Görüş Bildir
Haberler
Kokusu Eziyet Kendisi Şifa Olan Karnabaharın Vücudunuza Sağlayabileceği 12 Fayda

Kokusu Eziyet Kendisi Şifa Olan Karnabaharın Vücudunuza Sağlayabileceği 12 Fayda

İşte sağlıklı beslenirken beslenme listenize eklemek için seçebileceğiniz sebzelerden bir tane daha! Beslenmenizde tükettiğiniz tek bir ürün sağlığınıza mucizevi etkilerde bulunmaz. Fakat doğru zamanda, doğru şekilde ve doğru miktarda tüketilen ürünler sağlığınızı korumada etkilidir. Karnabahar da bu etkiyi gerçekleştirebilen besinlerden biri.

Not: Doğru miktar ve tüketim şekli için beslenme listenize eklemeden önce uzmana danışmanız önerilir.

1. Kan akışını artırır.

1. Kan akışını artırır.

Bu durum karnabaharın içerdiği lif ile ilişkilendirilebilir. Yüksek lif alımı, kan akışını iyileştirir ve dolaşımını artırır. Lif ayrıca bağırsak yaşamındaki sağlığı korur.

2. Böbrek sağlığında etkili olabilir.

2. Böbrek sağlığında etkili olabilir.

Karnabahardaki fitokimyasallar, toksik maddeleri parçalamaya yardımcı olur ve böbrek hastalığının tedavisinde etkili olabilir. Ancak, bazı kaynaklar böbrek taşı veya diğer böbrek hastalıkları durumunda karnabahardan kaçınılması gerektiğinden bahsetmektedir. Bu nedenle, doktorunuza danışmanız en iyisidir.

3. Hormonları dengeleyebilir.

3. Hormonları dengeleyebilir.

Karnabahar gibi antioksidan bakımından zengin sebzelerin alınması, sağlıksız östrojen ve hormon düzeylerini düşürdüğünü göstermiştir. (K)

4. Kemikleri güçlendirir.

4. Kemikleri güçlendirir.

Düşük bir K vitamini alımı sıklıkla yüksek osteoporoz ve kırık riskine neden olabilir. Ancak karnabahar K vitamini açısından zengindir, kemik matriks proteinlerini değiştirebilir ve kalsiyum emilimini iyileştirebilir  bu da genel kemik sağlığını destekler (K). K vitamini, aynı zamanda idrar yoluyla kalsiyum atılımını önler.

5. Görme kabiliyetini artırır.

Karnabahardaki C vitamini dahil antioksidanlar, yaşa bağlı maküler dejenerasyonu riskini azaltabilir. Ve sebzedeki sülforafan retinayı hasardan ve oksidatif stresten korur. (K) Kataraktı da önleyebilir.

6. Vücuttaki iltihabı azaltır.

6. Vücuttaki iltihabı azaltır.

Karnabaharda en güçlü antioksidanlardan bazıları beta-karoten, kuersetin, sinnamik asit ve beta-kriptoksinindir. Bunlar vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya ve inflamasyonla mücadele etmeye yardımcı olur (K).

7. Sindirim sistemini korur.

7. Sindirim sistemini korur.

Yeterli lif alımı, kabızlık, inflamatuar bağırsak hastalığı ve divertikülit gibi sindirim sorunları riskini azaltabilir. Ayrıca lif alımı kolon kanserini önleyebilir ve sebzedeki sülforafam, midenin iç tabakasını korumaya yardımcı olur. Mide duvarındaki bakteriyel aşırı büyümeyi önler. 

Karnabaharda bulunan sülfür içeren bileşikler, uygun besin emilimini ve atığın çıkarılmasını da destekler  bu da sindirim sağlığına yararlıdır. (K)

8. Bilişsel gücü artırır.

8. Bilişsel gücü artırır.

Karnabahar kolin ile doludur. Kolin, beyin sağlığında ve gelişiminde rol alan bir B vitamindir. Sebzedeki kolin ayrıca yaşa bağlı hafıza kaybını da önleyebilir (K). Alzheimer gibi diğer sinirsel bozukluklarla bile baş edebilir.

9. Diyet listesine eklenebilir.

9. Diyet listesine eklenebilir.

Karnabaharda sülforafan, C vitamini ve folat ile birlikte kilo kaybına yardımcı olabilir. Çalışmalar C vitamininin fiziksel aktivite sırasında yanmış yağ miktarını belirlemede önemli bir rol oynadığını göstermektedir (K). Karnabaharda da karbonhidrat düşüktür ve bu nedenle kilo vermek için oluşturulan diyet listesine güvenli bir katkı sağlayabilir.

10. Kalp Sağlığını korur.

10. Kalp Sağlığını korur.

Karnabahar, lif açısından zengindir ve çalışmalar, lif bakımından zengin bir diyetin kalp sağlığını nasıl artırabildiğini göstermektedir (K). Karnabaharda bulunan sülforafanın da kan basıncını önemli ölçüde artırdığı bilinmektedir. Sebzede ayrıca kolesterol seviyelerini düzenleyen ve kalp hastalığını önleyen omega-3 yağ asitleri de bulunmaktadır.

11. Zehrin etkisini gidermede etkili.

11. Zehrin etkisini gidermede etkili.

Karnabahar, Faz 1 detoksifikasyonunu destekleyen (bir bileşiğin indirgenmesi veya hidrolizi, toksinin daha küçük parçalara indirgenmesi) antioksidanlar açısından zengindir ve sülfür içeren bileşiklerin Faz 2 detoksifikasyonunu gerçekleştirmeye yardımcı olur. Karnabahardaki glukosinolatlar ayrıca diğer detoksifikasyon enzimlerini de aktive eder.

12. Solunum sorunlarını tedavi edebilir.

12. Solunum sorunlarını tedavi edebilir.

İnsanlar tarafından az bilinen şey, karnabaharın indol 3 karbinol içermesidir. Bu maddenin Rekürren Respiratuar Papillomatozis tedavisinde oldukça etkili olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle, solunum yollarınızı temizlemek ve solunum sisteminizi korumak istiyorsanız düzenli olarak karnabahar tüketebilirsiniz.

Kokusuna bakmayın! Lezzetine doyamayacağınız karnabahar tarifleri için içeriğimize göz atabilirsiniz 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
21
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

daha bu akşam yumurtalı unlu kızarttım yoğurt salça afiyetle yedik :) karnabahar aşktır

Pasif Kullanıcı

24 yasimdayim daha karnabaharın kokusunun kötü olduğuna dair bir şey duymadım hissetmedim. Az yağda yumurtalı karnabahar kızartması efsanedir 😊

Pasif Kullanıcı

kızartmadan önce haşlarken pırt gibi kokusu oluyo :))

Pasif Kullanıcı

bayılırım.sebze yemeklerinin her türlüsüne.yemek seçmem zaten.