1) Kişinin ilişkilerinin kalitesi: Yani eşimiz, dostumuz ve akrabalarımızla olan ilişkilerimiz nasıl? Yahu karşılıklı besleniyor muyuz? Yoksa hep tek taraflı bir ilişkinin içerisinde sürekli bir taraf kendinden ödünler veriyor ve diğer tarafı mutlu (işte zaten asıl soru bu?) etmeye mi çalışıyor? Menba-ı saadet bu anlamda burada gizli. Yani ilişkideki mutluluk tanımında.
2) Duygusal sağlık: Hayda bu da ne demeyin şimdi. Duygusal sağlıklı mı kaldı gibi bir cümle ardından şak diye geliverecek gibi. Bu şunu ifade ediyor, aslında dertleşebiliyor musunuz? Dertleşecek kimseniz var mı? Gerektiğinde destek alabilecek kişiler, psikologlar ya da terapistler mevcut mu? Hop bir soru daha benim zihni mi kurcalamaya başladı bile! Dedikodu böyle bir şey mi? Ya da kendini şifacı diye tanımlayan, eğitimsizler bu sistemde yer alıyor mu? Coach, hoca, pir, vb. diplomasızlar ve işin nereye gideceğini hesaplamayanlar ne olacak, şimdi?
3) Fizyolojik sağlık: Diyeceksiniz ki, eee bunu biz de tahmin edebiliyoruz. Elbette, ağrısız, sızısız, kusmadan, başı dönmeden yani herhangi bir rahatsızlık hissetmediğimiz bir fiziki beden durumu zaten sağlık tanımının içerisinde var. Eee zaten bazılarımıza göre sağlık=mutluluk değil mi? (Dar bakış açısı diyelim, geçelim)
4) Dünyadaki amacını, hedefini gerçekleştirebilmek: Var mı yapan, bilmiyorum. Ama hepimizin aradığına eminim. Galiba bunu cevabını insan ya bu dünyadan göçerken verebilir ya da ardından methiye düzenler söyleyebilir. Ancak tasası ve hedefi olmak bu anlamda önemli mesele. Acı çekilen bir süreç gibi görünse de, hedefe giden yol, bir ambivalans olarak mutluluğu destekleyen en önemli ögedir.
5) Şükretmek: Olan oluyor zaten! Biz tersini çok zorlasak da olan oluyor. Bu anlamda olana şükretmek kolay. Ancak asıl olay olmayana da şükredebilmek. Çünkü olmuyorsa ardından daha hayırlısı geliyordur. Hoppala cuppala, buyurunuz bir de böyle bakınız. Zor ama mümkün. Asıl manba-ı saadet burada. Tevekkül gibi görünse de ilahi adalete inanç da var bunun içinde.
Eh, tanımlamak kolay, peki ya uygulamak. O da geliyor, merak etmeyin. Alıştırma işi bu.
Facebook
X
Linkedin
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yorum Yazın