Japonların Gündelik Hayatın Dertleriyle Başa Çıkmak İçin Kullandığı, Odaklanma ve Başarıyı Getiren Mushin Felsefesi
Japonların günlük hayatımızda mücadele ettiğimiz olaylar için bir felsefesi var. Basit gibi görünen ama fazlasıyla etkili...
Günümüz dünya koşullarında yaşadığımız hayatın stresi mental ve fiziksel sağlığımızı etkilerken hedeflerimize ulaşmamızı da engelliyor.
Artık kendimizi daha iyi hale getirmenin ve hedeflerimize kolayca ulaşmanın yollarını ararken çareyi meditasyonlarda bulur olduk.
Meditasyon günümüzde reklamlar ve meditasyon uygulamaları sayesinde geçmişe göre daha yaygın.
Ne demiş şair;
'Ne varsa eskilerde var...'
Peki size Japonların dövüş sporlarında kullandıkları Mushin yöntemi ile zihninizi tamamıyla boşaltabileceğinizi söylesek?
Ayrıca bu yöntemle ulaşmak istediğiniz hedefe daha kolay ulaşabileceğinizi söylesek, işler değişirdi. Hayatın anlamını paylaşmıyoruz belki ama uzun ve mutlu yaşam sırrını da Japonlardan öğrendiğimiz günler daha geçmedi...
Olumlu-olumsuz hiçbir fikrin barınmadığı, özgür bir zihin sizi Mushin’e erdiriyor.
Sözcüğün kendisi bile aslında derin gizemler barındırıyor. Sadece anlamıyla bile bize ne katabileceğini görmek zor değil.
mu (eksiklik, yokluk, inkar) - shin (kalp, akıl, ruh, his)
Bu öğreti boş zihin ile hissedebileceğiniz tüm olumlu ve olumsuz duygulardan sizi uzakta tutmayı sağlıyor.
Mushin durumuna eriştiğiniz zaman zihniniz herhangi bir duygu veya düşünce etkisi altında kalmadığı için içten, özgür ve doğal tepkiler veriyor.
Özellikle dövüş/savaş sanatlarında öğretilen Mushin’i şu şekilde düşünebilirsiniz: Karşınızda size zarar vermek isteyen bir rakibiniz var ve siz rakibinizin her hareketinden bir sonraki hamleyi düşünmeye ve kendinizi koruma altına almaya çalışıyorsunuz. Bu meditasyonda zihnin kalıplardan kurtulması ve boşaltılması gerektiği öğretiliyor ve siz rakibinize karşı Mushin durumunda olduğunuz zaman karşıdan gelebilecek her duruma açık ve hazır oluyorsunuz.
Günlük hayatta öfke, korku ve egodan kurtulup, karşılaşılan zor durum/kişileri çözümsüz/düşman olarak görmemeye başladığınız anda bunu başarabilmeniz mümkün.
Meditasyona rahat hissettiğiniz bir pozisyonda oturarak zihninizi düşünme eyleminden uzak tutmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Tek seferde bunu başarabilmek çok zor olduğu için her gün düzenli olarak yapılması gerekiyor.
Bu meditasyon sayesinde hedeflerinize ulaşmak için izlediğiniz yollarda daha berrak bir zihne sahip oluyorsunuz ve bu da algınızı arttırıyor.
Meditasyon sırasında yalnızca anda kalmanız yeterli. Beyniniz size hem iyi şeyleri hem de kötü şeyleri düşündürmeye, “kazandım” veya “ kaybettim” duygularını yaşatmaya çalışacaktır. İzin vermeyin!
Sakinliği stabil hale getirebilmeyi, gündelik hayatın saldırılarına hazır olabilmeyi hangimiz istemeyiz ki?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
muhsin okuyanlar.birleşin... :)