Görüş Bildir
Haberler
Matematikçiler Buraya! TÜBİTAK'ın Her Ay Sorduğu Bu Matematik Sorularından Kaç Tanesini Çözebilirsin?

Matematikçiler Buraya! TÜBİTAK'ın Her Ay Sorduğu Bu Matematik Sorularından Kaç Tanesini Çözebilirsin?

Penny
06.01.2018 - 22:48

Tübitak, her ay için bir matematik sorusu paylaşıyor, çözümünü doğru bir şekilde yapıp gönderenlere ise bir ödül veriyor. Siz geçen yıl sorulan bu sorulardan kaç tanesini çözebilirdiniz?

Kaynak: http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/kosel...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ocak 2017

Ocak 2017

Birbirine benzeyen 2017 madeni paranın 1000'i sahtedir. Gerçek paraların ağırlıkları kendi aralarında eşit olup, her sahte paranın ağırlığı gerçek paradan ya 1 gram daha hafif ya da 1 gram daha ağırdır.  Kefelerdeki ağırlıkların farkını gösteren iki kefeli bir tartıda herhangi bir madeni paranın sahte olup olmadığı tartı n kez kullanılarak belirlenebiliyorsa, n'nin alabileceği en küçük değer kaçtır?

Çözüm:

Çözüm:

Şubat 2017

Şubat 2017

a1, a2, a3, a4, a5, a6, a7 dizisi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dizisinin bir permütasyonu (elemanlarının yer değiştirmesi) olmak üzere,

|a1 - a3| + |a2 - a4| +  |a3 - a5| + |a4 - a6| + |a5 - a7| + |a6 - a1| + |a7 - a2|

ifadesinin alabileceği en büyük değer kaçtır?

Çözüm:

Çözüm:

Mart 2017

Mart 2017

Kuyuya inen Keloğlan önündeki birbirine benzer 12 sikkenin 6 tanesinin altın, 6 tanesinin ise gümüş olduğunu biliyor. Keloğlan her denemede birkaç sikke seçip, seçilmiş sikkelerin kaçının altın olduğunu devden öğrenebiliyor. Tam olarak bir altın ve bir gümüş sikke alarak kuyudan çıkmayı garantilemek için Keloğlan en az kaç deneme yapmalıdır?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çözüm:

Çözüm:

Nisan 2017

Nisan 2017

Sadece 8 farklı renk kullanan modern ressamın sergilediği tabloların her biri tam olarak 3 renkle çizilmiştir. Herhangi iki resimde en fazla bir ortak renk bulunuyorsa, sergide en fazla kaç tablo bulunabilir?

Çözüm:

Çözüm:

Mayıs 2017

Mayıs 2017

1, 2, ... , 2017 sayılarının her biri k renkten birine, a bölüyor b ve b bölüyor c koşullarını sağlayan herhangi a, b, c sayılarının üçü de aynı renkte olmayacak şekilde boyanabiliyorsa, k'nın alabileceği en küçük değer kaçtır?

Çözüm:

Çözüm:
İçeriğin Devamı Aşağıda

Haziran 2017

Haziran 2017

Keloğlan ve 23 cüce mağarada 456 altın buluyor. Keloğlan altınları dağıtmak için cüceleri birkaç gruba ayırıyor (gruplarda farklı sayıda cüce bulunabilir) ve her gruba eşit sayıda altın vererek tüm altınları dağıtıyor. Daha sonra cüceler, kendilerine verilen altınları grup arkadaşlarıyla her biri eşit ve olabildiğince çok sayıda altın alacak biçimde paylaşıp kalan altınları Keloğlan'a geri veriyorlar. Keloğlan bu paylaşım sonucunda en fazla kaç altın alabilir?

Çözüm:

Çözüm:

Temmuz 2017

Temmuz 2017

1, 2, 3, 4, ... , 2017  sayılarının her biri k sayıda renkten birine,  aynı renge boyalı herhangi iki sayının en büyük ortak böleni bu sayılarla aynı renkte olmayacak şekilde boyanabiliyorsa, k'nın alabileceği en küçük değer kaçtır?

Çözüm:

Çözüm:

Ağustos 2017

Ağustos 2017

Ormandaki 100 cüceden her birinin tam olarak 3 cüceyle arkadaş olduğunu bilen, fakat kimlerin kimlerle arkadaş olduğunu bilmeyen Keloğlan birkaç cüceyi geziye davet edecektir. Geziye katılan cücelerin en az ikisinin arkadaş olmasını isteyen Keloğlan bunun için geziye en az kaç cüce davet etmelidir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çözüm:

Çözüm:

Eylül 2017

Eylül 2017

10 satır ve 16 sütundan oluşan bir satranç tahtasının her sütununda n tane birim kare boyanıyor. Boyama nasıl yapılırsa yapılsın, kesişimlerindeki dört birim karenin hepsi boyalı olan iki satır ve iki sütun bulunuyorsa, n'nin alabileceği en küçük değer kaçtır?

Çözüm:

Çözüm:

Ekim 2017

Ekim 2017

Başlangıçta tahtaya kendisi ya da toplamları N olan bir veya birkaç pozitif tam sayı yazılmıştır. Tahtadaki sayılardan birini ya da birkaçını seçip, seçtiğimiz sayıyı veya seçtiğimiz sayıların her birini ya tamamen silebilir ya da silip yerine sildiğimiz sayıdan/sayılardan daha küçük bir pozitif tam sayı yazabiliriz. Başlangıçta tahtaya hangi sayı/sayılar yazılırsa yazılsın yukarıdaki işlemi uygulayarak tahtada sadece 29 sayısını veya toplamları en az 29 olan birbirine eşit birkaç sayı elde edebiliyorsak N'nin alabileceği en küçük değer kaçtır?

Çözüm:

Çözüm:
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kasım 2017

Kasım 2017

Her birinde bir veya birkaç bilye bulunan 13 kutunun herhangi ikisindeki bilye sayısı birbirinden farklıdır ve 1≤ m < n ≤12 koşulunu sağlayan her (m, n) tam sayı ikilisi için, kutulardan herhangi m tanesinin içindeki toplam bilye sayısı kutulardan herhangi n tanesinin içindeki toplam bilye sayısından daha azdır. En az bilye bulunduran kutudaki bilye sayısı en az kaç olabilir?

Çözüm:

Çözüm:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
19
10
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Serhat Acar

BAYOLIYORUM MATEMATİĞE

Gladiator 07

tübitak zekamı ölçecek alet üretsin der, sigaramdan bir duman alır, cyberpunkers - fuck the system şarkısını açar buraya yorum atarım 🤘👅