Kur Korumalı Mevduat Yapmanın Sonuna mı Geldik?
Özellikle geçtiğimiz yıl dolar kurunda ani yükseliş olunca Aralık 2021’de kur korumalı mevduat ürünü ortaya çıkarılmış ve kurlardaki artış hızı da bu yaratıcı ürün sayesinde bir noktada kontrol altına alınmıştı. Zira pek çok kişi piyasada dolar almak yerine o halde TL’de kalayım madem dövizdeki artış kadar hazine garantisinde bana kur farkı ödeniyor olacaksa bugün döviz almak yerine KKM yaparım düşüncesiyle bu tarafa yöneldi. Bu sayede de kendi birikimlerinde bir kur kaynaklı kayıp yaşamasının önüne geçtiler.
Öyle ki şu anda 2 milyonun üzerinde hesap sahibi “kur korumalı mevduat” ürününe geçiş yapmış durumda ve toplam birikim, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre de; kur korumalı TL mevduat (KKM) ve katılma hesaplarında biriken tutar, 1 trilyon 474 milyar 441 milyon TL'ye çıkmış… Neredeyse 80 milyar dolara yakın bir büyüklükten bahsediyoruz…
Bu paranın ekonomide önümüzdeki dönem yaratması muhtemel riskleri ve tahribatı bu yazımın konusu değil. Bunu ilerleyen zamanlarda sizlerle paylaşacağım ancak sene sonuna yaklaştığımız bu dönemde sizlerden en çok aldığım “Kur Korumalı Mevduat yapmaya devam etmeli mi?” bu sorusunu aydınlatmak istedim…
Bu soruyu sene başında aldığımda yatırımcılara tercih edilmesi konusunda bir risk görmediğimi en baştan ifade eden kişi olarak, şimdilerde dövizin yatay seyri KKM’ye devam etme konusunda tereddüttü ve yenilemelerde de tasarruf sahiplerinin başka alternatiflere yönelmesini yani çıkışları hızlandırmış durumda…
Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlardan anlıyoruz ki yavaşlama devam ediyor.
KKM’de artış hızı yavaşladı!
Peki yatırımcılar şimdi ne yapacak?
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır.
Yorum Yazın
benim paramla parası olanın parasını güvenceye alan bu sistemde kimin bir gram etkisi olduysa hakkım haram olsun
Müslüman değilim bu arada
Dolariniz varsa satin 1 TL'ye dusme riski var.... Huloggghhh
Dolar alan yaya galır
reisi anlamadınız o lafta. dolar alan yaya kalır derken arabayı satın dolara basın demek istemişti :D