İstanbullular Sanata Doyacak! Beyoğlu Kültür Yolu Festivali
İstanbulluların kültür sanata doyacağı Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bu yıl 4. kez düzenleniyor. Opera, tiyatro, konser, sergi, atölyeler vb. geniş bir yelpazede sanatseverleri buluşturan festival 30 Eylül’de başladı.
2021 yılından itibaren farklı bir anlam da kazanan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenleniyor. Türkiye’ye uluslararası bir kültür-sanat markası kazandırmak için “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” adı altında 11 farklı şehri kapsayan, 500’den fazla mekanda, 30 bine yakın sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen 4 binden fazla etkinliğin planlandığı yaklaşık 100 günlük festival maratonunun sekizinci durağı Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 15 Ekim’e kadar devam edecek. İstanbullu sanatseverleri bu festivalde neler bekliyor?
Görkemli bir açılış
Açıkhava konserleri
Festivalde Türk pop müziğinin ünlü isimleri açıkhava konserleri verecek, umarım havalar elverir. Bengü, Simge, Oğuzhan Koç, Murat Dalkılıç, Merve Özbey, Berkay, Ziynet Sali, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar, Mehmet Erdem & Rubato, Emre Altuğ, Manga ve Fatma Turgut, Galataport İstanbul Saat Kulesi Meydanı’nda izleyenlere keyifli saatler yaşatacak.
Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi'nin arka tarafına kurulan Türk Telekom Açık Hava Sahnesi'nde ise konser verecek dokuz farklı müzisyen ve müzik grubu, en sevilen şarkılarını İstanbullular için söyleyecek. Festival süresince ziyaretçiler, pazartesiden perşembeye hafta içi dört gün, son dönemin en beğenilen filmlerini açık havada izleyebilecek. Festival boyunca pazar günleri, filmlerde rol alan sanatçıların katılımıyla yapılacak özel gösterimlerde ise ziyaretçiler, sanatçılarla bir araya gelerek sohbet etme imkanı bulacak.
Kapsayıcı bir festival
Çeşitli sergiler
Sanatseverler birbirinden farklı sergileri gezme imkanı bulacak. Bunlardan üç tanesinden özellikle bahsetmek istiyorum: Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden Star Wars hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi, Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında İstanbul Sinema Müzesinde gezilebilecek. 40 yıl boyunca bir araya getirilen 600’den fazla parçadan oluşan hayran koleksiyonu, 1 Ekim tarihinden itibaren Star Wars evrenini sergiye taşıyacak. İlk serisi 1977 yılında yayınlanan Star Wars yapımlarıyla paralel olarak ilerleyen “Galaksinin Fanları Sergisi”, 40 yıl boyunca hayranları tarafından tasarlanan konstrüksiyonlar ve eşsiz objeleri içeriyor. Sergi, 600’den fazla parçayı Star Wars evreninin içine çeken çok yönlü anlatımıyla ortaya koyuyor. Orijinal ürünlerin yanı sıra yüzlerce benzersiz koleksiyon parçası, gerçek boyutlu figür, kask, ışın kılıcı, imzalı maske, sanal gerçeklik deneyimi sunan alanlar, set dekorlarıyla hazırlanan mekanlar ve çok daha fazlası sergide sizleri bekliyor.
Refik Anadol’un; Mevlana’yı ölümünün 750. yıldönümünde anmak için şiirsel, sürükleyici ve çoklu algıya hitap eden çalışması AKM’de sanatseverleri bekliyor. Mevlana’nın hayatı ve evreni yorumladığı çok katmanlı felsefi mercekten ilham alan “Rumi Rüyaları”, eşsiz Rumi arşivlerinden oluşan geniş bir veri setini, yapay zeka tabanlı bir ışık ve hareket temaşasını içeriyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla toplanan bu veri seti, 19 farklı dilde Mesnevi yazıları, 180.000’den fazla tekke, eski kitap sayfaları ve belge resimleriyle tasavvuf müziği ve icra kayıtlarını da içeriyor. Anadol ve ekibi, Mevlana’nın dünya görüşünün simgesi olan bu disiplinler arası veri setini makine öğrenimi algoritmaları aracılığıyla işliyor. Ortaya çıkan veri evreni, Mevlana’nın şiirsel evrenini eşi benzeri görülmemiş bir ölçekte hissedebilmek için benzersiz bir bakış açısı sunuyor. Serginin açıklamasında da vurgulandığı üzere duyusal dinamik bir performans olan Rumi Rüyaları, ışık, bilgi ve hareketin anlamı arasındaki geçişin büyüleyici bir sanatsal ifadesi olarak, tıpkı Mevlana’nın da dediği gibi izleyenleri “dünyayı aydınlatan ışığını” bulmaya teşvik ediyor:
“Bu kadar küçük davranmayı bırak. Sen esrik hareket halindeki evrensin.”
- Mevlana
AKM Kültür Sokağında sergilenen “Bir Hayalin İnşası” sergisinde ise; ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ ün Cumhuriyet Müzesi’nden alınan 1000’in üzerinde paha biçilmez fotoğrafın yer aldığı külliyat, teknoloji ve sanatın birleşmesiyle günümüze hatta geleceğe taşınıyor.
Cumhuriyetimizin 100. yılına özel, ilk kez Atatürk dönemine ait fotoğraflar yapay zeka teknolojisiyle bir araya getirilerek yeniden hayat buluyor. “Bir Hayalin İnşası Dijital Enstalasyonu” na ait dijital çıktıların her bir karesi, karakterlerin bakış açıları ve hatta duyguları dahi yapay zekâ algoritmalarıyla işleniyor. Teknolojiyle sanatı bir araya getiren “Bir Hayalin İnşası”, ziyaretçilere yapay zekanın hayal gücüne ve Atatürk'ü hayal etme yeteneğine tanıklık etme imkânı sunuyor.
Bunlara ilave olarak; İstanbul Resim Heykel Müzesinde Artı 700, Hat ve Kaligrafik Eğilimler, Osman Hamdi Bey ve Güzel Sanatlar Akademisi Hat Koleksiyonu sergileri, Akbank Sanat’ ta Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, AKM Galeri’ de “Yüz’ de Yüz Birlikte Var Olmak” isimli sergiler de festival boyunca ziyaret edilebilecek.
Opera ve müzikal coşkusu
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!