Kafa Sondajı 16 - Bazı Müzikler Ruhun Zehirli Gıdası, Mercury ve Müslüm Kardeşliği, İntihar Senfonisi
Baştan anlaşalım, birbiriyle bazen alakalı, çoğu zaman bağlantısız konulardan bahsedeceğim, aşağıdaki satırlar bir köşe yazısı sayılabilir. Sonra 'Ne okudum ben ya?' demeyin, ne okuduğunuzu bilin.
Kafa Sondajı'nın 16. faslında yine birçok meseleyi kafaya taktım.
Biraz geriden takip ediyorum, kabul: Müslüm'le aynı zamanlarda vizyona giren, Freddie Mercury'nin biyografisi tadındaki Bohamian Rhapsody'i mutlaka duymuşsunuzdur.
Derler ya "Derdimi anlatacak kadar dil biliyorum." diye, onlar tam da dertlerini anlatacak kadar vücut diline hakimler.
Madem müziğin damarlarında dolaşıyoruz, yolumuzdan sapmayalım.
Şöyle bir söz vardır, çoğu zaman endişe denizinde yüzerken kendimizi müziğe sarılmış bulmamızla ilgilidir:
'Müziğin tatlı uyumu bizi keyiflendirmenin yanı sıra birçok farklı şekilde etki eder. Solgun ruhumuzu şenlendirir, yüzümüzdeki endişeleri siler, çatılmış kaşlarımızı yumuşatır, neşelendirir; dünya üzerindeki bütün hoş şeyler içinde insan kalbini daha fazla mutlu eden ve canlandıran bir şey yoktur.'
Şimdi, gül kokan, üzerinde kelebekler uçuşan bu genellemeyi bir kenara bırakalım. Dik oturalım, doğruları konuşalım.
Aradığımız huzuru karşımıza çıkaran müzik oradaysa dinleyenleri intihara sürükleyen cam armonika da burada.
Benjamin Franklin'in icadı bu enstrümanın sesi evde yükselirken eşi bu seslere meleklerin müziği demeye cüret etmiş fakat bu sesler insan kulağının başarıyla algılayamadığı bir aralıktaymış. Algılayamadığı için mi meleklerin müziği demiş bilemiyoruz fakat dinleyenlerde yarattığı duyma problemi önceleri baş ağrısı ve bayılmaya sebep olsa da işlerin rengi biraz değişmeye başlamış.
Meleklerin müziğini icra eden, cam armonika virtüözü Marianne Kirchgessner bir gün şüpheli biçimde ölü bulunmuş.
Bu ölümün şüpheli değil şüphesiz bir ölüm olduğu ve müsebbibinin de cam armonikanın o sinir sisteminin dengelerini bozan sesleri olduğu söylentisi yayılmaya başlamış. Hatta enstrümanı yasaklamayı bile düşünmüşler fakat çabucak vazgeçilmiş zira elde somut bir kanıt yokmuş.
Uzun lafın kısası insanlık olarak bir gün oturup 'ruhun gıdası olan müzikler' veritabanını güncellesek iyi olacak. Her müzik bir değil. Bu arada isimlerini o kadar andık, listeye Freddie Mercury ve Müslüm Gürses'i eklemeyi unutmayalım.
Kafa Sondajı'nda önümüzdeki hafta yine sondaja devam edeceğiz. Bu sondajın dansı Dünya Cam Armonika Üreticileri Birliği'nin desteğiyle gelsin.
Takipte kalınız, sevgi dolu selamlar!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın