Görüş Bildir
Haberler
Latmos'ta 8 Bin Yıllık Kaya Resimleri Sabunla Silinerek Yok Ediliyor

Latmos'ta 8 Bin Yıllık Kaya Resimleri Sabunla Silinerek Yok Ediliyor

Batuhan
16.03.2016 - 15:20

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, taş ocaklarında çalışma izni alanların sit alanı engeline takılmamak için kaya resimlerini arap sabunuyla, süngerle ve zımparayla yok ettiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayyıldız gazetesinin haberine göre, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 2016 faaliyet yılı 5. olağan toplantısının konuğu, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bu tarih öncesi kaya resimlerinin taş ocaklarının sahipleri tarafından silindiğini söyledi.

Bafa Gölü’nün kenarında Latmos dağlarında M.Ö. 6 binli yıllara tarihlenen kaya resimlerinin bulunduğu çok büyük bir alanda taş ocaklarına izin verildiğini belirten Arkeolog Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Kaya resimlerinde muhtemelen ya bahar aylarında yapmış oldukları şölenler ya da daha büyük olasılıkla evlilik törenleri resmediliyor. Bu görülen grupların pek çoğunun elleri havada ve dans ediyorlar. Ama ne oldu? Uzun bir zamandan beri bu dünyada eşi benzeri olmayan varlığımızı kaybetmeye başladık. Şu nedenle; Bafa dağlarında inanılmaz büyüklükteki alanlara taş ocağı izni verildi. Bu taş ocaklarında çalışma izni alanlar ‘sit, koruma alanı’ denilen o probleme takılmamak için bu görünen kaya resimlerini arap sabunuyla, süngerle ve zımparayla yok ediyorlar. Bence bunlara kesinlikle idam cezası verilmeli. Ben bundan yanayım. Çocuk tecavüzcülerine, kadına şiddete ve kültür varlıklarına bu boyutta zarar verenler için bu cezanın çok açık ve net söylüyorum geri dönmesinden yanayım. Hümanizm kötülerin elinde çok tehlikeli bir silah olabiliyor çünkü. İsyanım çok büyük belki biraz sert konuştum ama beni anladığınızı biliyorum” diye tepki gösterdi.

Latmos Kaya Resimleri

Latmos Kaya Resimleri
İçeriğin Devamı Aşağıda

Beşparmak Dağları olarak adlandırılan Latmos dağlarında 1994 yılında Alman arkeolog Anneliese Peshlow-Bindokat tarafından bulunan kaya resimleri, Anadolu’da son yılların en büyük tarih öncesi arkeolojik buluntuları arasında kabul ediliyor. Kaya resimleri Neolitik dönemden (Yeni Taş Devri’nden) Kalkolitik döneme (Bakır Çağı’na) kadar (M.Ö. 6000-5000) süren bir zaman içerisinde tarihlendiriliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
170
64
42
10
8
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berk

Sonra ''niye gelişmiyor bu ülke''. Geçmişe sahip çıkmıyoruz ki gelecek inşa edelim! Bu zihniyete sahip olan herkesin ..!

Haydar Varyemez

biz de böyle bir toplumuz aga. zenginler temizlik yapıyo, fakirler de isim resim çiziyo. eğitim le desen çözülmez, vicdan desen o da yok, kanun felan hak get... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

amk uşakları sanki karnede zayıf getirdi üzerini temizliyor, gerçi bunlar hep kırık kanaatden geçiriyo bunları rte hoca.