onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Minik Boyutlarıyla Tatlılıklarını Harmanlayarak Doğal Dengede Yer Alan Dünyanın En Hafif Memeli Hayvanları

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Minik Boyutlarıyla Tatlılıklarını Harmanlayarak Doğal Dengede Yer Alan Dünyanın En Hafif Memeli Hayvanları

S
16.09.2021 - 08:30

Dünyamızda bulunan memeliler arasında kilo bakımından en küçük olanların hangileri olduğunu hiç merak ettiniz mi? Ortalama 40 gram ağırlığında olan ev faresi ve aklınıza gelen daha pek çok memeli türü bu listeye giremeyecek kadar ağır. Dünyanın en hafif memelilerini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.sciencefocus.com/nature/t...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Amerika sivri köstebeği

10. Amerika sivri köstebeği

Amerika sivri köstebeğinin ağırlığı 7 ila 11 gram arasında (ortalama 10 gram) gelir ve Amerika'nın Kuzeybatı kesimlerinde yaşar. Neurotrichus gibbsii olarak da bilinen bu canlı, bilinen en küçük köstebek türüdür. Vücut uzunluğu 69 ila 84 milimetre arasında değişirken bir de 31 ila 42 milimetre arasında değişen kuyruğu vardır.

9. Tazmanya cüce keseli sıçanı

9. Tazmanya cüce keseli sıçanı

Tazmanya cüce keseli sıçanının ağırlığı 7 ila 10 gram arasında (ortalama 8.4 gram) gelir ve Avustralya'nın Tazmanya adasında yaşar. Cercartetus lepidus olarak da bilinen bu canlı, dünyadaki en küçük keseli sıçan türüdür. Başı ve vücudu birlikte ortalama 70 milimetre uzunluğunda olup dallara tutunmak amacıyla kullandığı kuyruğu ortalama 64 milimetredir.

8. Az dişli yassı kafalı keseli fare

8. Az dişli yassı kafalı keseli fare

Adı epey uzun olan az dişli yassı kafalı keseli farenin ağırlığı 6.9 gram gelir. Planigale gilesi olarak da bilinen bu Avustralya’ya özgü tür, keseli sansargiller familyasının yassı kafalı keseli fareler oymağına mensuptur. İsmini ise her çenede üçer azı dişine sahip olan oymağın diğer mensuplarının aksine iki azı dişine sahip oluşundan alır. Başının ve vücudunun birlikte uzunluğu 60 ila 80 milimetre arasındayken kuyruğu da 55 ila 70 milimetre arasındadır.

7. Dar burunlu yassı kafalı keseli fare

7. Dar burunlu yassı kafalı keseli fare

Az dişli yassı kafalı keseli fareyle aynı oymaya mensup olan dar burunlu yassı kafalı keseli fare, 5.3 gram ağırlığında olup aynı şekilde Avustralya'ya özgü bir canlıdır. Planigale tenuirostris adıyla da bilinen bu türün boyu 7.5 santimetreye kadar uzamakta olup vahşi bir yırtıcı olduğu söylenebilir. Böcek ve küçük kertenkelelerle beslenmekle kalmayıp kendisinden daha büyük canlıları bile avlar.

6. Uzun kuyruklu yassı kafalı keseli fare

6. Uzun kuyruklu yassı kafalı keseli fare

En hafif memeliler diye yola çıkıp yassı kafalı keseli fare türlerini keşfettiğimiz bu yolculukta şimdi de oymağın uzun kuyruğuyla öne çıkan üyesiyle karşınızdayız. 4.3 gram ağırlığındaki bu canlı dünyanın en küçük keselisidir. Planigale ingrami olarak da bilinen ve Avustralya'ya özgü olan bu türün başı ve vücudu birlikte 55 ila 65 milimetre uzunluğunda gelir ve erkekleri ortalama 4.2 gram ağırlığındadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Belucistan cüce cırboğası

5. Belucistan cüce cırboğası

Belucistan cüce cırboğasının ağırlığı 3.75 gram gelir ve Pakistan'la Afganistan'da yaşar. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre 1999'dan beri Afrika cüce faresiyle birlikte dünyanın en küçük kemirgenidir. Salpingotulus michaelis veya üç parmaklı cüce cırboğa olarak da bilinen canlının vücudu 4.4 santimetre uzunluğundayken 8 santimetrelik bir kuyruğu bulunur.

4. Afrika cüce faresi

4. Afrika cüce faresi

Ağırlığı 3 ila 12 gram arasında (ortalama 7.2 gram) değişen Afrika cüce faresi, Sahra Altı Afrikası'na özgü bir canlıdır. Mus minutoides olarak da bilinen bu tür dünyanın en küçük kemirgeni unvanının ortağıdır. Vücudu 6 ila 8 santimetre uzunluğundayken kuyruğu da 3 ila 6 santimetre gelmektedir.

3. Yabanarısı yarasası

3. Yabanarısı yarasası

Yabanarısı yarasasının ağırlığı 1.7 ila 2 gram arasında gelir. Tayland ve Myanmar'da yaşayan bu tür, 29 ila 33 milimetre uzunluğuna sahip olup dünyanın en küçük memelisidir. Aynı şekilde en küçük kafatasına sahip memeli unvanının da sahibidir. 1974'te keşfedilen bu canlıya zoolog Kitti Thonglongya'nın adı verilmiş olup, Craseonycteris thonglongyai olarak da bilinmektedir. En küçük yarasa olmanın yanı sıra en büyük yabanarısından (40 milimetre uzunluğunda) daha küçüktür.

2. Cüce sivri fare

2. Cüce sivri fare

Cüce sivri farenin ağırlığı 1.5 ila 2.5 gram arasında (ortalama 2.1 gram) gelir ve yaşam alanı Portekiz'den Malezya'ya kadar uzanarak üç kıtayı (Kuzey Afrika'da da görülür) kapsar. Suncus etruscus, Etrüsk sivri faresi ve beyaz dişli sivri fare isimleriyle de bilinen bu canlı, günümüzde hayatta olan en hafif memelidir. Bu türün uzunluğu, kuyruğunu saymazsak 36 ile 52 milimetre arasında gelir.

1. Batodonoides vanhouteni

1. Batodonoides vanhouteni

Nesli 53 milyon yıl önce tükenen Batodonoides vanhouteni, hesaplamalara göre ortalama 1.3 gram ağırlığında gelmektedir. Bir zamanlar Kuzey Amerika kıtasının her bir köşesinde bulunurken bu türe ait fosilleşmiş kalıntılar ilk kez 1998'de Wyoming'deki 53 milyon yıllık kayalarda keşfedildi. Azı dişlerinin fosilleri üzerinden yapılan hesaplama, her ne kadar gerçek ağırlığı bilinmese de 0.93 gramla 1.82 gram arasında bir ağırlığa sahip olduğunu işaret ediyor.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
14
11
5
4
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın