Anayasasında Dinin Yasaklanıp Ateizmin Resmi İdeoloji Haline Getirildiği İlk Ateist Ülkeyi Biliyor musunuz?
Anayasasında Dinin Yasaklanıp Ateizmin Resmi İdeoloji Haline Getirildiği İlk Ateist Ülkeyi Biliyor musunuz?
1967 yılından 90'ların başına kadar anayasasında ateizm resmi ve mecburi ideoloji olarak yer alıyormuş.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünyanın ilk ateist ülkesi denilince aklımızda pek çok farklı yer canlanabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ama doğru cevap pek çok kişiyi şaşırtacak cinsten...
Şimdilerde nüfusunun % 2'den az bir kısmı ateistlerden oluşsa da, bir zamanlar dinlerin yasaklandığı ve ateizmin resmi bir ideoloji haline geldiği ülke Arnavutluk.
Peki şimdilerde dinler arası saygının da, dini özgürlüğün de üst düzey olduğu bu ülkede nasıl böylesine keskin bir süreç yaşanmıştı?
1944’ten 1992’ye kadar 47 yıl boyunca Enver Hoca'nın komünist diktatörlüğüyle yönetilen Arnavutluk'ta 1965'te yapılan Anayasa değişikliği ile hem dinler yasaklandı hem de ateizm resmi ideoloji ilan edildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bektaşi Arnavut bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Enver Hoca, Arnavutluk'u yönettiği yıllar içinde tüm kilise ve camileri yıktı.
Dini liderleri ve ibadet edenleri ya ülkeden sürdü, taş ocaklarında çalıştırdı ya da infaz etti ve ailelerini de cezalandırdı.
Bu süreçte ülkesini tamamen dışa kapattı ve komünizm dışındaki tüm fikirleri de ülkede yasakladı.
1985 yılında kalp krizi sonucu ölmesinin ardından, 6 yıl sonra şehir merkezindeki heykeli insanlar tarafından yıkıldı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ne yalan söyleyeyim , takdir ettim adamı, bize de lazım, bizde de din bezirganı çok. Daha yumuşak şekilde, diyaneti kapatmakla başlayacaksın...
İlk önce editörü tebrik ederim, genelde bu tür içeriklerde ağır saçmalanıyor ama bu içerik kısıtlı da olsa genel olarak doğru. (1965 değil -1967’de yasakland... Devamını Gör
Devletin resmi bir dini olması zaten tamamen saçma. . İnsanlar doğduğu ülkeye göre, inancın kitabını okumadan, kendini o dinden sayıyor. . Tabii din tüm düny... Devamını Gör