Kimseye Lafını Dinletemediğini Düşünenleri Buraya Alalım: 13 Adımda Sizi İlgi Odağı Yapıyoruz!
Bazen öyle anlar olur ki, sizin için çok önemli bir konuyu anlatırken kimselere kendinizi dinletemezsiniz. Bir insanın konuşma becerilerinde sorun varsa, çoğunlukla bu durum başkalarıyla iletişim sorunu yaşadığını da gösteriyor.
Eh biz de bu duruma bir el atalım istedik. Ailesiyle iletişim kurmakta sorun yaşayanlar, ortamlarda ilgiyi üzerine toplamak isteyenler, sevdiğine doğru düzgün açılamayanlar… Hazırsanız, başlayalım!
1. Önemli bir görüşmede ya da arkadaşlarınızla oturduğunuz bir mekanda karşınızdakiler tarafından dinlenmenizi sağlayacak dört önemli nokta var.
2. İlk olarak: Dürüstlük, iyi bir konuşmacının sahip olması gereken ilk özellik. İçtenlik duygusu ile iç içe geçmiş bir dürüstlük karşınızdaki insanları etkileyecek ve ilginin üzerinizde toplanmasını sağlayacaktır.
3. İkinci aranan nitelik: Özgün olmanız ve kendi kişisel cümleleriniz ile karşı tarafa hitap etmeniz. Sizin kendi içinizde sindiremediğiniz bir düşünceyi, karşınızdaki insana aşılamaya çalışmanız abes kaçacaktır.
Bilimsel çalışmalar göstermiş ki insanlar kendi içlerinde doğru olarak kabul ettikleri şeyleri karşılarındaki insanlara anlatmada çok daha başarılılar (%88.9).
4. İyi bir konuşmada sesinizde olması gereken bir diğer özellik: Tını, yani sesinizin nasıl hissettiği. Araştırmalar gösteriyor ki bizler, karşımızdaki insanın sesine fazlaca dikkat ediyoruz; seste yumuşaklık, sıcaklık arıyoruz.
Tını denince akla gelen bir diğer şey ise sesin rengi, diğer bir deyişle sesinizin karakteristiği, farklılığıdır.
5. Bir diğeri: Karşınızdaki insanlarda bıraktığınız olumlu intiba, doğruluk ya da sözünüzün eri olmak. Karşınızdaki insanların güvenini kazanmış olmanız sizi dinlenebilir kılacaktır.
6. Aranan bir diğer özellik ise ölçü. Karşımızda hep aynı notada konuşan, sesinin yüksekliği hiç değişmeyen birisini ne kadar süre dinleyebiliriz? Kendi adıma konuşayım, fazla uzun bir süre değil.
‘’Öğretmen Adaylarına Göre Bir Konuşmanın Etkili ve Güzel Olmasını Etkileyen Faktörler’’ adlı çalışmaya göre insanların %94.7'si için konuşmacının vurgu ve ses tonlamaları çok önemli.
7. Son olarak dikkat etmeniz gereken nokta sesinizin tonu, şiddeti. Sesinizin şiddeti ile karşı tarafı heyecanlandırabilir veyahut anlık sessizlikle ilgiyi üzerinize çekebilirsiniz.
Sesinizin tonuna göre sizin anlattıklarınıza değer veren insanların oranı % 83.7.
8. İyi bir konuşmada dikkat etmeniz gerekenlerden bahsettik. Peki, uzak durmanız gereken şeyler nelerdir? Gelin, buna da bakalım.
9. Bu madde hiç yabancı gelmeyecektir: Abartı. Toplum olarak çok severiz gerçekten. Bire bin katarak anlatmak, olmayanı da olmuş gibi göstermek konusunda üstümüze yok. Hep beraber vazgeçelim bundan, hadi.
10. Mazeret uydurma. Anlattığınız konuda sorumluluğunuz bulunan kısımlarda üzerine düşmediğiniz şeyler hakkında lütfen bir mazeret uydurmayın.
11. Yargılamaktan kaçının. Konuşma sırasında yargılayıcı cümleler kurmaktan mümkünse uzak durun. Unutmayın, yargıladığınız kadar yargılanırsınız da.
12. Gelelim toplum olarak hastalıklarımızdan bir diğerine... Evet evet, işte o. Dedikodu. Sizinle beraber dedikodu yapan insan var ya hani, işte o insan 10 dakika sonra da sizin dedikodunuzu başkasıyla yapacak, emin olun. Kaçınalım bundan da.
13. Konuşma sırasında gerçeklikten bağımsız olan dogmalara yer vermeyin mümkünse. Dinlenebilirliğinizi yitirir, karşınızdaki insana ızdırap çektirirsiniz.
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Be yapıyorum da neden olmuyor :p