Kokusu Eziyet Kendisi Şifa Olan Karnabaharın Vücudunuza Sağlayabileceği 12 Fayda
İşte sağlıklı beslenirken beslenme listenize eklemek için seçebileceğiniz sebzelerden bir tane daha! Beslenmenizde tükettiğiniz tek bir ürün sağlığınıza mucizevi etkilerde bulunmaz. Fakat doğru zamanda, doğru şekilde ve doğru miktarda tüketilen ürünler sağlığınızı korumada etkilidir. Karnabahar da bu etkiyi gerçekleştirebilen besinlerden biri.
Not: Doğru miktar ve tüketim şekli için beslenme listenize eklemeden önce uzmana danışmanız önerilir.
1. Kan akışını artırır.
2. Böbrek sağlığında etkili olabilir.
3. Hormonları dengeleyebilir.
4. Kemikleri güçlendirir.
5. Görme kabiliyetini artırır.
6. Vücuttaki iltihabı azaltır.
Karnabaharda en güçlü antioksidanlardan bazıları beta-karoten, kuersetin, sinnamik asit ve beta-kriptoksinindir. Bunlar vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya ve inflamasyonla mücadele etmeye yardımcı olur (K).
7. Sindirim sistemini korur.
Yeterli lif alımı, kabızlık, inflamatuar bağırsak hastalığı ve divertikülit gibi sindirim sorunları riskini azaltabilir. Ayrıca lif alımı kolon kanserini önleyebilir ve sebzedeki sülforafam, midenin iç tabakasını korumaya yardımcı olur. Mide duvarındaki bakteriyel aşırı büyümeyi önler.
Karnabaharda bulunan sülfür içeren bileşikler, uygun besin emilimini ve atığın çıkarılmasını da destekler bu da sindirim sağlığına yararlıdır. (K)
8. Bilişsel gücü artırır.
Karnabahar kolin ile doludur. Kolin, beyin sağlığında ve gelişiminde rol alan bir B vitamindir. Sebzedeki kolin ayrıca yaşa bağlı hafıza kaybını da önleyebilir (K). Alzheimer gibi diğer sinirsel bozukluklarla bile baş edebilir.
9. Diyet listesine eklenebilir.
Karnabaharda sülforafan, C vitamini ve folat ile birlikte kilo kaybına yardımcı olabilir. Çalışmalar C vitamininin fiziksel aktivite sırasında yanmış yağ miktarını belirlemede önemli bir rol oynadığını göstermektedir (K). Karnabaharda da karbonhidrat düşüktür ve bu nedenle kilo vermek için oluşturulan diyet listesine güvenli bir katkı sağlayabilir.
10. Kalp Sağlığını korur.
Karnabahar, lif açısından zengindir ve çalışmalar, lif bakımından zengin bir diyetin kalp sağlığını nasıl artırabildiğini göstermektedir (K). Karnabaharda bulunan sülforafanın da kan basıncını önemli ölçüde artırdığı bilinmektedir. Sebzede ayrıca kolesterol seviyelerini düzenleyen ve kalp hastalığını önleyen omega-3 yağ asitleri de bulunmaktadır.
11. Zehrin etkisini gidermede etkili.
Karnabahar, Faz 1 detoksifikasyonunu destekleyen (bir bileşiğin indirgenmesi veya hidrolizi, toksinin daha küçük parçalara indirgenmesi) antioksidanlar açısından zengindir ve sülfür içeren bileşiklerin Faz 2 detoksifikasyonunu gerçekleştirmeye yardımcı olur. Karnabahardaki glukosinolatlar ayrıca diğer detoksifikasyon enzimlerini de aktive eder.
12. Solunum sorunlarını tedavi edebilir.
İnsanlar tarafından az bilinen şey, karnabaharın indol 3 karbinol içermesidir. Bu maddenin Rekürren Respiratuar Papillomatozis tedavisinde oldukça etkili olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle, solunum yollarınızı temizlemek ve solunum sisteminizi korumak istiyorsanız düzenli olarak karnabahar tüketebilirsiniz.
Yorum Yazın
daha bu akşam yumurtalı unlu kızarttım yoğurt salça afiyetle yedik :) karnabahar aşktır
24 yasimdayim daha karnabaharın kokusunun kötü olduğuna dair bir şey duymadım hissetmedim. Az yağda yumurtalı karnabahar kızartması efsanedir 😊
kızartmadan önce haşlarken pırt gibi kokusu oluyo :))
bayılırım.sebze yemeklerinin her türlüsüne.yemek seçmem zaten.