Görüş Bildir
Haberler
Kişiliğe Göre Başarı Analizi

Kişiliğe Göre Başarı Analizi

Onur HÖKELEKLİ
27.07.2015 - 23:58 Son Güncelleme: 28.07.2015 - 00:53

Kişiliğe Göre Başarı Analizi

Başarı üzerinde kişiliğin her zaman etkisi olmuştur. Mucitleri düşünün ve her birinin sabırsız kişilikler olduğunu hayal edin. Sizce sonucunda tüm dünyanın onları tanıyacağı bir icatları olur muydu? Elbette olmazdı. Bir borsacıyı hayal edin; para kazanacağı pozisyonu, aslanın avını beklediği gibi sinsice beklemez mi? Hayatta karşılaştığımız hemen her başarıda, kişiliklerin de önemli bir etkisi vardır. Eğitim düzeyleri, iş deneyimleri önemli bir faktörken, kişiliğinizde son derece önemlidir. Yoksa iş başvurularının değerlendirilmesinde, birebir görüşmelere gerek kalmazdı!

Kişiliğin başarı üzerindeki etkisini kanıtlamak için birçok araştırma yapılıyor. Özellikle aynı işi yapmasına rağmen benzer eğitim, deneyim, zeka ve aynı cinsiyet ile yaş grubunda olan kişilerin birbirinden farklı ücretler alması, bu konu üzerine daha çok araştırmaya itiyor. Bunun sebebini anlamak için yapılan araştırmak ise kişilik farklılıklarının buna neden olduğunu gösteriyor.

Aldığınız maaş, eğitim seviyeniz, bildiğiniz yabancı diller, sahip olduğunuz deneyim gibi kriterlere göre belirlenir. Bunun yanında yine de farklılıklar ve nedenini anlayamadığınız farklılıklar olabilir. İşte bu noktada uzmanlar, kişiliğin devreye girdiğini belirtiyor. Deneyimler her ne kadar maaşınız üzerinde bir etken olsa da, yüksek verimlilik yüksek maaşın bir nedeni olarak görülüyor. Özellikle kendinizle aynı eğitim, deneyim gibi özelliklere sahip birine göre farklı bir maaş almanızın nedeni de tam performansını olarak gösteriliyor. Bunun yanında bazılarına göre alacağı maaş konusunda daha ikna edici olduğu için daha yüksek maaş aldığını söyleyenler de var.

Kişiliğin alınan maaş durumunda önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, kişiliğin verimlilik ve maaş farklılıkları üzerinde etkili olduğu açıkça kanıtlanmıştır. Örneğin, duygusal anlamda dengeli birisinin, sürekli duygu değişikliği yaşayanlara göre daha verimli çalıştığı ve buna bağlı olarak maaşının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. İşini ciddiyetle ve kurallara uygun bir şekilde yapan biri kişiyle, duygu bozukluğu sergileyen karakterdeki kişi karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada da işini ciddiyetle yapan kuralcı kişinin daha verimli çalıştığı ortaya koyulmuştur.

Yapılan çalışmalarda, mesleki tercih, terfi pazarlığı, performans değerlendirmeleri gibi maaşı etkileyecek durumlardan uzaklaştırılmıştır. Bu sayede de yalnızca kişilik sonucunu verecek araştırmalar yapılabilmiştir. Bu çalışmalar sonucuna göre de, kişiliğin başarınız ve aldığınız maaş üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir.

Kişilik psikologlarına göre 5 ana kişilik özelliğinden bahsedilmektedir ve bunlar şu şekildedir:Kuralcılık

Kurallara birebir uyum sağlayan ve kendilerine verilen görevi noktasına, virgülüne kadar tamamlayan kişilerdir. Bu kişileri, iş yerinde kolayca fark edersiniz. Çünkü işlerini genellikle kendilerine verilen kurallar çerçevesinde tamamlarlar. Titiz ve dikkatli bir şekilde çalışırlar. Yönlendirilmeye pek ihtiyaçları yoktur ve sahip oldukları görevi tam anlamıyla yerine getirirler. Kuralcılıktan uzak kişilikli çalışanlar ise yönlendirilmeye ihtiyaç duyarlar. Buna rağmen bu kişiler, kuralları esneterek yaratıcılık yönü ağır basan kişiliklerdir. Yaratıcı çözümleri vardır ve daha önce kimsenin göremediği bir açıdan bakarlar. Kuralların belirlediği çizgiden çıktıkça, hayal güçlerini de harekete geçirirler.Duygusal Denge

Duygusal dengeniz, psikolojiniz içerisindeki motivasyonel enerjiyi temsil eder. Bu nedenle de başarı ve yenilgi durumunda duygularımızı engelleyemeyiz. Duygu durumu dengeli olan bir insanın, sağlam bir duruşu vardır. Beklenmedik durumlarla karşılaştığı zaman kontrolünü yitirmez. Duygusal anlamda dengesiz kişiler ise kendilerini sürekli farklı bir ruh hali içinde bulurlar. Bu ruhsal değişiklikleri ise diğer iş arkadaşlarına da yansıyarak birlikte çalışmayı zorlaştırır. Ayrıca duygusal anlamda dengeli kişilerin daha yüksek maaş aldıkları da kanıtlanmıştır.Geçimlilik

Herkesle iyi geçinmek ve çevresindeki kişilerin onu sevmesini isterler. Bu konuya çok önem vermeyen kişilerse, diğer insanların kendisiyle ilgili düşüncelerini önemsemezler. Eleştiride bulunmak, kendilerini savunmak geçimli insanların bir özelliği değildir. Kötü haberleri vermekten hoşlanmazlar. Bu durumunda maaş üzerinden etkili olduğu gözlenmiştir. Yardımlaşmaya ve anlaşmaya odaklı çalışanların daha az maaş aldıkları da bir gerçektir.Dışa Dönüklük

Sosyal ortamda, ilgi merkezi olmaktan hoşlanan kişiler dışa dönüş kişiliklerdir. Tüm objektifleri üzerine toplamayı severler. İçe dönüş kişiler ise başrol olmaktan çekinirler ve herkesin ilgi göstermesinden rahatsız oluyor. İçe dönük kişiliklerin daha fazla arkadaşı olabileceği gibi küçük gruplarla sosyalleşmeyi tercih ederler.Farklı Deneyimlere Açıklık

Yeni fikirlere açık olmak, maceracı ve biraz da esnek bir kişiliğin gereklilikleridir. Bu kişiler, yenilikleri reddetmezler ve keşfetmek için can atarlar. Yeni şeylerde deneyim kazanmak ve bilgi edinmek için aşırı bir hevesleri vardır. Maceracı özellikleri sayesinde de hem iş hem de sosyal çevrelerinde ağır basan karakterlerdir.Hangi Kişilik En Yüksek Maaşı Alıyor?

Kişilik özellikleri göz önüne alındığı zaman dışa dönük, sezgileri güçlü, mantığı ön planda tutan, düşünen ve yargılayan kişilerin daha yüksek maaş aldıkları kanıtlanmıştır. Bu kişilerin başarılı olmasının ardında ise verileri iyi okuma, sorunlara yaratıcı ve sürdürülebilir çözümler bulma gibi özellikler bulunuyor. Dışa dönük olmaları nedeniyle çevrelerindeki kişilerle rahatça ve akıcı bir iletişim kurabiliyorlar.

İşyerlerinde uyumun sağlanabilmesi için kişilere karakterlerine göre davranmak gerekiyor. Çevrenizdeki kişilerin, demin saydığımız kişilik özelliklerine göre analizini yapmaya çalışın. Görevlerini buna göre verin ve karakterlerine uygun işlerle uğraştıklarından emin olun. Bu şekilde her kişilik özelliğinde başarıyı sağlayabilir ve verimli bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.

Kaynak: http://www.megakademi.com/kisilige-go...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0