Milli Takım Futbolcusu Bile Var! Üçüncü Cinsiyetlerini Pasifik'te Geleneksel Olarak Yaşayan Fa'afafine'ler
Milli Takım Futbolcusu Bile Var! Üçüncü Cinsiyetlerini Pasifik'te Geleneksel Olarak Yaşayan Fa'afafine'ler
Üçüncü cinsiyet kavramı, dünyanın bazı ülkelerinde geleneksel olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bunlardan bir bölümü de Samoa'da yaşayan fa'afafine'ler. Gelin onların hayatına biraz yakından bakalım...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pasifik Okyanusu'nun ortasında, Hawaii ile Yeni Zelanda arasında kalan adalardan oluşan bir ülke Samoa. Egzotikliği elbette tartışılmaz ama burayı farklı yapan başka bir özelliği var.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Samoa dilinde "fa'a" kelimesi "gibi", "benzer" anlamında kullanılıyor. "Fafine" ise "Kadın" demek. Yani tahmin ettiğiniz gibi "Fa'afafine" tanımının, kadına benzer, kadın gibi olarak bir karşılığı var.
Fa'afafineler, biyolojik olarak erkek. Ancak kendilerini erkek bedenine sıkışmış kadınsı bireyler olarak görüyor ve kendilerini üçüncü cinsiyet olarak tanımlıyorlar.
Bu üçüncü cinsiyetin varlığı ise Samoa'da çok eskilere dayanıyor. Söylenilenlere göre fa'afafineler'e çocuk yaşlarda, aileler tarafından kız çocuğu kıyafetleri giydirilerek çamaşır, bulaşık, yemek gibi ev işleri yaptırılıyor. Bunun da geleneksel bir durum olduğu söyleniyor.
İlerleyen dönemlerinde kendilerine erkek partner seçmeleri ve kadın ile erkek arasında bir yaşam sürmeleri, bu geleneğin fedakar bir sonucu olarak görülüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak araştırmacıların yaptığı gözlemler, Samoa halkıyla aynı görüşte değil. Bilim insanları çocukluğunda kendini "kız gibi" hisseden çocukların fa'afafine'ye dönüştürüldüğünü gözlemlemiş.
Yani onlar kız gibi giydirilip, ev işleri yaptıkları için üçüncü cinsiyete dönüşmüş değiller. Doğaları, onları ilerki yaşamlarında gerçek hallerine kavuşturmuş oluyor.
Bu da eş cinselliğin kişisel bir tercih değil, genetik temelli bir durum olduğunu kanıtlıyor.
2011'de Dünya Kupası elemelerinde forma giyen transseksüel futbolcunun da bir fa'afafine olduğunu söylesek?
29 yaşındaki forvetin konuyla ilgili şöyle bir açıklaması var: "Ben maça gittiğimde ne bir kızım ne de bir erkek ya da her neyse değilim. Benim tek konsantre olduğum konu var o da ülkemi temsil etmek"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fa'afafineler, üçüncü cinsiyet olarak resmi bir şekilde tanınmak için mücadele etmeye devam ediyorlar. Bu arada aktivistlik yapmayı, güzellik yarışması düzenlemeyi, futbol oynamayı ve kendileri gibi olmayı da bırakmıyorlar...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
ulan ... bir gün de ne bileyim Ankara'da evsizlere şu yardım yapıldı ya da İki katlı otobüsü evsizlere açan insanlar bu projeyi sponsorla daha ileriye taşıdı... Devamını Gör
yarak kafası ana sayfada çıkıyor bir sürü buna benzer haber. o yüzden yazdık yazıyı. Laf sokucam diye g.t altına gitme dikkat et.
Kısacası trans bu bireyler. Biyolojik olarak cinsiyetleri ne olursa olsun diğer cinsiyeti kabul ediyorlar ve kendilerini öyle görüyorlar. Bu hastalık, anorma... Devamını Gör
turkiyeye gelmezseniz sıkıntı yok baba.. yaşarsınız kafanıza gore , burda direk olarak tecavüz .. hic sıkıntı deil ..