Kiliseden Zayıflamak İçin İlginç Bir Uygulama: Portekiz'deki Anti-Oburluk Kapısının Hikâyesi
Kiliseden Zayıflamak İçin İlginç Bir Uygulama: Portekiz'deki Anti-Oburluk Kapısının Hikâyesi
1153 yılında Portekiz'de inşa edilen ve Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı Alcobaça Manastırı, sanatsal ve tarihi bir öneme sahip. Manastır, gotik ve barok özellikleriyle Portekiz'in en önemli Orta Çağ mimarilerinden biri. Ancak onu farklı kılan bambaşka bir özelliği var. Anti-oburluk kapısı... Detaylar içerikte!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hristiyanlık inancında yedi ölümcül günah vardır. Bunlar kibir, şehvet, haset, açgözlülük, tembellik, öfke ve oburluktur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Roma Katolik Kilisesi tarafından insanın hayatı boyunca sakınması gerektiği düşünülen bu günahlar, kişinin tutkularını aşırı ve kötü kullanımı olarak düşünülmektedir.
Bu inanca göre mesela oburluk kişinin yemek yeme arzusunu kötüye kullanımı anlamına gelmektedir.
Bu yazının konusu şeytani hareketler olarak da bilinen bu günahlardan biri olan oburluğun engellenmesi için bir manastırın uyguladığı ilginç bir uygulama.
Portekiz’de bulunan Alcobaça Manastırı, 12. yüzyıldaki orijinal yapısından gotik kemerler bulunduran ve 18. yüzyılda eklenen barok kulelere sahip bir ibadet yeri.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Burayı ilginç yapan ise ne gotik kemerleri ne de barok kuleleri... Manastırın içerisinde romanesk kemerli tuhaf bir kapı var ve bu kapı mucizevi bir şekilde yağ yakmaya yardımcı oluyor. Nasıl mı?
Manastır içerisinde keşişlerin fazla yemek yemelerini önlemek için “oburluk karşıtı” kapılar inşa etmişler.
Bu anti-oburluk kapısı, sadece 32 cm genişliğinde ve manastırın mutfağa açılan kapısı olarak yapılmış.
Keşişlerin mutfaktan kendi yiyeceklerini almaları için kapıdan geçmeleri ve yemekhaneye getirmeleri gerekiyormuş ve eğer keşişler fazla kilolu oldukları için kapıdan geçemezlerse yemek yemenize izin verilmezmiş.
Bu da o zamanlar keşişlerin oruç tutmak zorunda kalacağı ve zayıflamaları gerektiği anlamına geliyormuş.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Anti-oburluk kapısı, fit keşişlerin geçebileceği şekilde yapılmış. Bu şekilde manastırda bulunan din adamlarının çok kilo almaları engellenir ve nefislerini terbiye etmeleri amaçlanırmış.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın