Görüş Bildir
Haberler
Kartal ile Avlanan 13 Yaşındaki Moğol Kızın Sıradışı Hayatı

Kartal ile Avlanan 13 Yaşındaki Moğol Kızın Sıradışı Hayatı

OdysseuSword
03.01.2015 - 00:25 Son Güncelleme: 03.01.2015 - 13:12

Fotoğrafçı Asher Svidensky diyorki: '' Altın Kartallar pek çok çocuğun gözünü biraz korkutur.'' Moğolistan'ın batısındaki genç Kazak erkekleri, kartalların onların daha gelişmemiş kollarına ağır bir şekilde oturduğu yaştan yani 13 yaşından itibaren tilki ve yabani tavşan avlamak için büyük kuşları nasıl kullanacaklarını öğrenirler. Fotoğrafçı ve gezi yazarı Svidensky, Ashol-Pan gibi bu beceriyi öğrenen bir kızın ve 5 erkek çocuğun resimlerini çekmiş ve inanılmaz kızı kartalla görmenin de şaşırtıcı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca küçük Moğol kızın, kartallarla daha rahat, daha güçlü ve daha sakin olduğunu söylemiştir.

Kaynak: http://www.bbc.com/news/magazine-2696...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyada yalnızca tek olan, kartalla avlanan kızın resmini çeken fotoğrafçı, onun yaptığı işi izlemenin şaşırtıcı bir manzara olduğunu söylüyor.

Batı Moğolistan'a kadar uzanan Altay Dağları'nda yaşayan Kazak halkı, Altın Kartallarla avcılık yapan tek halk. Bugün orada bu mesleği icra eden 400 kişi var. O bölgede tanınan bir avcının kızı olan Ashol-Pan, ülkenin tek çırak avcısı olabilir.

Bu insanlar sıcaklık derecesinin eksi kırklara kadar düştüğü kış aylarında avlanıyorlar. Av at sırtında, karları geçerek bir dağa ya da kilometrelerce görüş alanı sağlayan mükemmel bir sırta kadar süren bir yolculukla başlıyor. Avcılar genellikle takımlar halinde çalışıyorlar. Tilki tespit edildiğinde, at sırtındakiler ona doğru koşmaya başlayıp tilkiyi açık araziye sürüklüyor sonrasında da kartal salınıyor. Eğer kartal tilkiyi öldürmekte başarısız olursa, başka bir kartalla devam ediliyor.

Resimde Bahak Birgen, Moğolistan'ın bilinen en genç erkek, kartalla avlanan kişisi. Svidensky diyor ki : ''Kartallarla avlanma becerisi, doğanın tahmin edilemeyen gücünü kullanmaya dayanır. Gerçekten kartalı kontrol etmiyorsunuz. Bunu deneyebilirsiniz ve ona bir hayvanı avlatabilirsiniz. Kartal ne yapacak? Başarabilecek mi? Sonradan nasıl size geri dönmesini sağlayacaksınız? İşte bunlar tamamen doğa ile ilgili.

Svidensky'nin çektiği bu fotoğraf, kartalla avlanan erkek çıraklardan biri olan Irka Bolen'in görüntüsü. Kartallar esaret altında yetiştirilmiyor ama yuvalarından küçük yaşta alınıyorlar. Özellikle dişi kartal yavruları seçiliyor. Çünkü onlar daha fazla büyüklüğe erişibiliyorlar. Yetişkin bir kartal yedi kiloya kadar ağır olabiliyor ve kanat genişliği de 230 cm uzunluğunda olabiliyor. Senelerce hizmetten sonra, bir bahar sabahında, avcı bir dağın tepesine elveda hediyesi olarak doğranmış kuzu eti koyduktan sonra en sonunda yetişkin olan kartalını salıyor. Svidensky diyor ki: '' Kartallarla avlanan Kazak halkı böylelikle gelecek kartal neslinin devamı için yetişkin olanların doğaya tekrar kazandırıldığından ve güçlü yeni kartallara tekrar sahip olacaklarından emin oluyorlar.''

İçeriğin Devamı Aşağıda

Svidenksy, Ashol-Pan'ı sık sık gülümseyen, tatlı ve utangaç bir kız olarak tarif ediyor.

Svidensky, '' Moğolistan'ın sahip olduğu her bir geleneği belirleyecek olan nesil bu nesildir.'' diyor.

Küçük Moğol kızı Ashol-Pan'ın resimlerini ailesine gösteren Svidensky, '' Orada olan herşey değişecek ve yeniden tanımlanacak, olasılıklar oldukça şaşırtıcı.''

Svidensky'nin çektiği, 2,000 yıldır erkek aktivitesi olan bir şeyle uğraşan küçük kızın fotoğrafları, aslında 21. yüzyılın Moğolistan'ı hakkında bize bir şeyler söylüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
0
0
0
0