Kekeme İnsanların Nasıl Takılmadan Şarkı Söyleyebildiğini Hiç Merak Etmiş miydiniz?
Kimimiz şarkı yarışmalarından, kimimizse günlük hayattan aşinayızdır kekeme insanların şarkı söyleyebilmesine. Peki ama bunu nasıl başarıyorlar? Gelin cevabı bilimden alalım.
Öncelikle kekemeliğin iki grup altında incelendiğini belirtelim.
Bu mini bilgiden sonra gelelim konumuza: Nasıl oluyor da konuşurken zorluk yaşayan kekemeler, zorlanmadan şarkı söyleyebiliyor?
Bu durumun nedeninin, konuşma sırasında beynin sol tarafı etkinken, sayı saymak ya da bilinen bir şarkıyı söylemek gibi mantıksal bir düşünme süreci gerektirmeyen sözlü ifadelerde beynin ağırlıklı olarak sağ tarafının etkin olması olduğu düşünülüyor.
Yani benzer davranışlar olarak görülseler de, konuşma ve şarkı söyleme aslında tamamen farklılar.
Nitekim beynimizde, bu iki olay apayrı mekanizmalar tarafından kontrol ediliyor. Dolayısıyla konuşmada sıkıntı yaşanırken, müzik söyleme işi tamamen rahat bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Aslına bakılırsa bu durum yalnızca kekemelerde değil, beyin hasarı nedeniyle konuşma güçlüğü yaşayan insanlarda da görülüyor.
Tam olarak bu nedenle de felç, beyin hasarı gibi sorunlar nedeniyle konuşma problemi yaşayan insanların tedavisinde şarkı söyleme terapileri kullanılabiliyor.
Ek bir bilgi olarak verelim: Kekemeler şarkı söylemenin dışında, hiç takılmadan fısıldaşabiliyorlar da.
Hatta kendi seslerini duymadıklarında da takılmadan konuşabiliyorlar. Bu nedenle de bazı bilim insanları, kekemeliğin nedeninin konuşma süreçlerinde ortaya çıkan bir problem değil, beynin sol tarafındaki bir bozukluk sonucu duyusal verilerin doğru şekilde birleştirilememesi olduğunu düşünüyor.
Özetle bu ilginç durumun perde arkasındaki bilim böyle...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın