onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mutlu Bir Yaşam İçin Kesinlikle Değiştirmemiz Gereken 5 Sağlıksız Düşünme Biçimi

Mutlu Bir Yaşam İçin Kesinlikle Değiştirmemiz Gereken 5 Sağlıksız Düşünme Biçimi

cakyz
18.06.2017 - 11:37

Farkında olsak da olmasak da, hepimiz düşüncelerimizin inşa ettiği bir dünyada yaşarız sevgili dostlar. Çünkü dış koşullar her ne olursa olsun, yaşadığımız deneyimi bu koşullara bakış açımız belirler. İşte bizlere en çok rahatsızlık veren fakat vazgeçmeyi de düşünmediğimiz 5 tüketici düşünce:

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Duygusal durumumuzu belirleyen en önemli etken, aklımızdan sıklıkla geçen düşüncelerdir.

Bu sebeple eğer kendinizle ilgili düşünceleriniz sağlıklı değilse, yaygın olarak hissettiğiniz duyguların da sağlıklı olması beklenemez. Üstelik pek çok durumda davranışlarımızı ve bakış açımızı belirleyen şey duygularımızdır; duyguların sahip olduğu bu güç, tüm hayatımızı değiştirebilecek boyuttadır. Bu nedenle yapmamız gereken ilk şey, bizden başka kimseye zarar vermeyen bu düşünce kalıplarını değiştirmek, daha sonra da zihnimizle uyumlu duygulara sahip olarak fonksiyonel bir hayat yaşamaktır.

Bilişsel bozukluklar olarak adlandırılan bu düşünme biçimlerinin üzerimizde pek çok olumsuz etkisi vardır.

Bilişsel bozukluklar olarak adlandırılan bu düşünme biçimlerinin üzerimizde pek çok olumsuz etkisi vardır.

İlk olarak bilişsel bozukluklar, bizleri gerçekte doğru olmayan şeylere inanmaya itmektedir. Bu inançlar ise uzun vâdede negatif düşüncelerin artmasına ve zihnimizde yerleşik hâle gelmesine, bunun sonucu olarak da negatif duyguların bizi ele geçirmeye başlamasına sebep olmaktadır. Gelin pek çok farklı türü bulunan bilişsel bozuklukların en sık rastlanan beş tanesine değinelim ve bunları değiştirmenin nasıl mümkün olabileceği üzerine düşünelim...

1. Zihinsel filtreleme adı verilen süreç, dünyayı gerçekte olduğundan çok daha karanlık görmemize sebep olmaktadır.

1. Zihinsel filtreleme adı verilen süreç, dünyayı gerçekte olduğundan çok daha karanlık görmemize sebep olmaktadır.

Pek çok insanda gözlemleyebileceğiniz, hatta belki sizde de olan yaygın bir özelliktir filtreleme. Kişinin edindiği deneyimler ya da gelecekle alakalı düşüncelerinde sürekli olarak olumsuzlukları büyütmesini ve güçlendirmesini ifade etmektedir. Eğer hayatınızla ilgili bir konuyu düşünürken sıklıkla olumsuz bir noktasını seçerek ona odaklandığınızı fark ediyorsanız, belki de size zarar veren zihinsel bir filtre kullanıyorsunuzdur. Bu durumu aşmak için yapılabilecek şey ise ne zaman ve ne gibi durumlarda düşüncelerinizi filtrelediğinizin farkına varmaktır. Kendinizde bu tip düşünceleri fark ettikçe bunları kağıda geçirin ve kendinizin farkına daha fazla vararak filtrenizi ortadan kaldırın.

2. Benzer bir başka durum ise kutuplaşmış, yani her şeyi siyah ve beyazdan ibaret görmeye alışmış düşünme biçimimizdir.

2. Benzer bir başka durum ise kutuplaşmış, yani her şeyi siyah ve beyazdan ibaret görmeye alışmış düşünme biçimimizdir.

Ancak hepimiz biliriz ki grinin de sayısız tonu vardır ve bu renk, siyah ve beyazdan daha az değerli ya da önemli değildir. Bu durumun günlük hayattaki yansımalarına baktığımız zaman, örneğin çoğu insanın kendisini ya mükemmel, ya da tam bir kaybeden gibi görmeye alıştığını fark ederiz. Ancak aslında yaşadığımız hayat, bu tip iki kutuplu düşünme biçiminden çok daha karmaşık ve değişkendir. Her olayın, her deneyimin içinde hem siyahın, hem beyazın, hem de diğer tüm renklerin bulunabileceğini fark etmek, kendi kendimize verdiğimiz zihinsel zararı azaltmak için son derece önemlidir.

3. Hayattan aldığımız tatmin hissini azaltan bir başka bilişsel bozukluk ise genelleme alışkanlığıdır.

Hepimiz tek bir hayat yaşarız ve bu süreç boyunca karşılaşabileceğimiz tüm ihtimalleri kestirmemiz ve her şeyi öngörebilmemiz mümkün değildir. Ancak nedense hepimiz, elimizdeki sayılı deneyime dayanarak genellemeler yapmayı pek severiz. Başımıza kötü bir olay geldiği zaman, bizi gelecekte başka kötü olayların beklediğine inanır, insanların ve mekânların görünüşüne bakarak ânında çok genel yargılara varırız. Bu alışkanlığın üzerimizde zamanla oluşturduğu his ise anksiyetedir ve bu histen kurtulmak için hayata daha açık olmamız, belirli durumlarla yalnızca karşılaştığımız zaman baş etmeye çalışmamız ve kişileri tanımadan yargılamamamız gerekmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

4. Bizler çoğu durumda kişileri ve durumları bütünüyle analiz ettiğini zanneden; ancak neredeyse her zaman yanılan canlılarız.

Pek çok insan, ikili ilişkilerinde kendi bakış açısını objektif doğru olarak görme eğilimindedir. İlişki içinde bulunduğumuz insanların ne hissettiklerini, yaptıkları şeyleri neden yaptıklarını ve onların bizimle ilgili düşüncelerini, o kişi bunları ifade etmese bile kesin olarak anladığımızı sanarız. Ancak yaşam çoğu zaman bizim basit düşünme biçimimizden çok daha karmaşıktır ve yaptığımız tek şey zihnimize duvarlar örmek ve bu duvarların içine sığınmaktır. Açık olmak, insanlara açık bir biçimde yaklaşmak ve eğer aklımızı kurcalayan bir durum varsa bunu karşımızdakine sormak, her şeyden önce omuzlarımızda taşıdığımız yükü hafifletmek için faydalı olacaktır.

5. Ve belki bunlar arasından en önemlisi de, toplu olarak bir felaketi bekliyor oluşumuzdur.

Hayatı devamlı bir felaketin yaklaşmakta olduğu düşüncesiyle yaşamak, hem zihnimize, hem de bedenimize verdiğimiz en büyük zararlardan bir tanesidir. Bu noktada kendimize sorduğumuz sorular genellikle, 'Ya kötü bir şey olursa? Ya korktuklarım başıma gelirse? Ya aç kalırsam? Ya ölürsem?' ve türevleri şeklinde ilerlemekte ve içselleştirdiğimiz bu cümleler mutluluğumuzun önüne taş koymaktadır. Tüm bu bilişsel bozuklukları kontrol altına almanın en iyi yolu ise, en basit söylemle hayatın getireceklerine açık olmak, yargılamamak ve ânı yaşamaktır sevgili dostlar...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
304
59
42
34
34
31
27
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Zaten islam bunların daha fazlasını ve bu sorunları nasıl aşacağını gösteriyor. Müslüman olanlar demiyorum, müslüman olup islama göre yaşayan insanlar diğerl... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Gerçek bir müslüman Allah'ın rızası için müslüman gibi yaşar. Başkalarının ne dediği önemli olsaydı bu yaşam tarzımız Allah rızası üzere olmazdı.

queen of the alaska

keşke nasıl yapıcağımızı da bilseydik

soğuk duş

'ya ölürsem mi' böyle korku mu olur lan ölümsüzlük için bir buluş oldu da haberimiz mı yok