onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kırıkkale'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırıkkale'de Ne Yenir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kırıkkale'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırıkkale'de Ne Yenir?

Elif Ateş
06.10.2021 - 10:00

Kırıkkale, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Doğusunda Yozgat ve Çorum, güneyinde Kırşehir, batısında Ankara, kuzeyinde ise Çankırı illeri bulunur. Bu şehrin başta Merkez olmak üzere Delice, Yahşihan, Keskin, Sulkayurt, Bahşili, Balışeyh, Karakeçili ve Çelebi illeri olmak üzere toplamda 9 tane ili vardır. 1989 yılında kadar Ankara'ya bağlı olan il, bu tarihten itibaren ayrı bir şehir olmuştur. Kuruluşu her ne kadar yeni olsa da birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ildir. 1991 yıllarında Japon bilim heyetinin araştırmaları sonucunda bölgede 21 tane höyüğe rastlanmıştır. Bu höyüklerin ise Neolitik Çağ'dan kalma olduğu düşünülür. Peki, Kırıkkale'de gezilecek yerler nerelerdir? Kırıkkale'de ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kırıkkale ilinin sınırları içerisinde bulunan Böhrek Dağı ve çevresi, Anadolu'daki Türk İslam yapılaşmalarının ana merkezlerinden biridir. Malazgirt Muharebesi ile Türklerin eline geçen bölge, Haçlı Seferleri ile Bizans İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. 12.yy ile birlikte Anadolu Selçuk Devleti Kırıkkale'yi ele geçirmiş ve hakimiyet kurmuştur. Orta Asya'dan Anadolu'ya doğru yaşanan yoğun göçlerde Türkmen aşiretleri bu bölgeye gelerek, yerleşim merkezlerinden biri haline getirmişlerdir. Kaynaklarda, şehre Kırıkkala adını verdikleri bilinir. Osmanlı Dönemi'nin arşivlerinde ise yörenin adı Kırıkkale olarak geçmektedir. Şehrin ilk temelleri ise Cumhuriyet sonrası atılmıştır. Her dönemin özelliklerini yansıtan Kırıkkale'de gezilmesi gereken yerleri ve yemeklerini sizler için derledik...

Kırıkkale'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Kırıkkale'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • MKE Silah Müzesi: Şehrin önemli sanayi kuruluşunun bünyesinde açılan silah müzesi, ilk olarak 1990 yılında açılmıştır. İçerisinde 15.yy'dan 20.'a kadar kullanılan silahlar sergilenmektedir.

  • Sulu Mağara Yeraltı Şehri: Bu mağaranın uzunluğu 285 kilometreyi bulmaktadır. Yarı doğal ve yarı yapay olan bu mağara, Kırıkkale'de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Ceritkale Kaya Mezarları: Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ceritkale Kaya Mezarları, zengin ve soylu kişilerin gömüldüğü bir yer olduğu düşünülmektedir. Bu mezarların Roma döneminden kaldığı tahmin edilir.

  • Hasandede Cami ve Türbesi: 1605 yılında yapılan bu cami, Hasan Dede tarafından yapılmıştır. Türbe ve cami, Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya çıkarılmıştır. Hasan Dede'nin önemli evliyalardan olduğu düşünülmektedir.

  • Ballı Cami ve Türbesi: 12.yy'ın mimari özelliklerini yansıtan bir yerdir. Tavan kısmında yer alan ahşap işçiliği, caminin yapımında kullanılan moloz ve kesme taşlar görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Koçubaba Cami ve Türbesi: Kırıkkale'nin önemli camilerinden biri olan Koçubaba, 15.yy'dan kalma tarihi yapılardan biridir. Alevi Şeyhi'nin türbesinin burada olmasından dolayı da ziyaretçisi oldukça fazladır.

  • Haydar Sultan Cami ve Türbesi: Böyrek Dağları'nın eteklerinde yer alan türbe ve cami, Geç Roma Dönemi'ne ait eserlerden biridir. Külliyenin içinde ki kuyu ise kükürtlü suyundan dolayı yaz kış etrafa buhar yayar.

  • Çeşnigir Köprüsü: Bu tarihi köprü Kızılırmak üzerinde bulunur. Selçuklular zamanından kalma bir eserdir. Köprü baraj havzasında bulunduğu için kış aylarında suların altında kalır.

Kırıkkale'de Ne Yenir?

Kırıkkale'de Ne Yenir?
  • Sarığı Burma: Kırıkkale'de sevilen bir tatlı olan sarığı burma, baklavaya oldukça benzer. Burmaya tadını veren ise cevizidir. Kırıkkale'ye gelince tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir.

  • Katma Aşı: Ayran ve yarma aşı ile yapılan bu çorba, bölgenin en meşhur çorbalarındandır. Bulama olarak da bilinir.

  • Sızgıt: Özellikle Kurban bayramında çok sık yapılan bir yemektir. Küçük küçük kesilen etler, kuyrukyağı ile kavrularak yapılır.

  • Keskin Tava: Yörenin kebabı olarak bilinen keskin tava yemeği, kuzu etiyle yapılır. Taze doğranmış biber ve domatesle pişirilir.

  • Batırma: Önceden hazırlanan mayalı hamurun içine ceviz eklenir. Üzerine ise bol tereyağı ve üzüm pekmezi döküldükten sonra servis edilir.

  • Madımak: Bulgur, salça ve etten oluşan bu yemek, yöreye ait madımak otuyla haşlanır. Üzerine ise yoğurt ve kızdırılmış yağ döküldükten sonra servis edilir.

Aşağıdaki De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın