Leonardo da Vinci'nin İçine Gizli Mesajlar Serpiştirdiği Ünlü Tablosu: Kakımlı Kadın
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Leonardo da Vinci'nin İçine Gizli Mesajlar Serpiştirdiği Ünlü Tablosu: Kakımlı Kadın
Leonardo da Vinci'nin sanatsal dehası için edecek tek sözümüz yok. Bu dahi sanatçının yarattığı tüm eserlerde, görünenin de ötesinde mesajlar gizli. Bugün, Sanatın Tarihi vesilesiyle kendisinin bir başka ünlü eseri 'Kakımlı Kadın'a değinirken bir yandan da resme ilham kaynağı olan güzeller güzeli Cecilia Gallerani'den bahsedeceğiz sizlere...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Leonardo da Vinci'nin "Kakımlı Kadın" adlı eseri, 1489-1490 yılları arasına tarihlenir ve ünlü ressamın dört kadın portresinden biridir. Pano üzerine yağlı boya olarak yapılmıştır ve günümüzde Polonya, Krakow'daki Czartoryski Müzesi'nde sergilenmektedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sforza'nın Cecilia'ya bir takıntısı olduğu kesin. Çünkü kendisi gibi soylu bir aileden gelmeyen Cecilia'yı çok sevmiş ve ondan metresi olmasını istemişti. Cecilia da nişanlanmak üzereyken nişanı atmış ve Sforza'ya gitmiş, Milano Dükü'ne bir de çocuk doğurmuştu.
Leonardo da Vinci, bu eseri muhtemelen Sforza'nın isteği üzerine yapmıştı. O sırada Cecilia 16 yaş civarındaydı. Cecilia, bu resimde elinde bir kakım tutuyor ve sola doğru hafif tebessümle bakıyor.
Bu, Leonardo'nun resimlerinde sıkça karşılaştığımız bir durum. Onun resimlerinde oldukça canlı gözüken figürlerin bir 'anını' görürüz genellikle.
Cecilia'nın saçları ise coazone modelindedir. Yani saç ikiye ayrılıp çenenin altında birleştirilmiş, geride de uzun bir örgü yapılmıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Resimde en önemli detaylardan biri de Cecilia’nın kucağında bulunan kakım ya da diğer adıyla ermindir. Bu dönemlerde kakımlar evcil hayvan olarak besleniyordu.
Ne yazık ki kakımlar yalnızca canlıyken değil, ölüyken de oldukça değerlilerdi. Dönemin soyluları, kakım kürküne epey düşkünlerdi. Ayrıca Ludovico Sforza "Order of the Ermine" yani "Kakım Tarikatı" adlı bir şövalye birliğinin üyesiydi.
Eserin teknik açıdan en önemli özelliklerinden biri Mona Lisa'da da kullanılan "Sfumato tekniği". Keskin hatları yumuşak hale getirmek için yapılan bu uygulama ile resimde sisli ve puslu, mistik bir hava yakalamayı başarır.
Resim, Ludovico’nun bir diğer metresi olan Lucrezia Crivelli'nin portresi sanılmış ama daha sonra bu resmin aslında "LA BELLE FERRONIERE" olduğu anlaşılmıştır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Leonardo da kim. Iki resim yapmış da birşey mi olmuş. Biz ülkedeki siyasiler matbu basılan oy pusulası içinde mesaj bulup, seçim iptal ettiriyor.
Cidden ironiyi anlamadın mı yoksa ironiye ironiyle mi karşilik verdin?
'kakımlı' ismini hangi lavuk koymuş bu tabloya..adam resmen ''BAKIMLI'' kadın tablosu yapmış.. :))
Acaba korkunçlu kadını da leonardo mu yapmıştı =D