Kendine Kendine Konuşana Dahi Derler! Kendinizle Konuşmanın Parayla Satın Alınamayacak 9 Faydası
“Bir televizyon kumandası olsaydım nereye saklanırdım…..Hmmm…Evet! Koltuğun altına!”
Bu diyalogu sesli veya sessiz en az bir kere kendiyle yaşamayanımız yoktur. Öte yandan kendi kendine konuşmanın olumlu karşılanmayacak bir şey olduğunu çoktan öğrenmişizdir. Evet, deliler kendi kendine konuşabilir ama bu kendi kendine konuşan herkesin deli olduğu anlamına gelmez. Tıpkı deliler kahkaha atıyor diye, hiç gülmeden bir ömür geçirmeyi seçmeyeceğimiz gibi…
Hatta kendi kendine konuşmanın aslında “dahi” olduğunuza işaret edebileceği ortaya çıktı. En zeki insanlar kendileriyle en çok konuşanlardır. Buna ikna olmadıysanız tarihteki düşünürlerin iç monologlarını yansıttıkları şiirlere, kitaplara, eserlere bakabilirsiniz.
Albert Einstein, dâhilere atfedilen her özelliğe sahip olduğu gibi bu özelliğe de sahipmiş. Hatta kendi sitesinde yazılana göre cümlelerini sessizce tekrar ederek çalışmasını sürdürürmüş.
Şimdi burada bir seçim var: ya kendi kendinize konuşma isteğinize kulak verip “deli” damgası yeme riskine karşı çok daha iyi işler yapacaksınız, çok daha kolay karar verip daha hızlı yol alacaksınız ya da kendinizi susturup “normal” bir insan olacaksınız.
1. Kendi kendine konuşmak beynin daha verimli çalışmasını sağlıyor.
2. Kendi kendine sesli bir biçimde konuşmak, sadece neye ihtiyacınız olduğunu biliyorsak fayda sağlıyor.
Örneğin hayatınızda daha önce hiç görmediğiniz, neye benzediğine dair hiçbir fikriniz olmayan bir eşyayı arıyorsanız, kendi kendinize bunu sürekli hatırlatmanın tabi ki hiçbir faydası olmayacaktır. Ama mesela markette elma reyonunu arıyorsanız, elma kelimesini tekrarlamak elmanın görsel özelliklerini size hatırlatarak bulmanızı kolaylaştırabilir.
3. Sadece çok aşamalı görevlerde değil, yeni bir dil öğrenirken de en kolay ulaşılabilir ve ekonomik öğretmen kendinizsiniz!
4. Çocukken kendi kendimize konuşarak öğreniyoruz, bunu neden büyüyünce yapmayalım ki?
Bebekler bir dili yapılabilecek bütün hataları yapma pahasına her duyduğunu tekrarlayarak öğreniyor. Bu yatkınlığımız ileriki yaşlarda birden çok aşaması olan işleri yapmamızı kolaylaştırıyor. Örneğin, ayakkabısını bağlayamayan bir çocuğa yardımcı olmanın en kolay yolu ona yapması gereken adımları sesli bir biçimde sıralatmak.
Bizse, ayakkabı bağlamaktan çok daha karmaşık işlerle meşgul olduğumuz anlarda, doğuştan gelen bu yeteneğimizden faydalanmaktan daha doğal bir yol izleyemeyiz.
5. Kendi kendine konuşmak dikkati artırıyor.
Dikkat eksikliğinden muzdarip olan çocuk ve yetişkinlerin bir huyunun da çok konuşmak olduğunu gözlemlemişsinizdir. Çünkü biriyle veya tek başına konuşmak, dikkati artırıyor, uğraşılan işe verilen dikkat süresini maksimuma çıkarıyor ve beynimizin başka konularla meşgul olmasını engelleyerek dikkatimizin dağılmasını engelliyor.
6. Kendi kendine konuşmak düşüncelerimizi somut bir biçimde organize etmemizi sağlıyor.
Ders kitabını yalayıp yuttuğunuz dersin sözlüsünde “aslında hiçbir şey bilmediğiniz” hissiyatına kapıldıysanız kendi kendine konuşmanın bu özelliğine çok hak vereceksiniz. Kendi kendinize konuşarak beyninizde “bölük pörçük” halde bulunan bilgileri, düşünceleri ya da kararları tutarlı bir düzene oturtabilirsiniz.
7. Herkes bir problemi çözmenin en iyi yolunun konuşmaktan geçtiğini bilir. Peki bu problem kendinizle olan probleminizse, kendinizden daha iyi kiminle konuşabilirsiniz ki?
Üstelik kendinizle konuşarak kendinize bir dış ses de olabilirsiniz. Bu sayede kendinizin terapisti olup, duygusal ve kişisel sorunlarınıza da daha kolay çözüm getirebilirsiniz.
8. Kendi kendine konuşmak hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır.
Aynı anda birçok iş yapmanız gerekiyor olabilir.Aklınızda tuttuğunuz irili ufaklı görevler arasında bir oraya bir buraya giderken işler içinden çıkılmaz bir hale de gelebilir. Böyle durumlarda kendinizi bir kenara çekip konuşun. Aslında yapmanız gerekenlerin düşündüğünüzden daha az karmaşık olduğunu bu sayede görmeniz çok kolay
9. Kendi kendimizle konuşmak, kendimize güvendiğimizin ve kendimizle iyi anlaştığımızın işaretidir!
Kendinizle küs kalmayı ister miydiniz? Kendi kendinizle konuşmayı alışkanlık haline getirerek kendi üstünüzde buna benzer bir etki yaratıyorsunuz. “Şimdi aynaya bakıp seni seviyorum diyin” öğüdünü birkaç kez denemiş olsanız bile, kendinizle dostluğunuz o minik deneyden öteye nadiren gidiyor. Bunu değiştirmek için hiç de geç değil. Eminim faydası olacaktır.
_Kendime not: Ellerime sağlık, iyi iş çıkardım. Kendi kendime konuşup ne desem şimdi... hmmm.... NABER? Oldu mu? Olmadı mı? Neyse hadi yayınlayalım, herkese iyi okumalar demeyi unutma. Bye.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
valla ben ders çalışırken kendime anlatıyorum çok iyi oluyor hatta bir kere dur yanlış yaptım özür dilerim dedim ahshjfkgkkhj
:)))) özürden sonra diğer taraftaki sen naptı ? - Aman efedim ne özrü, biz bizeyiz bırakalım bu gereksiz nezaketi. ( dedimi ) ?
Ya kendimle konuşmaktan ziyade hayali arkadaş yarattım kendime.Senelerdir var.Aslında biliyorum teknik olarak kendimle konuşuyorum.Ama zeki olduğumu iddia et... Devamını Gör
Kendimle aramda espriler var. Aynada da öyle ciddi ciddi konuşamıyorum yani yapabilirsin falan diye, gülüyorum hep :D