3 proteini bulunuyor ve hız geni olarak da adlandırılan bu protein ani enerji yaratılması ve performans sonrası kasların daha kısa sürede dinlenmesini sağlıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Vücudumuzdaki tüm kaslar yavaş ve hızlı seğiren kas lifleri olarak iki ayrı gruptan oluşuyor. Bunların oranı da kişiden kişiye ve kastan kasa değişiklik gösteriyor.
Alfa-aktinin-3 proteini de yalnızca bu hızlı seğirmeli kas liflerinde bulunur.
Bu kasların çoğu insandaki oranı 50-50 ve doğuştan belirlenmiş durumda. Ayrıca bu lifler vücudun sıcak tutulmasında da önemli rol oynuyor.
Alfa-aktinin-3 proteiniyle ilgili gende meydana gelen mutasyon nedeniyle, 50 bin yıl önce Afrika'dan Avrupa'ya göç eden atalarımızda bu protein kayba uğradı.
Kısacası alfa-aktinin-3 proteinine sahip olmayan insanlar vücut ısısı ve enerji korumada daha etkin oldukları için soğuk iklime de daha dayanıklılar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Soğuğa dayanıklılık konusundaki diğer genetik etken de vücudumuzdaki yağlar. Bunlar beyaz ve kahverengi yağlar olarak yine ikiye ayrılıyor.
Kısacası, bazı insanların diğerlerine oranla soğuğa daha fazla dayanıklı olmasının altında yatan tek neden genetik faktörler denilebilir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım.
Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum.
Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın