Görüş Bildir
Haberler
Mobil Abone Sayısı 70 Milyon Oldu

Mobil Abone Sayısı 70 Milyon Oldu

Ulaş
07.06.2014 - 17:19

Mobil Abone Sayısı 70 Milyon Oldu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun düzenli olarak yayınladığı raporun bu yılın ilk çeyreğine dair sonuçları açıklandı. Rapordaki bilgilere göre Türkiye'deki telefon abonesi sayısı 70 milyon oldu.

Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu BTK, düzenli olarak her çeyrekte Türkiye'deki elektronik ve haberleşme sektörü ile ilgili verileri açıklıyor. Kurum son olarak bu yılın ilk çeyreğine ait raporu da yayınladı. 80 sayfalık raporda Türkiye iletişim sektörü ile ilgili birçok bilgi yer alıyor.

70 milyon mobil abone

Rapordaki rakamlara göre bu yılın ilk çeyreği itibariyle Türkiye'de 70.115.287 mobil abone bulunuyor. 0-9 yaş aralığı çıkarıldığında abone sayısı ülke nüfusunun üzerine çıkıyor. Abone sayısının nüfusa oranı ise yüzde 109 oluyor. Bu abonelerin 51 milyonu 3G abonesi iken, bunların sadece 26 milyon 444 bini bu teknolojiyi kullanıyor. İlk çeyrekteki mobil internet kullanımı ise 52.359 terabit oldu. Bu rakam ise bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 20 oranında artış anlamına geliyor.

Konuşma süreleri azalıyor

Sesli iletişimde son iki çeyrektir yaşanan düşüş az da olsa son çeyrekte de sürüyor. 2013 yılı üçüncü çeyreğinde toplamda 52 milyar dakika olan toplam konuşma süresi geçen yılın son çeyreğinde 51.1 milyar dakikaya düşmüştü. Bu yılın ilk çeyreğinde ise bu rakam 51 milyara düştü. Düşüşte önemli bir pay sabit telefon görüşmelerinden geliyor. Bir önceki dönemde 4 milyar dakika olan sabit görüşme süresi, bu yılın ilk çeyreğinde 3.8 milyar dakika oldu.

Sabit telefon abone sayısı 13 milyon

Türkiye'de bulunan sabit telefon abone sayısı bu yılın ilk çeyreğinde 13.293.288 oldu. Bu rakam bir önceki çeyreğe oranla yüzde 1.1'lik düşüş anlamına geliyor. Ortaya çıkan rakam sabit telefon sayısının düzenli olarak düştüğünü gösteriyor. Önceki yıllarda görülen düşüş bu çeyrekte devam ediyor.

35 milyon internet abonesi

Bu yılın ilk çeyreği itibariyle Türkiye'deki genişbant internet abone sayısı 35 milyona ulaştı. Son çeyrekteki abone artışı (bir önceki çeyreğe göre) yüzde 7.3 oldu. Bu abonelerin büyük bir çoğunluğu ise mobilv e fiberden geldi. Abone sayısının yıllık artış oranı ise yüzde 12 oldu.

Herkes numarasını taşıyor

Rapordaki ilginç bir bilgi ise numara taşıma ile ilgili. Birinci çeyrekte önceki döneme göre yüzde 23.72'lik artışla 3.4 milyon kişi numarasını farklı bir operatöre taşıdı. Toplam numara taşıma sayısı ise 68 milyon 830 bin 966 oldu. Yani neredeyse abone sayısı kadar numara taşıma işlemi gerçekleştirildi.

Raporun tamamı BTK'nın resmi internet sayfasında yer alıyor.

  • BTK | Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mob...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0